• Sprievodca

aktualizované

Čím sa riadiť pri výbere matraca?

Trh ponúka mimoriadne široký výber matracov. Jednotlivé matrace sa líšia štruktúrou, spôsobom výroby, použitými komponentmi, stupňami tvrdosti a ďalšími. Vybrať si ten pravý môže byť obtiažne, o to viac, že každý z nás má svoje individuálne preferencie. Na čo sa zamerať pri výbere správneho matraca? 

1.      Optimálna veľkosť matraca

Veľkosť matraca by samozrejme mala zodpovedať rozmerom vašej postele. Pred ich výberom treba zvážiť naše individuálne preferencie, pokiaľ ide o pohodlie a podmienky interiéru spálne. Pri výbere vysneného matraca dbajte na to, aby mal správne rozmery. V malých spálňach sú najvhodnejšie matrace určené pre postele s rozmermi v šírke 140 alebo 160 cm. Do tých väčších však môžeme dať matrace široké 180 cm.

Meble do sypialni i dobry materac

2.      Ideálny matrac a vaše zdravie

Pri výbere matraca sa uistite, že bude poskytovať adekvátnu oporu vášmu telu. Každý z nás sa líši hmotnosťou a výškou, ale aj možnými zdravotnými problémami. Ak bojujete s chronickými bolesťami alebo s ochoreniami chrbtice, na tento problém musíte myslieť aj pri výbere matraca. Nesprávne zvolený matrac môže mať vplyv na to, že sa ich stav v budúcnosti zhorší. Ak si naopak vyberiete kvalitnú posteľ na spanie, zaistíte nielen svoje pohodlie pri odpočinku, ale postaráte sa aj o profylaxiu zdravia chrbtice a kĺbov.

3.      Na pohodlí záleží

Počas nočného odpočinku sa chceme cítiť pohodlne a príjemne. Iba dobre zvolený matrac nám zaistí zdravý a príjemný spánok. Ohľadom toho je však ťažké naznačiť konkrétne usmernenia, pretože každý z nás má iné požiadavky, pokiaľ ide o pocit komfortu. Rozhodne by ste si mali vyberať matrace z kvalitných materiálov, pretože nám poskytnú pohodlie na dlhší čas a nedeformujú sa. V prípade veľmi lacných matracov sa často stáva, že spočiatku môžu byť dokonca aj pohodlné, ale časom sa rýchlo zdeformujú a stanú sa zdraviu škodlivé.

meble do sypialni

4.      Matrac a vaša váha

Hmotnosť užívateľa matraca je veľmi dôležitá. Predpokladá sa, že ľudia s hmotnosťou menej ako 80 kilogramov sa môžu rozhodnúť pre stredne tvrdý alebo stredne mäkký matrac (napríklad penové matrace). Táto skupina ľudí sa môže tiež rozhodnúť pre mäkké matrace, ak im to zdravotný stav dovolí. Pre ľudí s hmotnosťou nad 80 kg sa odporúčajú matrace strednej tvrdosti a vyššie. Tu bude výber závisieť od individuálnych preferencií a možných zdravotných problémov. Keď je však hmotnosť používateľa väčšia ako 100 kg, odporúčame vybrať tvrdé a vysoké matrace, ktoré počas spánku poskytnú adekvátnu oporu a podporia telo v správnej polohe.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články