• Štýle

aktualizované

Čelo postele dodáva správny tvar

Čelo postele dodá spálni tvar. Môžete si ho vyrobiť sami. Ako? Čelo postele je ústredným bodom vašej spálne, a preto by ste jeho vzhľad rozhodne nemali podceňovať. Pri jeho výberu sa nemusíte obmedzovať iba na ponuku obchodov a designérskych štúdií. Vytvorte si svoje vlastné. Nemusíte byť nijako zvlášť šikovní, stačí len trochu fištrónu.

 Spálňa Bellevue Moderná spálňa

Spálňa Bellevue

Výroba čela postele môže byť prekvapivo jednoduchá. Záleží len na vašej predstavivosti a zručnosti. Podľa výrobného materiálu či postupu ich môžeme zariadiť do niekoľkých kategórií: drevo, textil, voľný štýl, umelecké. Každý materiál v nás vyvoláva nejaký pocit. Pokiaľ už máte predstavu, čo použijete, vezmite do úvahy vaše výtvarné schopnosti a rozpočet, ktorý do toho môžete investovať. Pre inšpiráciu si môžete prejsť fotogalérie alebo nejaké bližšie fotky, ktoré vás inšpirujú.

Drevené čelo

Tento materiál máme s pelestmi spojený najviac. Pri výrobe tej svojej môžete siahnuť po veciach, ktoré doma iba prekážajú a vy ich nechcete vyhodiť, pretože máte pocit, že by sa mohli hodiť – palety, okenice, okenné rámy, krbové rímsy, staré dvere zo stodoly či kôlne – všetky môžu byť pre vašu posteľ vhodnou kulisou. Môžete vziať starú vec a vytvoriť z nej nádherné farebné dielo alebo naopak využiť jej patinu a napríklad ju ešte podtrhnúť. Drevená žalúzia sa môže stať perfektným čelom, pokiaľ dávate prednosť prírodnému typu bývania. Len nezabudnite drevo dôkladne očistiť a napustiť ochranou proti škodcom vhodnou do interiéru.

Textílne čelo

Nie ste priaznivci rustikálneho štýlu, ale máte blízko k elegantnému interiéru? Potom vám bude najlepšie vyhovovať textil. Môže byť prešívané, hladké alebo s gombíkmi alebo predsa len niečo menej formálneho?Jednoduchým a efektnýmriešením je zavesenie krásnej prikrývky, koberce alebo čípkovaného závesu do čela postele. Stále zostane stredobodom a vás to nebude stáť hodiny práce.

Voľný štýl

Ako názov napovedá, tak môžete rozvinúť kreativitu naplno – neobmedzuje vás vôbec nič. Môžete použiť čokoľvek – vankúše zoskupené do polkruhu, kúsky naplaveného dreva alebo bambusu pripevnené na stene alebo staré knihy.

Umelecké čelo

Čelá s umeleckými ambíciami môžu byť podobného razenie ako tie z voľného štýlu, ale mali by mať väčšiu štruktúru. Môžete ho napríklad namaľovať, a to priamo na stenu alebo na plátno natiahnuté v ráme za posteľou, použiť za podklad môžete aj modernú tabuľovú farbu. Zdobiť ich napríklad môžu vaše obľúbené citáty. A čo napríklad vaše najlepšie fotografie? Pritom pravidlá pre umiestnenie postele sú jednoduché a nemenné. Stačí sa nimi jednoducho riadiť, a potom sa vám bude spať skutočne ako v bavlnke.

Na akú svetovú stranu?

Všeobecne by manželská spálňa mala byť situovaná na východ, pretože ranné slniečko bude príjemne prebúdzať. Smerom na západ, bude v spálni večer príjemne ale v letných mesiacoch, zvlášť budeme potrebovať veľmi silné závesyalebo žalúzie, aby im nesvietilo do postele. Preto je vhodné na túto svetovú stranu situovať radšej detskú izbu.Jeho obyvatelia sa tu aj vo večerných hodinách bude cítit pohodlne. On nebude potrebovať zobudiť slnkom.Každý rodič dobre vie, že dieťa, ktoré spí viac ako sedem hodín, je zázrak. A ďalšie smery? Na sever bude v spálni väčšia zima a slnko sem bude vchádzať omnoho menej, než do ostatných izieb. Táto miestnosť môže pôsobiť dosť ponuro, zvlášť ak bude oknu tieniť susedná budova alebo stromy. Na juh bude zase v spálni veľké teplo.

A ako s tým všetkým vynaložiť, keď pre spálňu zostalo menej miesta?

Tak ako s mnohými inými vecami aj s týmto handicapom sa môžeme celkom jednoducho pobiť. Tam, kde nie je dostatok svetla, doplníme viac svietidiel a pridáme teplé farby. Medzi ne patrí oranžová, žltá, hnedá alebo zelená farba. Ak chcememiestnosť opticky ochladiť, potom sa ponúka modrá, biela a niektoré sýte odtiene žltej alebo oranžovej, ktoré môžete kombinovať s módnou šedou. Proti prudkému slnku sa bránime žaluziami a vhodné príde aj klimatizačná jednotka. Teplo vnesieme do miestnosti aj krbom, stačí vhodné prevedenie a hneď získate požadovaný pocit.

A kam teda umiestniť posteľ v spálni?

Vždy tak, aby sme mali pevnú oporu za chrbtom a videli na dvere a okno. Pokiaľ toto nedocielime, nebude sa nám pohodlne spať, jednoducho preto, že sa nebudeme cítiť bezpečne.Ak nie je možné lôžko umiestniť čelom k stene, teda tak, aby sme mali pevnú oporu za chrtom, potom je nutné ho k posteli doplniť. Veľavýrobcov ponúka postele s vysokými čelami, ktoré zaistia nielen túto funkciu, ale zároveň je ich súčasťou odkladací priestor, lampa a dokonca tu môže byť ajtyč na vešanie ramienok (z druhej strany čela).

Ďalším momentom, kedy sa nám môže v posteli spať zle, je keď je lôžko vystavené energetickému prievanu, teda energiatečie cez neho a my nemôžeme spať. Toto sa stáva napríklad v momente, kedy je medzi dverami alebo dverami a oknom.Preto je vhodné umiestniť lôžko napríklad do výklenku alebo tak, aby neprekážali pri prechode alebo dokonca vo vchodových dverách. Dobre ani nie je, ak prisunieme lôžko k stene, takže ten, kto spí na tejto strane, nemôže pohodlne pristúpiť k posteli a ísť si ľahnúť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články