• News&Inspirations

aktualizované

Bohémsky štýl v bývaní

Čo to vlastne je?
Bohémsky štýl sa stal hitom a často riešenou záležitosťou posledného obdobia. Tento trend sa odzrkadlil v módnom priemysle, v dekóre rôznych osláv a svadieb a taktiež sa nezabúdame ani na interiérový dizajn. V tomto štýle sa odrážajú prvky akéhosi marockého štýlu, ktorý prináša sviežu vôňu pláží spolu s letnou atmosférou, avšak vrstvením tohto štýlu sa dosahuje jeho hĺbka a ťažiskové komponenty, ktoré už od sviežosti majú dosť ďaleko. Ak patríte k milovníkom letnej atmosféry, pláži a slnka, celý rok čakáte na toto ročné obdobie a  máte radi rozviate vlasy a ľahké šaty, bohémsky štýl je pre vás tou najlepšou voľbou.
 
Komoda Kora KK6
Nebojte sa kombinovať
Za hlavnú podstatu bohémskeho štýlu v odraze interiérového dizajnu môžeme považovať vrstvenie všetkých materiálov, farieb, štruktúr a tvarov, vďaka ktorému vzniká síce menšia nedbalosť, no na pohľad veľmi príjemná. Ak u vás doma nájdete staré tkané koberce, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Určite ich využijete v kombinácií s ďalším vyšúchaným koberčekom alebo ho môžete použiť ako dekoráciu pod sedačku alebo ku konferenčnému stolíku.
Farby a vzory
Bohémsky štýl sa spravidla nezaobíde bez pestrých a sýtych farieb s rôznymi vzormi. Populárne vzory u tohto štýlu sú motívy kvetov, ale aj všelijaké ornamenty či obyčajné pruhy. 
Tieto vzory a pestrofarebnosť sa často týkajú aj stien, alebo ich môžete objaviť na interiérových textíliách a doplnkoch. Ak sú steny biele, zvyčajne na nich visí dostatok rôznych obrazov, obrázkov a obľúbené sú aj farebné tapisérie, čo vytvára zaujímavý jedinečný kontrast. Obrazy či tapisérie nemusia byť len na bielych stenách, sú vhodné aj do farebnejších miestností.
Ak máte doma asi desať druhov rôznych lampičiek a lampiónov, budú sa vám práve k bohémskemu štýlu výborne hodiť. Heslom tohto interiérového štýlu je, že čím viac toho zo stropu bude visieť, tým lepšie bude váš interiér vyzerať. Zabúdať nemusíte ani na popínavé kvety, skvelo ich do miestnosti môžete zakomponovať ako dekorácie. Táto prírodná súčasť bohémskeho štýlu je veľmi dôležitá a samotní dizajnéri siahajú po možnosti v interiéri venovať rastlinám celú jednu stenu. Na steny môžete zavesiť všetko podľa vlastného vkusu a výberu, či už ide o napríklad hudbu (zbierku gitár), alebo čisto dekoratívne kúsky, ktoré ste si podovážali z dovoleniek, poprípade dostali ako darček. Nebojte sa to všetko využiť vo vašom interiéri. Hoci to môže podľa niektorých ľudí vyzerať ako v bazáre, no vedzte že práve v bohémskom štýle je to tak správne.
Do spálne môžete preniesť bohémsky štýl vďaka obliečkam s rôznou potlačou napíklad mandaly, pod nohy si kľudne hoďte chlpatý koberček a všetko doplňte jednoduchými dekoráciami ako sú vankúše v rôznych farbách, tvaroch a motívoch. Nikdy to nepreženiete. Práve naopak. Tento štýl potrebuje všetkého veľa. Hlavne veľa farieb a doplnkov. Tak určite neuvažujte či je dobrý nápad zavesiť na tmavočervené steny ďalšie farebné plagáty a obrazy, pretože určite je. Dokúpiť si môžete zopár taburetiek a starý medený čajový servis z bazáru. A nebojte sa ani strapcov. Všetko je dovolené. Inšpirujte sa v našej fotogalérii.
