• News&Inspirations

aktualizované

Drevené podlahy

Aby vydržala dlho krásna alebo ako sa správne starať o drevené podlahy? Drevo je krásne, ale chúlostivé – o podlahách to platí dvojnásobne, pretože ide o plochy namáhané a aj niekoľkokrát v týždni vytierané. Zvláštnu starostlivosť si potom zaslúžia olejované podlahy. Pokiaľ chcete, aby vám vydržali dlho krásne, môžete sa inšpirovať nami. Dozviete sa napríklad, ako dôležitá je vzdušná vlhkosť. Drevo reaguje na zmeny okolitého prostredia – je jedno, že ide o nábytok, podlahu alebo drevené stavebné prvky. Čo mnoho ľudí podceňuje, je vzdušná vlhkosť v interiéri. Okrem toho, že má nízka vzdušná vlhkosť negatívny vplyv na Vaše zdravie, ovplyvňuje aj zdravie Vašej podlahy. Zatiaľčo vysoká vzdušná vlhkosť vedie k napúčaniu dreva, nízka spôsobuje jeho zmenšovanie. Riziko nízkej vlhkosti vzduchu pritom nastáva v obytných priestoroch najmä počas zimy, to je v období vykurovacej sezóny.
Predsieň Mezo II
Predsieň Mezo II

Len vetrať nestačí

Na úvod si objasníme niekoľko nudných, ale dôležitých faktov. Obsah viazanej vody v drevenej podlahe (vody, ktorú nie je možné ďalším sušením odstrániť, je podľa druhu dreva zhruba 8 %). Nižšej vlhkosti nie je možné technologicky dosiahnuť, pretože aj drevo vysušené na 6 % absorbuje pri spracovaní v bežných podmienkach vzdušnú vlhkosť späť. Pri nízkej relatívnej vlhkosti vzduchu však dochádza k vysychaniu dreva a tvorbe trhlín medzi jednotlivými lamelami. Preto sa doporučuje udržovať v priestoroch s drevenou podlahou relatívnu vlhkosť vzduchu celoročne medzi 40–60 %, ideálne pri teplote 15 až 25 °C. To ale môže byť zvlášť u novostavieb v zime problém, pretože centrálne odsávacie systémy zapríčiňujú trvale nízke hodnoty vlhkosti vzduchu. Dostatočnú vlhkosť vzduchu nezaistíte častým vetraním, zvlášť v mrazivom období. Studený vzduch totiž obsahuje menej vody než teplý, samozrejme s výnimkou hmly. S každým vetraním tak do bytu či domu preniká suchý vzduch, ktorý znižuje relatívnu vlhkosť vzduchu vytápanej miestnosti. Pokiaľ chcete urobiť dobre svojmu dýchaciemu ústroju a urobíte dobre aj podlahe, keď počas topnej sezóny budete zvlhčovať vzduch pomocou rôznych zvlhčovačov, odparovačov či rastlín. Pokiaľ sa tak nedeje, klesne vlhkosť v miestnosti na 30 až 20 %, čo zapríčiní vysychanie drevenej podlahy a vznik prasklín na povrchu nášlapné vrstvy.

Pravidelná olejová kúra

Starostlivé a pravidelné ošetrovanie pre udržanie výborného vzhľadu a stavu drevených podláh je okrem dostatočne vzdušnej vlhkosti zásadné. Z uvedených dôvodov je nezbytné, aby boli otvorené póry drevených olejovaných podláh ošetrené olejom, čím sa zabráni ich vysušovaniu. Toto ošetrenie musí prebehnúť bezprostredne po pokládke podlahy a potom raz až dvakrát ročne, ideálne pred začiatkom a po ukončení vykurovacej sezóny. V prípade, že je podlaha položená na podlahové vytápanie, je jej olejovanie dvakrát za rok nezbytné. Ak priaznivcom olejových rustikálnych dekorov s množstvom prasklín, spár či netmelených hrč je pre Vás ošetrenie aspoň 2x ročne vyloženou nutnosťou. Taký povrch má totiž až 3x viac otvorených pórov než bežné drevené podlahy a je náchylný na vysychanie.

Morené povrchy občas musíte znovu namoriť

Po dlhšej dobe používania býva u morených olejových podláh potrebné okrem popísanej pravidelnej starostlivosti, povrchovou úpravu naviac zrenovovať a napustiť tónovacím olejom príslušného odtieňa. Je však dobré mať na pamäti, že dve tenké vrstvy oleje majú lepšie výsledky než jedna silná. Nanesenie veľkého množstva oleja naviac spôsobí, že bude povrch lepkavý.

Ako na starostlivosť

Podlahu udržujeme čistú zametaním, vysávaním a k vytieraniu dôkladne vyžmýkanou vlhkou handrou či mopom sa uchyľujeme, len pokiaľ je podlaha naozaj špinavá. Do vody na mytie je vhodné použiť čistiace prípravky určené na drevené podlahy, ktoré obsahujú prímesi olejov či vosku. Naopak sa oblúkom vyhneme saponátom, ktoré zbavujú povrch mastnoty. Tiež pred aplikáciou ošetrujúceho oleja podlahu dôkladne umyjeme prípravkom vhodným na daný typ podlahy. Priamy kontakt s vodou by inak mohol spôsobiť nežiadúcu dilatáciu a následné popraskanie a trhanie jednotlivých lamiel. Po uschnutí sa na podlahu nanesie bavlnenou handrou alebo suchým mopom olej, a to v tenkej vrstve po smere vlákien. Po hodine sa podlaha opäť v smere vlákien vyleštia pomocou novej handry. Počas zasychania sa doporučuje po podlahe nechodiť a jej plné zaťaženie je možné približne po piatich hodinách, avšak s prihliadnutím ku konkrétnym klimatickým podmienkam. Doba uschnutia sa môže pretiahnuť v závislosti na teplote v interiéru aj na množstvo naneseného oleja.
Moderné podlahy je možné kombinovať aj s druhom nábytku, ktorý máte v miestnosti. Pokiaľ si myslíte, že vhodná podlaha, je nevhodná na kombináciu s nábytkom, tak si s tým nemusíte robiť ťažkú hlavu. V našej ponuke si môžete vybrať nábytok s rôznou štruktúrou svojho dizajnu a prevedenia, ktorý bude určite vyhovovať aj k Vašej podlahe. Nezabúdajte, podlaha je v celom interiéri, tak ako aj v každej miestnosti veľmi dôležitá, všeobecne alebo aj o spolupráci s nábytkom v miestnosti.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články