• News&Inspirations

aktualizované

Decentné kúpeľne

Trendy kúpeľne sú decentné. Moderné kúpeľne sa nijak zvlášť nelíšia od trendov, ktoré ovládli svet bývania. V kurzu sú prírodné farby, minimalizmus, kvalitné materiály a kvetiny. Farieb sa nevzdávajú, tie sa ale objavujú na doplnkoch, zariaďovacích predmetoch v úlohe korenia. Kto varí, vie, že korenie a správne ochutenie je vo výsledku najdôležitejšie.

Kúpelňový nábytok Roko - Venge
Kúpeľňový nábytok Roko

Prírodné a prirodzené je luxusné

Ak pravidelne sledujete trendy, viete, že kúpeľňu ovládol vzhľad prírodných materiálov ako drevo, kameň alebo napríklad pohľadový betón. Keďže spomínané materiály nepatria medzi najlacnejší, veľmi často sa využívajú náhražkové materiály, ktorými je možné dosiahnuť žiadaného efektu: veľkoformátová keramika s povrchom pripomínajúcim drevo či prírodný kameň môže byť rozumnou voľbou pre každého, kto hľadá výhodný pomer cena/výkon. Naviac – napriek tomu, že napríklad drevo na podlahe v kúpeľni dodá tejto miestnosti punc exkluzivity a luxusu – je keramická dlažba bez výnimky praktickejšia a menej náročná na údržbu.

Batérie sú zásadným detailom. Nešetrite na nich

V designu vodovodných a sprchových armatúr rovnako prevláda minimalizmus. Druhým významným trendovým prvkom je narastajúca popularita retro designu, ale iba v  harmónii s celkovým poňatím kúpeľne. U týchto praktických kúpeľňových pomocníkov sa dôraz kladie na kvalitu prevedenia. Okrem tradičných materiálov, ako je chróm, sa o slovo hlásia aj matné povrchy, rôzne typy brúseného kovu – oceľ, nikel či mosadz. V prípade spomínaného retro riešenia potom tiež v kombinácií s keramikou.

Farby pre súčasnosť aj budúcnosť

Už sme si povedali, že súčasné trendy skôr než farby uprednostňujú prírodné povrchy s ich nepravidelnosťami a nedokonalosťami. Aký je výhľad do budúcich sezón? Žiadne veľké zmeny nečakajte, kúpeľňu aj naďalej ovládnu prirodzené farebné tóny – hnedá, béžová, šedá, biela a zelená. Zelená ale nemá byť dominantnou farbou, skôr doplnkovou – ideálne v podobe rastlín, ktoré sa v kúpeľniach objavujú stále častejšie. Vďaka stúpajúcej popularite druhov, ktorým kúpeľňa vyslovene svedčí (stálo-zelené mechy a podobne), sa tento typ dotvorenia interiéru stáva dostupnejším a jednoduchším. Zvyšné – a dominantné – trendy farby by mali byť vyjadrené v povrchoch stien či podláh. Čierna vytvára skôr pozadie, používa sa ako doplnková, neutrálna farba, ktorá by nemala byť v kontraste s ostatnými.

Dizajnový prvok

V žiadnej kúpeľni nesmie chýbať nejaký výrazný dizajnový prvok. Môže ňou byť kúpeľňový nábytok, textil alebo kúpeľňový radiátor. Trendy v kúpeľňovej architektúre vyzdvihujú farebnú zladenosť interiéru aj hru s decentnými kontrastmi. Premyslený výber obkladov a zariaďovacích predmetov vždy vdýchne kúpeľni osobitý výraz, koľko z nás ale pri plánovaní si pamätá aj na tak výrazný solitér, ako je kúpeľňový radiátor? Pritom práve vhodne zvolený designový radiátor sa často stáva samotným srdcom kúpeľne.
Najjednoduchším krokom, ktorým môžete trochu zväčšiť objem svojej kúpeľne, je viac využiť steny, ale tiež potreba bočnej strany nábytku. Tie je možné v prípade potreby doslova ovesiť najrôznejšími prvkami, do ktorých potom uložíme všetko, taškou na špinavé prádlo alebo dokonca menším príručným odpadkovým košom.

Úložné priestory

Úložné priestory neriešime len skrinkami. Využiť je možné aj jednoduché stohovateľné prvky. Ich výhodou je variabilita použitia, v prípade potreby nie len v kúpeľni. Obzvlášť praktické sú napríklad koše na prádlo, z ktorých je možné napríklad v rohu vytvoriť vkusný stĺpik, ktorý pomôže s triedením prádla podľa farieb a teploty prania.

Kúzlenie so skrinkami

Nezanedbateľné množstvo miesta je možné ušetriť chytro zvolenými skrinkami. Predovšetkým sa vyhneme tým so štandardnou hĺbkou a vyberáme tie mäkké, s hĺbkou do 35 cm a možnosťou upraviť rozmiestnenie poličiek v nich. Pokiaľ tam snáď ešte nič nie je, určite ich dáme do rohu, kde budú najmenej prekážať. Kúpeľňové skrinky potom určite zvoľte v závesnom prevedení. Nožičky nábytku totiž opticky pridávajú na centimetroch, a naviac neuľahčujú umývanie podlahy. Dôležitú úlohu môže hrať aj vhodne zvolený materiál skriniek. Do kúpeľni, najmä tých menších, kde hrozí väčšie riziko ich občasného škrabnutia, sa môže vyplatiť moderný materiál s povrchovou vrstvou na báze nanočastíc.
Vďaka nanočasticiam na povrchu v kombinácii s pevným podkladom z HPL laminátu materiál bez problémov odolá vode, silným nárazom do plochy, extrémnym výkyvom teplôt aj otlačkom prstov či pôsobení chemikálií. Nanočastice dodávajú povrchu tiež jeden z najhlbších matov a zamatovú hebkosť na dotyk aj možnosť odstránenia pomaľovaní či opravy prípadných mikro-škrabancov.

Pod-umývadlové skrinky

Prehliadaným a nedoceňovaným priestorom býva v kúpeľni miesto pod umývadlom. Aj tu si je možné pomocou skriniek a získať tak nový úložný priestor. Svojimi rozmermi dokonale kopírujú umývadlo a ponúknu jednu aj viac zásuviek. Práve zásuvky sú u tejto skrinky praktickejšou variantov, pretože pomáhajú udržať si ľahšie prehľad o tom, čo v skrinke je, a uchovávať predmety v nej tak, aby boli hneď po ruke.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články