• Štýle

aktualizované

Dokonalá kancelária pre celý tím

Ako má vyzerať kancelária, kde sú ľudia radi. Kancelárie už dávno nie sú vnímané iba ako miesto, kam zamestnanci chodia vykonávať svoje povolanie. Ľudia v nich trávia značnú časť pracovného týždňa a toto prostredie ovplyvňuje ich výkonnosť a zdravotný stav. Prezieravý zamestnávateľ nehľadí na čiastku vydanú za vybavenie pracovných priestor, pretože vie, že nemotivovaní alebo vystresovaní pracovníci majú horšiu produktivitu práce a to sa rovná menej zarobených peňazí.

 Komplety Alwa VI - akcia
Komplety Alwa VI
Kancelária, to nie je len stôl, stoličky a pár počítačov. Svoju úlohu hraje rozvrhnutý priestor, ergonómia, design a kvalita ovzdušia. Ak tu majú byť ľudia spokojní, potrebujú nielen funkčný priestor k práci, ale napríklad aj miesto k relaxácii alebo k interakcii s kolegami.
V kancelárskom prostredí je kľúčové prepojenie dvoch samostatných svetov – spoločného a individuálneho a rovnováha medzi nimi. Prispieva produktivite spoločnosti nerušeného prostredia, v ktorom má každý zamestnanec dostatok pokoja? Alebo naopak dynamické podmienky, v ktorých môže tím aktívne komunikovať a vymieňať si nápady? Riešenie sa zvyčajne nachádza niekde na pol cesty. Správne kancelárske priestory majú užívateľom umožňovať dynamické sedenie a časté zmeny polôh. Najmä nevhodné sedenie vedie k dlhodobému jednostrannému zaťaženiu, bolestiam krčnej chrbtice a ďalším problémom.

Ergonomická stolička je základ

Odborníci sa zhodujú, že je nezbytné, aby stolička podporovala tzv. dynamické sedenie. Taká stolička sa pri každom pohybe prispôsobí telu a vytvára vďaka tomu podmienky pre zdravé sedenie. Telo aj pri sedení aktivuje svalové skupiny, ktoré u obyčajných stoličiek zostávajú strnulé. Ergonomická stolička má hneď niekoľko parametrov, na ktoré je pri výberu potrebné myslieť. Základom je synchronická mechanika, ktorá zaistí dynamický pohyb. Avšak dôležité je, aby si človek mohol nastaviť nielen výšku sedáku, ale tiež výšku operadla. Tá v ideálnom nastavení vyvíja mierny protitlak na chrbát. Ergonomicky tvarovaná stolička kopíruje prirodzené zakrivenie chrbtice, podporí prehnutie v bedrovej oblasti, podoprie zátylok a ponúkne ideálnu oporu rukám. Vďaka správne nakonfigurovanej stoličke môžete predísť strnulému sedeniu, hrbeniu sa a neprirodzenému tlaku na platničky.

Mieste, kde si môžete sadnúť a odpočívať

Kancelárie stále častejšie bývajú vybavené kuchynkami so sedením, rôznymi zákutiami, kam si kolegovia môžu sadnúť, porozprávať sa alebo v pokoji a pohodlí riešiť pracovné problémy. Nemali by chýbať ani kresielka či pohovky, kde sa môžu ľudia natiahnuť, dať nohy hore, premýšľať alebo len chvíľu odpočívať. Sedenie na kancelárskej stoličke je naviac potrebné pravidelne striedať s preťahovaním, pohybom, státím alebo so sedením v sedačkách a kreslách, ktorými sú kancelárie čím ďalej častejšie vybavené. Jedine tak je možné predchádzať bolestiam chrbtice alebo vleklým problémom spôsobeným sedavým zamestnaním. Na obed sa vydajte mimo kancelárie. Je jedno, či si dáte dobré jedlo v reštaurácii alebo zjete desiatu donesenú z domova niekde vonku. Dôležité je, aby ste využili prestávku k  zmene prostredia. Je to veľmi osviežujúce!

Ergonómia pracovného miesta

Výška stola – optimálna výška dosky by sa mala pohybovať od 72 do 78 centimetrov, výšku vždy voľte tak, aby lakte zvierali pravý uhol a doska stolu netlačila do predlaktí. Hĺbka dosky stolu – na stole by malo byť dostatok miesta pre monitor a klávesnici. Myslite na to, že vzdialenosť obrazovky od tváre by mala byť od 50 do 70 centimetrov a hĺbku pracovnej dosky tomu prispôsobte. Jej rozmer by sa mal pohybovať od 80 do 100 centimetrov. Monitor – aby ste sa nehrbili a k počítaču sa nemuseli skláňať, horný okraj obrazovky by ste mali mať vo výške očí. Poloha kĺbov – aby ste predišli zánetom karpálnych tunelov alebo poruchám obehového systému, zvážte podpierky pre kĺby. Pre správne uchopenie myši bude stačiť gélová podložka, pre nohy zase slúži ergonomická opierka chodidiel, ktorá zaistí správny uhol kolien. Plne nastaviteľná stolička – alfou a omegou ergonomické kancelárie je správne vybraná stolička. Mala by umožňovať dynamické sedenie, prispôsobiť sa pohybom tela a podoprieť chrbticu na správnych miestach.
Pracovné prostredia by malo obsahovať zóny, ktoré sú vhodné pre rôzne činnosti – poradne, individuálne pracovne, kreatívne prostredie. Mať variabilný interiér nemusí stáť veľa peňazí. Rastliny sú skvelou možnosťou, ako vytvoriť nové priestory za minimálnu investíciu. Počas pár okamžikov vytvoríte úkryt pre individuálnu prácu alebo naaranžujete priestor, kde sa bude odohrávať tímová porada. Nech už bude zelená kancelária plná veľkých kvetináčov alebo ostrovčekov kvetín, vždy usporiadajte ich rozvrhnutie podľa aktuálnej potreby. Získate tak tvorivé prostredie, ktoré stimuluje kreatívne nápady a príjemnú pracovnú atmosféru.
Živá kancelária plná zelene vytvára pracovníkom príjemné prostredie pre prácu a tiež skvele pôsobí na návštevníkov. Výber nábytku a ozdob v interiéri definuje vašu firmu. Pokiaľ si vyzdobíte interiér kvetinami a vytvoríte spolu s nami nábytkové steny plné zelene, budete určite pôsobiť dojmom inovatívnej značky, ktorá sa nebojí pokrokov. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články