• News&Inspirations

aktualizované

Čo by Vám nemalo chýbať v obývačke

Drevo je príjemné, teplé a priateľské, preto sa ním tak radi obklopujeme. Je ale tiež drahé a tak ho často nahradzujú lacnejšie imitácie. Vďaka moderným technológiám sú ale takmer dokonalé a od skutočného dreva k nerozoznaniu, snáď len dotykom môžeme odhaliť, že nesiahame na dokonalý výtvor prírody, ale na prefabrikát. Obývacia miestnosť je často najväčšou miestnosťou celého bytu alebo domu a je aj jeho najnavštevovanejšou časťou, keďže nás často prekvapia návštevy. Preto sa táto izba často využíva pre vystavenie cenných predmetov, napríklad obrazov, starožitností a drahého nábytku, ktorý dotvára pôsobivú atmosféru.
Začneme od podlahy
Pri jej výberu by sme sa nemali riadiť len podľa osobného vkusu, ale potrieb a možností interiéru. Určité veci a zásady vybavovania interiéru cítime podvedomo, v ostatnom si necháme poradiť alebo sa inšpirujeme prácou odborníkov. V interiéri, kde je málo prirodzeného svetla, uprednostníme podlahu svetlých farieb. V súčasnosti nie je žiadny problém si kúpiť drevenú podlahu ani PVC  v dekóre dreva, takže výber je pestrý, nech už vaša voľba padla na ktorúkoľvek variantu z možností. Týchto možností je ale omnoho viac: vinyl, plávajúca podlaha, marmoleum – všetko vám zaručí skvelo vyzerajúci interiér v súlade s prírodou a prírodnými farbami. Myslieť, by ste ale tiež mohli o záťaži, ktorú bude podlaha znášať. Zatiaľ čo dvaja ľudia si môžu dovoliť citlivejší materiál, v domácnosti, kde sa detské nôžky mihajú medzi psími tlapkami, zvolíme tvrdý a trvanlivý. Vymaľovanie izieb volíme s ohľadom na nábytok, dekorácie a podlahu. Aj v tomto prípade hraje rolu množstvo prirodzeného svetla. Ale v našej zemepisnej  šírke ani to najväčšie okno nezaistí v niektorých mesiacoch jeho dostatočný prísun.  Tmavé farby si môžu dovoliť obyvatelia južných krajov, my radšej volíme jemné svetlé odtiene v nekonečnej škále hnedej, béžovej, krémovej a ďalších farieb. Pre zvýraznenie si môžeme dovoliť jednu stenu alebo len časť vymaľovať tmavou farbou. To isté platí aj pre použitie tapiet ťažkých luxusných temných vzorov, ktoré priestoru dodajú tvar a švih, ale zachádzame s nimi opatrne, aby sme priestor nepreplácali.
 
Pohovka Torino 
Obývačku robí pohovka, bez nej to samozrejme nejde, kde by ste sa vítali s návštevou v obývačke bez pohovky určite nie. Mala by byť predovšetkým pohodlná, aby sa nám príjemne odpočívalo a byť priestranná, aby mala miesto pre všetkých členov domácnosti. K svetlejšej stene a podlahe pokojne vyberieme tmavší, v zamatovo hnedom odtieni. Pri výbere poťahu opäť berieme ohľad na prevoz a záťaž všetkých, ktorí domácnosť obývajú. Nábytkovú zostavu volíme drevenú, alebo v škále hladkých fólií. Môže byť veľká, alebo tvorená len policou. V dnešnej dobe sa pokojne obídeme bez nej a televízor postavíme na jednoduchú policu alebo zavesíme na stenu. Pre útulnosť radšej umiestnime do izby zaujímavú komodu alebo skrinku, ktorá je sama o sebe zaujímavá a nemusí od nej odpútavať pozornosť veľká obrazovka. Najviac teraz dominuje snaha v interiéroch dosiahnuť jednoduchého, čistého, vzdušného vzhľadu. Poličky a vitríny preto musia byť čo možno najmenej zaplnené suvenírmi a okrasnými predmetmi. Ak máte hlboký citový vzťah ku keramickým predmetom a množstvu nepotrebných doplnkov, potom by ste ich mali niekam schovať, kde nebudú byť do oči. Na údiv by sme toho mali vystavovať čo najmenej a všetko skôr ukryť do uzavretých skriniek, tam sa tiež lepšie schovajú pred prípadnými nehodami. 
Bývanie môže byť príjemnejšie, keď mu dodáte tvar. Čo napríklad zvoliť také bývanie vo francúzskom štýle, v provensálskom, alebo dokonca v interiéri zariadenom v americkom štýle? Jedným z najvýraznejších trendov moderného bývania je zariaďovanie miestnosti vo vidieckom štýle. Neznamená to, že by sme museli celé zariadenie kompletne zmeniť, ide o maximálne využitie prírodných materiálov a o design nábytku, ktorý je síce nový či renovovaný, avšak určite veľmi populárny najmä vďaka množstvu rozličného nábytku a dekorácií, ktoré ho dokážu zmeniť a vylepšiť do inej podoby. Spolu s nami sa môžete inšpirovať a nájsť nábytok, ktorý je stvorený pre vás.
Potom už zostáva koberec, osvetlenie, dekorácie. Béžová, hnedá, čokoládová hnedá, krémová, šedá, smotanová, slonová kosť alebo pudrová, to všetko sú prírodné farby, z ktorých môžete vyberať. Môžete ísť cestou kontrastu, alebo zvoliť štýl tón v tóne. Nie je problém si nechať vyrobiť svietidlá  vo farbe látky, ktorú si zvolíte. Zladenie tak bude dokonalé. V súčasnosti nie je žiadny problém zakúpiť dokonca aj topné telesá netradičných tvarov a farieb, takže šanca na súznenie nutného vybavenia obývacej miestnosti je veľká. Drevo, prírodné farby, jednoduché nenápadné vzory –  to sú prvky, ktoré neprestanú byť aktuálne. Nie je potrebné sa obávať, že za pár sezón vaša obývacia miestnosť prestane byť in. Farba v interiéru vždy zohraje veľmi dôležitú úlohu, otvára priestor do miestnosti a vytvára v ňom istú náladu. Pokiaľ farby a ich odtiene vzájomne korešpondujú napríklad s nábytkom, okennými rámami či  dvermi, výsledok je dokonalý.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články