• News&Inspirations

aktualizované

Čo s malou spálňou?

Ako vybrať nábytok do malej spálne?
Spálňa je oázou pokoja a relaxačnej zóny v každom jednom interiéri. Práve pre tento interiér máme zvláštne požiadavky, pokiaľ ide o pohodlie používania nábytku, estetiku, ktorá by mala tvoriť výnimočnú atmosféru, a tiež funkčnosť. Zvyčajne na spálni vyberáme najmenšiu miestnosť, pretože väčší priestor je potrebný najmä v obývacích miestnostiach. Malá spálňa vôbec nemusí byť ťažká, pokiaľ ide o jej funkčnosť a estetické usporiadanie. Stačí sa zoznámiť s niekoľkými trikmi a vybrať vhodný nábytok.
Základom stvorenia uspokojivej kompozície malej spálne je výber vhodného nábytku a udržanie čistoty a poriadku. Vďaka tomu dokonca aj neveľká spálňa sa môže stať útulným a výnimočne komfortným miestom, v ktorom si oddýchneme po dlhom a ťažkom dni.
Spálňa Dover 
Základné prvky pohodlnej spálne
Základným nábytkom každej spálne bez ohľadu na jej rozmery je samozrejme posteľ. Počas vyberania tohto nábytku venujte pozornosť predovšetkým kvalite matraca, pretože to na nej bude závisieť, či budeme zdravo a komfortne odpočívať počas spánku. Dôležitý je tiež rošt. Musí byť vhodne trvanlivý a stabilný. Pokiaľ je spálňa výnimočne malá, vtedy môžete ušetriť veľa miesta vďaka nákupu rozkladacej pohovky alebo postele s omedzenou šírkou a umiestniť ju napríklad k stene namiesto v centrálnej časti miestnosti. Okrem postele by sa mala nájsť v spálni priestorná skriňa alebo aspoň komoda. Doporučujeme tu skriňu s posuvnými dvermi, ktorá po otvorení nezaberá dodatočné miesto. Ak bude v svetlej farbe alebo ozdobená zrkadlom, naviac opticky zväčšíme interiér. Ideálnym riešením pre malé interiéry je tiež rohový nábytok. Jeho ponuka je veľmi široká, takže určite každý nájde niečo pre seba. Rohový nábytok nezaberá príliš veľa miesta, a vyznačuje sa veľkým úložným priestorom.
Precízne usporiadanie priestoru 
V prípade, keď je spálňa určená pre dve osoby, funkčné usporiadanie priestoru je trochu obtiažnejšie. Vtedy skôr v nej nie je miesto na toaletný stolík, veľkú skriňu, alebo dokonca aj nočný stolík. Je potrebné si dobre premyslieť nákup dodatočného nábytku, pretože čím viac nábytku, tým bude izba viac tesná a tým pádom budeme mať väčšie problémy s relaxáciou v tej miestnosti. Pokiaľ je to možné, skriňa by mala byť umiestnená naproti dolnej časti postele, vďaka tomu aj napriek dvom veľkým kusom nábytku získame viac voľného priestoru.
Niekoľko tipov:
Jedným  prevereným trikom pre optické zväčšenie interiéru sú zrkadlá. Môžu byť súčasťou skrine alebo samostatne visieť na stene. Dobrým riešením sú tiež koláže z niekoľkých zrkadiel s rôznymi rozmermi – je to ideálny spôsob na dodatočnú ozdobu. Konštrukcie okolo postele z dodatočných políc alebo úkrytov umožnia optimálne využiť neusporiadané kúty miestnosti a zväčšia jej možnosti, pokiaľ ide o skladovacie možnosti. Nábytok v svetlých farbách rozžiari interiér a vďaka tomu sa stane vizuálne priestornejší. Najlepšie tu bude biela farba, svetle šedá a pastelové béžové farby. V úzkych miestnostiach je dobre umiestniť všetky väčšie predmety na jednej strane (na jednej zo stien). Týmto spôsobom je jedna stena voľná a kompozícia získava ľahkosť. Vďaka závesnému nábytku alebo stojacemu na vysokých, tenkých nôžkach nie je miestnosť príliš tesná. Taký nábytok dodáva interiéru ľahkosť a priestornosť. Pri výbere nábytku do spálne, vám práve my ponúkame tie najlepšie možnosti a inšpiráciu pre bývanie. Či už sa pozeráte po veľkej posteli alebo útulnej skrini, môžete sa s výberom na nás obrátiť.
S malými miestnosťami sa často nevyhnete zásadnými problémom, ktorým je nedostatok úložného priestoru. Namiesto aby ste si kupovali ďalšie kusy nábytku, ktoré umiestníte do priestoru, využite celú plochu stien a úložný priestor vyžeňte od podlahy k stropu. Aby miestnosť pôsobila vzdušným dojmom, úložné priestory vyberajte veľmi chytro. Ideálne sú skrine, ktoré sú vysoké a užšie a majú chytro členený priestor. Ideálne si vyberajte nábytok svetlejších farieb, ktorý kombinuje zaujímavé materiály, ako je sklo alebo drevené čalúnenie. Pokiaľ si myslíte, že vysoké skrine sú nepraktické, nie je to tak – hore do prístupných miest uskladníte sezónne oblečenie a veci, ktoré nepoužívate príliš často. Vyskúšajte optické klamy, ktorých dosiahnete pomocou niektorých farieb, vzorov či povrchových úprav. Malé miestnosti perfektne oživia jasné, svieže a svetlé odtiene, lesklé materiály a povrchy a jednoduché, čisté línie. Existuje niekoľko osvedčených farebných variant, ktoré sa do spálne mimoriadne hodia. Jednou z nich je napríklad kombinácia svetlých drevených podláh, bieleho stropu a jemne zelených alebo svetlo žltých stien, ktorá je zárukou osviežujúcej a upokojujúcej atmosféry. Pokiaľ si neviete rady s rozmermi miestnosti, môžete zvoliť ako motív pruhy – tie sú mimoriadne efektívnym pomocníkom pri snahe miestnosť opticky zväčšiť alebo rozšíriť. Aj do malej spálne sa pokúste dostať napríklad kresielko so stolčekom a stojacou lampou. Taký relaxačný kútik nemusí zabrať veľa miesta a bude k nezaplateniu vo chvíľach, kedy budete potrebovať byť chvíľku o samote, alebo mať čas len pre seba.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články