Tak ako v móde, tak aj v interiérových designoch sa trendy menia rýchlosťou svetla. Aj keď sa trendy v oblasti designu z roka na rok menia, zväčša na seba nadväzujú, a skôr je to o pridávaní rôznych detailoch.
Na tento rok, medzi populárne štýly môžete zaradiť okrem bohémskeho štýlu (Boho Chic), coastal štýl, súčasné trendy v bývaní, cottage štýl, eklektický štýl, provensálsky štýl, industriálny štýl, retro, minimalistický štýl (minimalizmus), štýl v Maroku, rustikálny a škandinávsky štýl a nestarnúci, veľmi populárny vintage štýl.
Zvonka dnu a naopak
Dizajnéri priniesli nový trend do bývania, ktorý je však okrem estetiky veľmi praktický. Ide totiž o to, že do popredia sa dostáva nábytok, ktorý môžete využiť nielen v interiéri, ale aj exteriéri. Čiže budú využiteľné vždy a všade. A tu ide práve o praktickosť. Ďalším faktom tohto trendu, je priniesť prírodu, aj do bytu alebo domu. Je to ideálne riešenie pre všetkých milovníkov prírody.
Zdrojom sú remeselnícke výrobky
Čo sa týka bohémskeho štýlu. Ide v podstate o to, aby ste preferovali lokálne a domáce vyrobené doplnky, dekorácie a kusy nábytku. Od rôznych dekoračných strapcov, cez ručne tkané koberce, pletené koše alebo rôznorodé háčkované dekorácie. Cieľom je aby človek, dokázal skĺbiť moderné trendy s tými tradičnými.
Spálňa Dover 
Minerály sú zaručeným trendom
Do módnych trendov sa čoraz častejšie dostávajú nebrúsené kusy rôznorodých druhov minerálov. Obzerajte sa najmä po veľkých misách vyrobených z pyritu, veľké kusy kremeňa ako doplnky či dekorácie a neleštené polodrahokamy by mali byť základným materiálom pri tomto štýle.
Najlepšie  dlaždice sú geometrické
Dizajnéri a väčšina ľudí je čoraz častejšie pod vplyvom geometrických vzorov a stávajú sa základným prvkom pri vyberaní dekorácií a vzoru. Geometrické tvary  sa vyznačujú pohybom tekutiny. Najlepšie zvolenou voľbou, ktorá tento moment zobrazuje sú materiály, ako napríklad drevo a cement. Značnú pozornosť získavajú  zložito vzorované podlahy a pulty.
Hlavne nech sú efektívne a vydržia
V súčasnosti sa obrovskí výrobcovia nábytkov a domov snažia aby, výrobky, ktoré pocestujú na trh boli v prvom rade späté s prírodou a nijako jej neubližovali. Keďže väčšina ľudí premýšľa pred kúpou vecí nad tým, či sú naozaj tie veci recyklovateľné, dajú sa zmeniť a znovu použiť, snaží sa im značná skupina výrobcov v tomto smere vyhovieť. Pretože všetci by sme mali dať prednosť veciam, ktoré boli recyklované a tiež ekologickejšie k našej prírode.
Zmiešaj kovy s metalickými materiálmi
50. až 70. roky 20. storočia sú už dlho v módnej brandži, a nie je to inak ani v interiérovom dizajne.
Textílie
Pre bohémsky štýl je typické množstvo doplnkov a rôznych farebných textílií. Tento štýl zvyčajne obľubuje krásne vzorované a farebné koberce, ktoré sú v každej miestnosti. Podobne pestré bývajú aj závesy, často slúžiace aj namiesto dverí. Nad posteľou či nad sedačkou veľmi často vidieť už spomínané tapisérie.

Pre koho je vhodný?
Bohémsky štýl osloví najmä ľudí, ktorý sú spätý s prírodou, majú radi chaos a hľadajú niečo iné. V „boho“ štýle sa kombinuje veľa farieb a vzorov, je tu naozaj rozmanitosť všetkého druhu, čo by sa nemuselo páčiť každému.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články