• Štýle

aktualizované

Čierna elegancia

Hoci je čierna farba považovaná pre mnohých ľudí za smutnú, a vhodnú iba na niektoré určité situácie, v bývaní to tak neplatí. Pokojne sa totiž môžete rozhodnúť pre voľbu čiernej farby do svojho interiéru,rovnako aj do do uvedení a zakomponovaní rôznych doplnkov. Doplnky a dekorácie sú však samostatnou kategóriou, čo sa týka voľby a kúpy nábytku do Vášho interiéru. Čiernej farbe v kúpeľni sa skôr všetci snažíme vyhýbať. Malé priestory dokáže ešte viac zmenšiť a tiež platí, že je veľmi citlivá na nečistoty a vodný kameň, ktoré na nej bývajú vidieť viac než na bielej. Viacmenej sa čiernej nemusíme ani v kúpeľni vzdávať – stačí ju použiť na menšej časti obkladu, prípadne na podlahe či iba vo forme doplnkov. V kombinácií so svetlými tónmi dokáže urobiť z každej kúpeľni šperk. 

 Komplet Koral - Nábytok do kúpeľne s umývadlom
Komplet Koral 
To, že čierna pohlcuje svetlo, spôsobuje, že priestory sa vďaka nej zdajú menšie. Na druhú stranu, ale môže vytvoriť pocit, ako by zmizli steny, a tak získame pocit nekonečného priestoru. Napriek tomu platí, že v kúpeľniach, ktoré bývajú v našich pomeroch pomerne malé, sa jej skôr vyhýbame. V neposlednom rade nie každému vyhovuje minimalizmus a strohosť. Naopak vyhľadávame farby a bohaté vzory. Čo môže byť zradné, pretože zvlášť bohaté farebné ornamenty sa skôr obkukajú.

Čierna potrebuje dobrý koncept

Každopádne platí, že čierna by nemala kúpeľňu ovládnuť, ale skvele bude fungovať ako doplnok bielej. Tak sa zvyčajne podarí vytvoriť elegantný a nadčasový priestor, ktorý nás bude oslovovať aj po mnohých rokoch. Čierna dlažba uberá svetlo, preto je potrebné ju v interiéri dobre rozvrhnúť. Veľmi záleží na tom, ako máme v miestnosti umiestnené svetlá, pokiaľ budú smerovať na podlahu, musíme počítať s tým, že tmavá podlaha svetlo značne pohltí. Veľmi tiež záleží, či je dlažba matná alebo lesklá. Lesklá dlažba alebo obklad dodá interiéru pocit luxusu, reflektuje svetlá, odrazom vytvorí priestor a zväčší ho, matná ho naopak zintímni. Lesklá čierna dlažba dokáže vytvoriť veľmi zaujímavé efekty, napríklad v kombinácií s bodovými svetlami, ktorá vytvorí na podlahe akési nebo svetelných bodov. 

Čierna na podlahu či steny?

Čierna na podlahe v kombinácií s bielym obkladom na stenách zaistí, že miestnosť sa opticky zväčší. Čierna dlažba naviac dodá akcent luxusu. V prípade, že sa rozhodnete pre čierny obklad, dajte na podlahu svetlejšiu dlažbu, čo priestor odľahčí. Luxusne pôsobí čierna mozaika, nech už v podobe listely či zvislého pruhu na stenách. Pri vhodnom použití sa môže stať dominantou celého priestoru.

Je čierna praktická?

Nesmieme zabúdať, že čierna farba bude zdôrazňovať nečistoty. Preto jej použitie radšej volíme tam, kde nepríde do styku s vodou či mydlom, ako napríklad v okolí umývadla či sprchového kúta. Čiernu dlažbu by sme nemali dávať do miest, kde sa očakáva špinavá prevádzka, ako je napríklad predsieň alebo terasa, pretože na nej nečistoty budú viac vidieť. Pokiaľ zvolíme čiernu dlažbu alebo obklad do kúpeľne, musíme počítať s tým, že na nej bude viac vidieť napríklad zubná pasta. Do úvahy by sme mali vziať aj tvrdosť vody, kedy by na dlaždiciach mohol priľnúť vodný kameň, čo potom pôsobí sivasto. Všeobecne sa lepšie bude čistiť čierny lesklý povrch než matný.

Postačí len detail

Pokiaľ si nie ste istí, či čiernu v kúpeľni použiť, môžete ju vyskúšať na doplnkoch. Najjednoduchšie je to na textilu – čierne uteráky a predložka vám potvrdia, ako vám tento smer vyhovuje. Tiež môžete mať čierne mydlo a kalíšky alebo držiaky uterákov. Pokiaľ chcete mať akcent čiernej v trvalejšej forme, čierne batérie nevyzerajú vôbec zle.
Čierna je poriadne silná farba, ktorá má už v malom množstve ohromný vplyv na náladu miestnosti. Čierna je logicky protipólom bielej farby, teda farbou, ktorá má takmer nulovú odraznosť svetla. Aj preto si ju väčšina z nás spojuje skôr s negatívnymi emóciami, s pocitmi, ktoré nie sú práve príjemné. Na druhú stranu si je potrebné uvedomiť, že nie vo všetkých kultúrach je čierna farba symbolom smútku. A že čierna farba, ktorá je použitá s mierou, môže interiér jednoducho a rýchlo oživiť. Pokiaľ to s jej množstvom ale preženiete, potom počítajte s tým, že podporia Vašu pasivitu a povedie k nepríjemným kombináciám.

Čo čierna farba dokáže?

Čierna opticky výrazne zmenšuje veľký a prázdny priestor, ktorý to bude potrebovať. Pokiaľ ste teda majiteľom bytu s malými miestnosťami, zabudnite na nadmieru čiernej. Z Vášho bytu by sa stal temný interiér, v ktorom by sa nebývalo dobre. Čierna ale vie opticky zmenšovať objem predmetu, a toho sa dá  ľahko využiť. Čierne detaily na inak svetlej pohovke ju môžu urobiť aspoň pre oko subtílnejšiu. 
Spolu s našimi zostavami a kolekciami nábytku sa môžete presvedčiť práve o tom, že čierna farba dokáže robiť v interiéroch skutočné zázraky. Môžete sa teda sústrediť na výber vhodného nábytku, ktorý oceníte v každej miestnosti, a ktorý sa Vám bude jednoducho hodiť aj svojou nadčasovosťou. Značnú dávku čiernej elegancie si môžete dopriať prostredníctvom všelijakých možných dekoráciách a doplnkoch.
viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-zostavy-c-96-44.96.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články