• News&Inspirations

aktualizované

Dobrý dojem v bývaní urobíte len raz

Prvý dojem urobíte len raz. Kto by to nepoznal – topánky rozhádzané okolo botníka, vešiak pretekajúci nielen bundami, ale tiež taškami, čapicami a šálami, z poličky sa sýpu odložené letáky, kľúče zvyčajne zapadnú, kam nemajú, práve v tú najnevhodnejšiu chvíľu a návšteva sa pomaly nemá kde prezuť. Ako vylepšiť prvý dojem z nášho domova?

 Komplet do predsiene Keri 1

Komplet do predsiene Keri 1 

Predsieň je neprávom akousi popoluškou medzi miestnosťami, a to predsa, že práve ona utvára prvý dojem pre každého návštevníka. Pri zariaďovaní jej zvyčajne venujeme minimálnu pozornosť a udržať v predsieni poriadok je takmer nadľudský výkon. Pritom pomocou niekoľkých vhodných kúskov nábytku alebo iných trikov môže byť zo vstupného priestoru reprezentatívna časť domu či bytu.

Kam s tým?

Topánky, bundy, dáždníky, čapice, rukavice, šály, kľúče – v predsieni potrebujeme toto všetko odložiť, ale kam s tým? Jedným (a samozrejme najlepším riešením) je šatňa. Pokiaľ disponujete veľkou vstupnou halou, nebojte sa časť jejobetovať, oddeliť priečkou alebo skriňami a využiť ju ako samostatnú šatňu.Zvyšný čistý priestor môžete kreatívne vyzdobiť a pripraviť svojim hosťom elegantné privítanie. Nadbytok priestoru avšak nie je vo väčšine prípadov tým, čím by sme sa trápili. Väčšina ľudí sa potýka s presne opačným problémom, a to ako toto všetko vtesnať do malého priestoru. Pokiaľ sa potýkate s nedostatkom priestoru, potom prvé pravidlo znie: Nerobiť z nej sklad. Ak máte inde v domemožnosť urobiť šatňu, využite ju. Sezónne oblečenie pravidelne presúvajte do skrytých úložných priestorov a v predsieni ponechajte len to najnutnejšie.

Využite priestor na maximum

K slovu prichádza aj vstavané skrine. Ani tie ale nemusia byť nezaujímavé – stačí nezvyčajný design dvierok, netradičnepoužitý materiál či integrované sedenie v predsieňovej stene, pár zaujímavých doplnkov a všetko pôsobí inak. Pokiaľnechcete celý priestor zastavať skriňami, ponúka sa možnosť využiť aspoň vyšší strop a vytvoriť úložný priestor nad hlavou nech už v podobe zavesených skriniek, políc, či kompletne zníženého podhľadu s nenápadným úložným priestorom. Na zem zvoľte skrinky skôr plytšia s posuvnými či výklopnými dvierkami.

Pohrajte sa s optikou

Optického zväčšenia priestoru je možné dosiahnuť hneď niekoľkými trikmi. Zrkadlá sú jedným z nich. Pokiaľ napríklad zvolíte plytšiu skriňu so zrkadlovými dverami zabijete dve muchy jednou ranou. Priestor zväčšujú aj úzke a vysoké skrine a miesto ušetria šatníkové tyče namiesto vešiakov (na ramienkach sa tam vojde viac vecí).Príjemnému dojmu pomôžu tiež svetlejšie farby stien a nábytku, a to najmä tam, kde nie je denné svetlo. Svietidlá sú samozrejme tiež dôležité. Maliby priestor dostatočne osvetliť, ale neoslňovať. Zaujímavo sa dajú využiť napríklad svetelné LED pásky. Aj podlahová krytina robí svoje. Pomocou vhodne zvoleného vzoru či striedania materiálov môžete opäť dosiahnuť optického efektu zväčšení priestoru.

Všetkého s mierou

Predsieň by ste nemali zahltiť nábytkom, ale ani zbytočnosťami. Aj pokiaľ máte k dispozícii väčší priestor, zvoľte radšej jeden alebo dva zaujímavé solitérne kúsky než priehrštie vecí, ktorá nakoniec pôsobí neusporiadaným dojmom. Nezabudnite, že predsieň musí zostať predovšetkým priechodná.Pre dekorácie platí to isté. Určite objavíte takú, ktorá bude vystihovať dojem, ktorý chcete v prichádzajúcich vzbudiť. Stačí jedna či dve.

Do ktorých miestností vodíte návštevu? Tak by mala vyzerať základná otázka, ktorú si položíte, pokiaľ chcete na návštevu urobiť dobrý dojem. Takže pozornosť by ste mali venovať v prvom rade predsieni a obývacej miestnosti. A pamätajte, že dobrý dojem pretrváva a vo vašej moci je, aby ste sa ukázali ako dobrí hostitelia. Veď ide aj o to, aby vám byt dokázal samotným zdvihnúť náladu!

To prvé, čo vaša návšteva uvidí a kde si váš byt takzvane vyskúša, je predsieň. Nie je nič horšie, než keď sa všetci v predsieni tlačíte a zakopávate o veľkú hromadu topánok. Predsieň je uvítacia miestnosť a zanecháva prvý a súčasne trvalý dojem.

Čo s tým? Kúpte si poriadny botník a majte toľko vešiakov či ramienok, koľko odpovedá minimálne dvojnásobnému počtu obyvateľov vášho bytu. Ak nemáte dosť miesta, kúpte si botník vysoký a štíhly, ktorý nezaberá toľko priestoru a pritom pojme veľké množstvo topánok, ide o výklopný botník. A nepotrebnú sezónnu obuv upracte napríklad do sklepu, predsieň nie je skladisko. Môžete ju taktiež opticky zväčšiť zrkadlami.

Návštevu väčšinou odvádzame z predsiene do obývacej miestnosti. Ten je spoločenskou miestnosťou. Mal by túto úlohu splňovať a vyvolávať dojem pohodlnej a komfortnej domácnosti. Čo s tým? Usporiadajte sedaciu súpravu tak, aby ste pri jej používaní sedeli tvárou v tvár proti sebe a mohli spolu aj s vašou návštevou hovoriť. Pokiaľ sú všetky kreslá aj gauč smerované napríklad len k televízií, budete sa musieť pri rozhovore nepríjemne natáčať na bok a vaša obývacia miestnosť nebude spoločenskou miestnosťou, ale televíznou miestnosťou.Budete sedieť ako na bidielku a všetci hľadať jedným smerom bez možnosti vzájomného očného kontaktu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články