• Štýle

aktualizované

Drevo

Drevo: Prírodný materiál, ktorého kráse neodoláte! Moderné trendy prajú prírodným materiálom. Jedným z tých najosvedčenejších a rokmi preverených je práve drevo a z neho vyrobený nábytok. Disponuje vynikajúcimi vlastnosťami, ktoré sú zárukou krásneho vzhľadu a dlhej životnosti.

Obývacia stena Kaja Salsa dub sonoma Nábytok do salonu

Obývacia stena Kaja Salsa 

Nábytok z masívu sa hodí aj do paneláku

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale drevený nábytok patrí nielen do rustikálneho, ale aj do moderného interiéru. Nech už ide o súčasný minimalistický design alebo napríklad o solitér v rustikálnom štýle, ktorého kúzlu a kráse prepadnete na prvý pohľad. Dýcha z neho vône lesa, kvalita a určitá noblesa. Drevený nábytok síce výborne zapadne do klasických vidieckych stavaní alebo horských dreveníc. Ale potrebný šmrnc dodá aj moderným drevo-stavbám a domom či panelovým bytom. Nábytok sa vyrába z rôznych druhov dreva, najčastejšie sa používa dub, buk, čerešňa a smrekovec, prípadne aj exotické dreviny. Pokiaľ si objednáte nábytok na zákazku, budete mať istotu, že získate originál, ktorý vášmu domovu dodá pravý punc luxusu.

Kombinovať musíte s cieľom

Každé drevo vyžaruje osobitú krásu, ktorú musíte nechať vyniknúť. Preto si dávajte pri zariaďovaní interiéru pozor na nevhodné a prehnané kombinácie. V jednej miestnosti by nemalo byť viac ako tri druhy drevín. Počíta sa do toho samozrejme aj podlaha. A aj tak je potreba naplno zapojiť estetické vnímanie a nenarušiť nevhodnými designovými kreáciami nezbytný súlad. Toho dosiahnete výberom rovnakého typu dreviny a farebného základu. Napríklad do palety hnedých patrí wenge, orech či dub dymový. Ak túžite po svetlejších odtieňoch, zvoľte biely dub, jaseň, javor alebo brezu. Pôsobia vzdušne a priestoru dodajú určitú ľahkosť.

Keď chcete dostať do interiéru noblesnú čokoládu s červenavým nádychom, pomôžu vám v tom dreviny merbau, palisander a orech. Na výber drevín tón v tóne myslite už pri plánovaní podlahy, zárubní, obkladov a nábytku, pretože (ako je známe) všetko súvisí so všetkým.

Biela nikdy nesklame

Spojenie dreva s bielou farbou spoľahlivo funguje. Hlavnou výhodou bielej totiž je, že umožní, aby dostatočne vynikla krásna štruktúra dreva. A biela nemusí byť len na stenách. Skvele vyzerá napríklad drevená pracovná doska s bielou kuchynskou linkou alebo drevená doska jedálneho stolu s bielym podnožím. Drevo ale vyzerá dobre aj so šedou, modrou či tyrkysovou. Biela farba na dreve je veľmi osvedčeným a elegantným prvkom, ktorý urobí z vašej domácnosti hneď iné a krajšie miesto plné vkusu a kvalitného spracovania nábytku.

Kúpeľňa už nie je tabu

Tiež v kúpeľni sa s drevom stretávame čím ďalej častejšie. Hodia sa na obklady, skrinky aj police, dokonca z neho vyrábajú aj vane a umývadlá. V interiéroch, kde je otvorený priechod medzi kúpeľňou a spálňou, je práve drevo tým, čo obe zóny nenásilne prepoja. Do vlhkého prostredia je možné po dostatočnom lakovaní použiť akékoľvek drevo, avšak najosvedčenejšie sú exotické dreviny, ktoré sú olejnaté a nepotrebujú špeciálne impregnácie. Vhodné sú teak, wenge, ipe, massaranduba alebo cumaru (brazílsky teak).

Ďalšie kategórie:

Skrinestoly 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články