• Štýle

aktualizované

Betónové dekórovanie

Siahnite si na betón za každú cenu. Niekomu sa môže zdať vzhľad betónu príliš surový, niekto je možno z betónového povrchu doslova nadšený, každopádne to nemení nič na tom, že betón patrí medzi trendy materiály. A na to, ako mu to v interiéroch sluší, sa môžete pozrieť. 

Obývacia izba Dover
Obývacia stena Dover 

Hit industriálnych interiérov

Je takmer samozrejmé, že betón a priemyslový design idú ruka v ruke. Umožňuje s minimálnou námahou vykúzliť z bývalých priemyslových skladov slnkom zaliate lofty. Prirodzenou voľbou sú napríklad betónové podlahy, ktoré dobre vyniknú v moderných, otvorených priestoroch. Avšak svoje miesto nájde betón aj v určitých typoch rustikálnych a iných interiérov. Pokiaľ vás nelákajú betónové podlahy, ďalšou možnosťou, ako ozvláštniť svoj byt sú aj betónové steny. Niektoré z nich môžu mať hladký povrch, iné môžu byť štrukturované s prirodzenou hrubosťou prírodného betónu. Vďaka betónu si môžete byť istý značnou dávkou originality, ktorá vás bude vo vašom interiéri sprevádzať.

Obdivujte textúry

Ako už bolo spomínané, nezvyčajné textúry na betónu môžu váš domov vizuálne ozvláštniť. Pamätajte si, že v súvislosti s interiérovým designom platí, textúra zásadne ovplyvňuje celkový dojem z daného priestoru. Ľudí totiž „nerovný“ povrch láka k tomu, aby zapojili okrem zraku ďalší zmysel a tým je samozrejme hmat. A každý z vás už určite niekedy prešiel rukou po betóne, nech už bol hladký alebo naopak hrudkovito hrubý. A pokiaľ hľadáte kľúč k väčšiemu zvýrazneniu textúr, je to celkom jednoduché. Vydajte sa cestou kontrastov. Betónu napríklad umožňuje vyniknúť, keď susedí s drevom. To platí tiež o farbách. Pokiaľ máte doma šedé betónové prvky, zariaďte zvyšok miestnosti vo výrazných odtieňoch. Skvelým protipólom betónového povrchu sú tiež romantické motívy nejakých kvetín.

Betónový focal point

Vaša obývacia miestnosť potrebuje nejaký ústredný bod, ktorý upúta pozornosť, tzv. focal point. Betón je pre túto úlohu doslova ideálny. Objekty, ktoré sú z neho vyrobené pôsobia monumentálne, masívne, takže skutočne nie je problém, aby každého zaujal pri vstupu do miestnosti na prvý pohľad. Môže to byť napríklad už spomínaný krb, ale tiež kuchynský ostrovček, barový pult alebo konferenčný stolík.

Plusom je veľmi jednoduchá údržba

Betón sa stáva čím ďalej tým populárnejším materiálom nielen preto, že je moderný a zároveň nezvyčajný, pretože doposiaľ sme ho vídali skôr v exteriéru. Obľúbili si ho tiež tí, ktorí uprednostňujú nenáročné upratovanie. Betón je totiž takmer bez-údržbový. Najviac vás zaťaží vo chvíli, kedy si ho kupujete, prípadne inštalujete domov a musíte prípadne upratať oddelenú suť a podobne. Pokiaľ si vyberiete betónový krb, dosku alebo stolík, dôležitá je kvalitná povrchová úprava. Potom už ho väčšinou stačí len otrieť suchou alebo navlhčenou handrou. V žiadnom prípade však k čisteniu nepoužívajte abrazívne prostriedky.

Šedá je kráľovnou interiéru

Pokojne môže imitovať samotný betón. Na prvý pohľad možno pôsobí surovo a interiéry vytvárajú pocit stavebnej nedokončenosti, avšak na druhú stranu ale dáva pocit autenticity. Interiér vďaka nemu dostane punc originality. Šedá farba betónu, predtým pomíňaná, sa stala kráľovnou farieb, vďaka svojej univerzálnosti a schopnosti kombinácie s akoukoľvek inou. Betón patrí medzi základné stavebné materiály, ale v poslednej dobe je žiadaný aj ako súčasť interiéru. Trend surovosti a industriálneho ladenia vytiahol na povrch doposiaľ pod omietkami starostlivo skryté jadro domu. S betónovými stierkami sa môžeme stretnúť nielen v moderných kúpeľniach či kuchyniach, ale tiež na dverách. Jeho odtiene okupujú ďalšie povrchy nábytku.

Betón v kúpeľni

Vlhké kúpeľňové prostredie nám samozrejme neumožňuje využitie surovej betónovej stierky pre povrch nábytku. Avšak žiadny dizajnéri sa nechceli vzdať tohto trendu a hľadali medzi dodávateľmi povrchov realisticky verný betónový laminát a podarilo sa.

Betón ako spoločník skla

Nekonfliktná šedá betónová stierka ako neutrálny povrch je ideálna do moderných interiérov a ako ideálna sa tiež javí jej kombinácia so sklenenými prvkami – nech už dverami alebo fixnými stenami či zástenami. Betónový dekór je ideálne kombinovaný s čírym aj pieskovaným sklom. Číre sklo podporí betónovú šedú a pieskované svojim ľahko šedým odtieňom zase vhodne doplní.

Nebojte sa imitácie

Tapety sú späť na výslní a nemusia doplňovať len glazúr interiéry bohatým zdobením, ale ako verná imitácia dotiahne aj minimalistický interiér, v ktorom ani dvere nemusí byť vidieť. Mnohé doplnky kolekcie pre posuvné a otočné dvere absolútne dokonale lícujú s okolitou stenou – tvoriť s ňou jednu rovinu. Aby bol efekt miznúcich dverí dokonalý – stačí si kúpiť špeciálne dvere v povrchovej úprave kartón, ktoré môžete potiahnuť tapetou, poprípade omietnuť na vybranú farbu. Výsledok je potom ohromujúci. Šedá je elegantná odtiene šedej môžu pripomínať farbu tmavého betónu a byť tiež inšpiráciou vďaka svojej atmosfére. Celkom odpovedá súčasným trendom, ktoré odrážajú narastajúcu obľubu matných povrchov a zemitých šedých farieb.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-zostavy-c-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/konferencne-stoliky-c-105-40.105.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplety-nabytku–c-8-6.8.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/obyvacia-izba-dover-p-1658-47-40.47.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články