• News&Inspirations

aktualizované

Celoročná starostlivosť o záhradný nábytok

Aká je správna prvá pomoc pre záhradný nábytok na začiatku sezóny? Na začiatku sezóny je dobré venovať práve vyťaženému záhradnému nábytku trochu starostlivosti, aby vyzeral čo najlepšie a robil nám radosť po zvyšok leta. Správna starostlivosť naviac pomôže predĺžiť jeho životnosť a to s trochou námahy stojí za to.

Komplet Palacio III
Komplet Palacio III

S plastovým nábytkom je najmenej práce

Pokiaľ ste sa rozhodli pre záhradný nábytok z plastu, budete mať najmenej práce. Ten totiž stačí len dôkladne umyť a bude zase ako nový. Rozhodne ale nepoužívajte abrazívne prostriedky, ktoré hladký povrch porušia, vytvoria na ňom mikro-škrabance, v ktorých sa budú nečistoty ľahšie usadzovať, a nábytok sa bude špiniť omnoho rýchlejšie. Siahnite po prípravkoch určených priamo na plast. Práca s nimi je jednoduchá, stačí ich naniesť, chvíľu počkať a potom otrieť. Ak chcete nábytku dopriať vyšší stupeň ošetrenia, aplikujte ochranu na exteriérové plasty. Táto impregnácia pôsobí vodoodpudivo, obsahuje UV inhibítory, ktoré chránia farby pred vyblednutím a odpudzuje soli a špinu.

Kovový nábytok vydrží veľa, ale nie všetko

Tiež kovový nábytok je prakticky nezničiteľný. Na začiatku sezóny ho stačí umyť kefou alebo vysokotlakovým čističom a máte postarané.  Avšak skontrolujte, či sa niekde neodlúpavá farba a neobjavuje sa rez. Aj keď je poškodenie veľmi malé, nemávajte nad ním rukou a pusťte sa do opravy. Poškodené miesto očistite drôtenou kefou a potom hrubým brusným papierom. Odstráňte prach a umyte vodou so saponátom. Na očistený kov môžete použiť prípravok, ktorý je určený priamo na rez. Tie je možné aplikovať priamo na rez bez predchádzajúce chemické úpravy či zakladanie. Na členitejšie kúsky nábytku doporučujeme použiť spreje, ktoré ponúkajú omnoho jednoduchšie použitie, a to najmä pokiaľ potrebujete ošetriť kov v zle prístupných miestach.  Rovnako budete postupovať aj v prípade, že renovujete veľmi poškodený kovový nábytok. Čisto kovový nábytok dokonca nie je potrebné upratovať na zimu do sucha, u nábytku bez špeciálnej povrchovej vrstvy je však lepšie ho na zimu zo záhrady odstrániť. Dávať pozor je potrebné iba v prípade doplnkových materiálov. Kov býva často kombinovaný s drevom, ktoré určitú údržbu vyžaduje.

Záhradný nábytok z ušľachtilej ocele

Tento typ nábytku nevyžaduje zvýšenú starostlivosť. Stačí ho len občas umyť od nečistôt prúdom vody. Na zimu sa doporučuje ho uskladniť do sucha. Ušľachtilá oceľ je často kombinovaná s doplnkovými materiálmi, ako je napríklad teakové drevo, textilné tkaniny či výplety. Tieto materiály sú odolné, avšak je lepšie myslieť u nich na uskladnenie cez zimu.

Drevený nábytok je náročný

Je najobľúbenejší, najkrajší, najpríjemnejší, ale tiež najviac náročný na údržbu. Ošetrenie môžete previesť olejom či lazúrou. Výhodou olejov je, že nevyžadujú pred ošetrením povrchov predchádzajúce úpravy základov. U lazúr je naopak pred úprava mimoriadne dôležitá.
Jednotlivé drevené súčasti ošetrite pomocou jemnej brusnej hubky a odstráňte vzniklý prach. Pre úpravu a konzerváciu povrchovo neošetreného dreveného nábytku je možné použiť ošetrujúci olej. Ten drevo regeneruje, ošetruje a oživuje starý, zašednutý a matný povrch. Po uschnutí je celkom bez zápachu, odpudzuje vodu a nečistoty. Pred použitím lazúry je vhodné nábytok najskôr impregnovať, čím si vytvoríte tzv. most medzi drevom a následnou lazúrou, ochránite drevo pred plesňou a ďalšími škodcami, zároveň vyrovnáte savosť podkladu a optimalizujete tak štruktúru natieraného materiálu.
Potom aplikujte tenkú vrstvu olejovú lazúru na vodnej báze. Chránia drevo proti UV žiareniu, zabezpečuje zvýšenú vodoodpudivosť, vysokú priľnavosť náteru a mechanickú odolnosť. Drevu dodáva matne saténový vzhľad a zaisťuje mu preventívny biocídnu ochranu proti plesniam. Pri práci si pomôžte novinovým papierom a pásky, ktorými prípadne zakryjete už natrené kovové časti nábytku. Na málo zašednuté povrchy môžete tiež použiť čistič dreva na báze alkoholu a oleja (napr. Xyladecor), ktorý odstraňuje nečistoty, chráni a osviežuje. Stačí len nastriekať na nábytok, nechať chvíľu pôsobiť a zotrieť savou handrou. Je to taká prvá pomoc pre nekutilov.
Akácia je tropická drevina, z ktorej je vyrábaný nábytok pre luxusnejšie domáce využitie. Je potrebné ho viac šetriť, nepoužíva sa na verejných priestranstvách a tam, kde je nábytok viac zaťažovaný, pretože by bol rýchlejšie znehodnotený. Vyžaduje tiež citlivejšie zachádzanie. Rovnako  vyžaduje väčšiu ochranu pred pre akáciu nezvyčajným počasím. Obal na nábytok je v tomto prípade tiež nezbytný. Pokiaľ je umiestnený vonku, potom pri každom zhoršení počasia na svoj kúsok luxusu a exotiky myslite a starostlivo ho ukrývajte pred dažďom.
Prirodzene má teakové drevo zlatohnedú farbu. Vplyvom počasia sa však táto farba postupne mení rovnako ako u väčšiny drevín na jemne šedú. Po dlhšej dobe šedá patina prechádza v nepravidelné temno šedé sfarbenie. Kovový nábytok je bez argumentov najvýhodnejší v tom ohľade, že ho prakticky nie je potrebné skoro vôbec ošetrovať. Pokiaľ je nábytok kvalitný, potom ho stačí len umývať od nečistôt. Pred zimným obdobím môžete nábytok prikryť kvalitným obalom na nábytok a ponechať vonku, ale je lepšie ho schovať pod strechu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články