• Štýle

aktualizované

Dlažba na terase

Novú dlažbu, ktorú chcete mať na terase, môžete získať veľmi rýchlo a jednoducho. O tom, že pokládka vonkajších dlaždíc svojpomocne nemusí zas byť až tak veľká veda, ste sa už mohli presvedčiť aj sami. 

Rohová sedacia súprava Fado Mini s funkciou spania - AKCIA! nowoczesny Rohová sedacia súprava
Rohová sedacia súprava Fado  

Prečo zvoliť pokládku do štrku?

Zjednodušene povedané: Je to jednoduché a lacné. Podlahu na terase budete mať hotovú relatívne rýchle, bez toho aby ste k tomu potrebovali nejaké špeciálne náradie či materiál. Neoceniteľná je skutočnosť, že poškodenie dlaždici kedykoľvek bez problémov vymeníte. Pritom ide o riešenie s dlhou životnosťou, čo je ovplyvnené stabilným podložím, ktoré tvorí zhutnená vrstva štrku. Terasa bude vyzerať skvele, a naviac ju môžete prakticky ihneď používať.

Ako na to?

Pripravte si všetko potrebné: geotextíliu, hrubší štrk veľkosti 8–16 milimetrov, jemnejší štrk veľkosti 4–8 milimetrov, štrk, ďalej vymedzovacie krížiky s hrúbkou minimálne 3 milimetre, gumovú paličku, vodováhu, sťahovaciu lat a samozrejme vhodný typ exteriérových, mrazuvzdorných dlaždíc. Najprv vytvorte vhodné podložie pod dlažbu. V uvažovanom priestore odstráňte zeminu do hĺbky 20 centimetrov. Na dno položte geotextíliu, aby ste zamedzili miešanie zeminy s následnou vrstvou. Do výšky 15 centimetrov nasypte štrk veľkosti 8–16 milimetrov. Vrstvu zhutníte udusením. Pokiaľ je nestabilný, spevníte štrk vibračnou doskou. Potom vytvorte druhú vrstvu podložia, a to tak, že nasypete jemnejší štrk veľkosti 4–8 milimetrov do výšky asi 4 centimetre. Uvedené výšky sú iba orientačné, vždy záleží na typu a stabilite podložia. Podklad dokončíte tak, že štrk rovnomerne rozhrnete sťahovacou latou a vodováhou skontrolujete rovnosť.
Konečne môžete usadiť dlaždice. Vložte ich do štrku. Potom ich kliknite gumovou paličkou, aby si sadli. Nezabúdajte pritom pomocou vodováhy kontrolovať rovinu celej plochy. Našťastie už nie je nutné žiadne spárovanie. Stačí len, keď do rohu dlaždíc dáte vymedzovacie krížiky s hrúbkou minimálne 3 milimetre. Tým zaistíte plynulý odvod vody. Rovnakým spôsobom postupujte pri pokladaní celej plochy, pričom pomocou vodováhy priebežne kontrolujte rovnosť dlaždíc. V prípade nutnosti rovinu upravte pomocou gumovej paličky. Prepadlé miesta potom zasypte jemným štrkom. Okraje pokládky nakoniec ozdobte štrkom. Ak budete po dlažbe prechádzať autom, obložte kraje pokládky miesto štrku betónovým obrubníkom. Tým znížite riziko vodorovného pohybu dlažby.

Máte hotovo a môžete odpočívať

Uvidíte sami, že pokládka do štrku je naozaj jednoduchá a rýchla. Naviac vonkajšia dlažba je povrch, ktorý má minimálne nároky na údržbu. Pri tomto type pokládky naviac zostáva zachovaný bezproblémový prístup k podkladu. Napríklad dlaždice s rozmermi 60 x 60 cm a hrúbkou 2 cm môžete využiť nielen pre vydláždenie terasy či balkóna, ale aj okolie bazéna, pre podlahu v pergoly, na plochej streche alebo napríklad len ako chodníky zakomponované do trávnatej plochy.

Kontrola a príprava podkladu pred pokládkou

Na znečistenom a zničenom povrchu nebude dlažba dobre držať. Jednotlivé dlaždičky by sa rýchlo začali uvoľňovať a celá dlažba by sa tak znehodnotila. Pokiaľ by sa pokladala dlažba na nerovný povrch, bolo by to vidieť. Rohy by mohli dokonca vyčnievať a spôsobiť úraz. Tiež po dlhšom používaní, začne taká dlažba väčšinou praskať.
Podlahu si teda vždy poriadne vyčistite, odstráňte vyčnievajúce časti, zaceľte praskliny – nespoliehajte na to, že sa to schová, a priehlbiny zarovnajte so zvyškom povrchu. Pokiaľ je celý povrch veľmi nerovný, použite vyrovnávaciu stierku určenú na podlahy a celý podklad zrovnajte. Pre kontrolu použite vodováhu. Mierny sklon podlahy je vhodný tam, kde potrebujete odvádzať vodu do odtoku, teda v prípade dláždenia sprchového kútu a podobných priestorov.
Na praskliny sú šikovné sady na šitie s epoxidovou živicou. Praskliny vyfrézujte, vložte kovovú sponu a potom zalejte hmotou. Nezacelené praskliny by umožnili pretečeniu stierky a tým by sa trhlina v podstate skopírovala do povrchu stierky.
Na trhu nájdete niekoľko druhov: samonivelizačných, finálne vyrovnávacie a tiež spevňujúc, ktorá slúži k priamemu vyrovnaniu podkladu. Pokiaľ máte na prácu málo času, zvoľte rýchle tuhnúcu stierku, ktorá vytiahne už za 3 hodiny. Podľa zloženia sú potom stierky cementové, andhydritové a disperzné. Druh stierky pre vyrovnanie podlahy voľte podľa typu miestnosti, hĺbky nerovností a podľa budúcej záťaže podlahy. 
Dlažbu pokladajte od stredu smerom k stene. Posledné dlaždičky po obvodu budete musieť zrezať na potrebnú veľkosť a tvar. K tomu slúži rezačka dlaždíc, ktorá sa dá vo väčších predajniach zapožičať. Dlaždičky si najskôr položte na sucho (bez lepenia) a vyberte, či budete pokladať rovnobežne alebo kolmo smerom k stene. U netypického priestoru, kde nie sú protiľahlé steny rovnobežné, si priebeh spár rozmyslite o to dôkladnejšie. Vo finále to bude mať zásadný dopad na celkový vzhľad miestnosti. U rovnobežného položenia zvoľte také, ku ktorým stenám bude dlažba rovnobežná, čo vo finále môže opticky vzhľad ovplyvniť už od vstupu do miestnosti. Miestnosť tak môžete opticky predĺžiť alebo rozšíriť.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články