• Štýle

aktualizované

Čokoládová hnedá farba

Tohtoročná jeseň prezlieka interiéri do čokoládovej hnedej. Dlhé roky sme v interiéroch preferovali chladné odtiene šedej a jasne biele farby. Už nám ale v monochromatických interiéroch začala byť zima, preto sa vracajú mäkké, teplé a elegantné odtiene hnedej. Sú ódou na 70. roky preložené do modernej estetiky.

Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala
Komplet nábytku do obývačky Malta Dub 

S príchodom jesene nám príroda aspoň pre oči ponúka celú plejádu teplých odtieňov, ako by sa snažila vynahradiť nám odchádzajúce teplo. A my si tie teplé, prívetivé farby radi nosíme domov. Tohtoročné jesenné trendy sa po dlhej dobe k prírode prikláňajú. Hitom je čokoládovo hnedá a jej odtiene a ako doprovod sa pripojila tmavo fialová farba čiernych ríbezlí. Obe dokonale splňujú túžbu po útulnom a teplom domove.

Ak nie ste fanúšikom čokoládovej hnedej, tak sa tomuto odtieňu môžete vyhnúť. Namiesto čokoládovej hnedej môžete vybrať nejaký iný odtieň hnedej, či už to bude zo svetlej alebo tmavej palety farieb. Hnedú môžete zvoliť napríklad v odtieni škorice, dreva alebo mahagónu.

Taktiež môžete siahnuť po svetlých tónoch ako je karamel, krémová hnedá, či dokonca biela káva. Pre aký odtieň sa rozhodnete je čisto vašoz voľbou.Zatiaľ čo čokoládová zvádza svojou rafinovanou a prirodzenou stránkou, farba čierneho ríbezlí podporuje kreativitu. Tieto dve farby sú k dispozícií v rôznych tónoch: béžová, okrová, svetlá a tmavo hnedá pre čokoládu;baklažán, lila,levanduľa, čierne ríbezle.

Vrstvenie tónov pre harmonický interiér

Svetlejšie piesočnaté odtiene dobre ladí s bohatšími tónmi farby gaštanov a čokolády. K okoreneniu môžete použiť okrovú. Steny, podlahy, nábytok či doplnky rovnakých farieb rôzne sýtosti vykúzlia neopakovateľnú kombináciu vône čokolády a pečených gaštanov.

Vytvorte galériu domáceho umenia a vyberte abstraktné obrazy v odtieňoch hnedej a k ním pre väčšiu osobitosť primiešajte niekoľko vašich fotografií. Dajte si záležať aj na výbere rámov – použite prírodné drevené a pre väčší pocit luxusu primiešajte trochu zlatej.Nezvyčajným nosičom farieb sú svetla. Namiesto aby sme si s nimi pohráli a začlenili ichvo farebnej palete,využívame iba bielu, číre sklo či kov. Škoda. Inšpirujte sa aj rôznymi fotografiami.

Hnedá sa často používa ako základná farba interiéru. Dôvodom jej obľuby je fakt, že vzbudzuje dojem útulnosti, krásne ladí s mnohými inými farbami či prírodnými vzormi a pri trocha fantázie môže predstavovať obľúbenú pochúťku – čokoládu. Zmlsnete si na nej?

Rôzne odtiene

Čokoláda s vyšším obsahom kakaových bobov je sfarbená v odtieňoch tmavo hnedej, ale komu príde až veľmi horká, ten skôr siahne po mliečnej alebo bielej variante. To isté platí aj o hnedej farbe: zvoľte si taký odtieň interiérových doplnkov, nábytku, výmaľby či podlahy, ktorý vám bude obrazne povedané chutiť. Čo platí aj pre výber povrchov. Zamatovo matný povrch môže evokovať klasickú tabuľku čokolády, kdežto lesklý napríklad čokoládovú polevu.

Populárna sladkosť

Čokoládová farba evokuje teplo a interiér vyfarbený v jej odtieňoch pôsobí harmonicky. Naviac hnedá je univerzálne použiteľná, na rozdiel od čiernej nepôsobí tak tvrdo. Patrí medzi zemité farby, dobre sa kombinuje s hnedými drevinami ako orech, dub alebo breza. Hnedá farba, zvlášť tá sýta, sa môže stať dominantou. Skvele sa doplňuje napríklad s čistou bielou alebo krémovými tóny. Ale je možné k nej pridať aj výrazné farby: červenú, oranžovú, zelenú, horčicovo žltú.

Ako s ňou vynaložiť

Avšak aj pre použitie hnedej u vás doma platí všeobecné pravidlo, že farby by mali vzájomne kontrastovať. Toto doporučenie je vhodné dodržovať takmer vo všetkých miestnostiach.Ak zvolíte napríklad v obývačke tmavo hnedú podlahu či výmaľovanie, pridajte sem sedačku svetlejšieho odtieňa.A naopak – hnedá sedačka alebo nábytková zostava lepšie vynikne, keď ju doplníte menej tmavými farbami podlahovej krytiny a podobne.

Ktorá miestnosť je však onou povestnou výnimkou? Spálňa. Tu naozaj nie je potreba hnedou šetriť. Čokoládová farba použitá vo väčšej miere a v rôznych tónoch sa hodí hlavne do miest, kde potrebujete odpočívať.

Veľké a malé plochy

Tmavé farby pôsobia útulne, avšak zároveň tiež pohlcujú svetlo. Ak chcete použiť hnedú na veľkých plochách, a pritom sa neutopiť v záplave čokolády, pomôže vám napríklad lesk, jemná textúra povrchové úpravy či tkaniny alebo vzor.To je nielen pôsobivé, ale aj rýdzo praktické. Rýdzo jednofarebná hnedá je predsa len náročnejšia na údržbu, na nej uvidíte každú nečistotu. Kdežto hnedá so štruktúrou alebo dezénem už nejakú tu špinu schová.

Čokoládové kúzlo

Potrebujete steny miestnosti opticky priblížiť? Spoľahnite sa na hnedé ladenie. A pokiaľ vytvoríte pruhy, miestnosť buď predĺžite alebo rozšírite. Zaujímavé je tiež použitie závesov –tie hnedé totiž psychologicky pôsobí ako štít; pocitovo vás chráni pred vonkajšími vplyvmi, napríklad ruchom z ulice.

Priateľská farba

Hnedá si rozumie s mnohými materiálmi a nikde nie je napísané, že musí ísť čisto o drevo alebo nábytkové polotovary vyrobené na báze dreva. Krásne vyzerá aj na bytovom textile, keramike či skle, tradičné potom je použitie kože.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články