• Štýle

aktualizované

Doplnenie sklenenými stenami

Chcete byť v kontaktu s prírodou? Umožní vám to práve sklenená stena. Pokiaľ plánujete stavbu nového domu, prípadne zásadnú rekonštrukciu toho stávajúceho, skúste popremýšľať o tom, či by ste nemali dať šancu veľkoplošnému zasklení. A to nech už ide o celú stenu alebo aspoň o sklenené dvere napríklad na vašu terasu. Vďaka tomu totiž budete mať okolitú prírodu neustále pred svojimi očami a môžete si naplno užívať jej premeny.

Vitrína Montana W2D
Vitrína Montana W2D 

Pusťte domov čo najviac slnka

Je pravda, že asi najlepšou variantou je orientovať sklenenú plochu na slnečnú stranu smerom na terasu, s výhľadom do záhrady či do okolitej krajiny. Súčasťou montáže by však malo byť aj vhodné zatienenie. Ideálne sú vonkajšie žalúzie. Rozhodne sa však nemusíte báť, že vám do domu bude kvôli sklám veľmi chladno. K týmto účelom sa bežne používajú troj-sklá so špeciálnou izoláciou, ktoré eliminujú tepelné straty na minimum. To isté platí tiež pre rámy. Voliť môžete plastové, drevené, hliníkové alebo zmiešané profily. Tie sa od seba líšia predovšetkým cenou. Pokiaľ túžite po nenápadných úzkych rámoch, asi vás oslovia práve hliníkové. Zaujímavou kombináciou je tiež hliník spolu s drevom. Jej kúzlo spočíva v tom, že zvonku sa použije odolný hliník, zatiaľ čo v interiéri si užívate krásu dreva. Plastové rámy môžu byť podobne, ako je tomu u okien, potiahnuté fóliou v rôznych farbách či dekoroch.

Môžete odsunúť skoro celú stenu

Pri plánovaní domu si musíte uvedomiť, koľko chcete získať voľného priestoru po otvorení. Niektoré systémy umožňujú takmer absolútne prepojenie s exteriérom. Na to dajte ale pozor v pasívnych domoch, kde je využívané nútené vetranie s rekuperáciou a klimatizáciou. Tam by mohlo byť také otvorenie skôr na škodu, pretože by sa tým zvýšila spotreba energie potrebné na udržovanie optimálneho ovzdušia.
Ak sa rozhodnete teda pre umiernenejšiu variantu otvárania, môžete skombinovať pevne osadené veľkoplošné sklo s dverným krídlom. A nemusia to byť iba tzv. balkónové dvere. Praktické je posuvné riešenie, ktoré nevyžaduje okolo seba príliš veľa voľného priestoru. To je ideálne doplniť bezbariérovým prahom. Pevné osadenie skiel v kombinácií s jedným otváracím krídlom sa potom stáva aj finančne najvýhodnejšie.

Dvere môžete zložiť k strane

Jednou z možností, ako otvárať časť sklenených dverí, je skladací systém zložený z niekoľkých závesných dverných krídel. Tie skladáte na princípe harmoniky iba k jednej alebo do oboch strán. Jedna časť pritom môže slúžiť ako priechodné dvere, ktoré sa dajú ovládať samostatne, sú výklopné a je možné ich využiť k vetraniu miestnosti. Niekoho však môže vizuálne rušiť väčšie množstvo rámov, než je toho u ostatných systémov.

Posuvné krídlo môžete vyklopiť

Vďaka posuvným krídlam získate otvor široký aj niekoľko metrov. Časť steny, u ktorých sa posúvajú je pritom pevná. Praktický je sklopný posuvný systém. Krídlo je možné vyklopiť hore, zafixovať a vetrať ako pri vyklápacom okne. Bez zafixovania a s ďalším vysunutím spodnej časti sa dostanú dvere do posuvnej polohy. Nedeste sa, nie je to nič zložité, určite si to časom nacvičíte. Naviac okrem manuálnej manipulácie môžete zvoliť tu jednoduchšiu automatizovanú. Ako nevýhoda sa okrem obtiažnejšej manipulácie môže javiť prekážajúc rám na podlahe. Riešením je posuvne zdvižný systém. Vyjde síce o niečo drahšie, ale zato je jednoduchšie na ovládanie. Jeho predností je nízka prahová hliníková lišta. Krídlo sa nevyklápa, ale zdvihne sa otočením kľučky a posúva sa pozdĺž fixnej časti. Je možné ho uzamknúť v ktorejkoľvek polohe. Rám disponuje štrbinovým vetraním. Bezbariérový prechod a užívateľský komfort poskytuje špeciálny hliníkový posuvný systém so skrytým pohonom a posuvným mechanizmom zabudovaným do profilu v podlahe.
Výhodou paralelne posuvných dverí je ich lepšia tepelná izolácia, tesnosť voči vetru a zatekanie než u dverí zdvihne posuvných. Výhodou zdvihne posuvných dverí je oproti tomu možnosť bez-prahových detailov a podstatne väčších rozmerov posuvných krídel než u dverí paralelne posuvných. Sklenené posuvné steny sa dodávajú v prakticky neobmedzenej škále farebnosti získanej použitím technológie práškového lakovania hliníkových profilov – čo zabezpečuje extrémnu stálofarebnosť a reprezentatívny vzhľad. Sklenené fasádne steny zimnej záhrady sa používajú najmä pre zasklenenie väčších plôch alebo pre zasklievanie z exteriéru) a dodávajú sa v prakticky neobmedzenej škále farebnosti získanej použitím technológie práškového lakovania hliníkových profilov.

Ako je možné doladiť takú sklenenú stenu?

Vybrať vhodné doplnenie ku sklenenej stene nie je vôbec ťažké a ani nejakým iným spôsobom náročné. Pri výbere nábytku sa nezabudnite vrátiť späť na našu jedinečnú ponuku, ktorá má nespočetne veľa možných kombinácií nábytku do rôznorodých štýlových interiérov. Pri výbere sa tiež nezabúdajte riadiť najmä podľa vášho vkusu a tiež podľa samotného dizajnu vášho interiérového bývania, ktoré je dôležité. Rovnako tak sa nezabudnite pozrieť na akciové zostavy, ktoré môžu byť za lákavejšie ceny hneď vaše!
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/vitrina-montana-w2d-p-584-50-40.50.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=dvere&send_search=true

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články