• Štýle

aktualizované

Dvere ako dizajnový prvok

Interiérové dvere ako dizajnový prvok v každom bývaní. V súčasnej dobe sa síce môžete stretnúť aj s bytmi, ktoré majú otvorenú dispozíciu, takže v nich interiérové dvere nenájdete. Ale napriek týmto výstrelkom sa doma bez dverí väčšina z nás neobíde. Pri ich výberu však už nemusíte spoliehať ani na unifikované rozmery ani na klasické drevo-dekóry. Ako teda vlastne vyzerajú moderné dvere?

Obývacia stena Rumba Dub sonoma
Obývacia stena Rumba Dub sonoma

Ako obraz

Dvere s obrazovým motívom podľa vášho želania sú opatrené niektorou zo špeciálnych povrchových úprav (ako sú napríklad Grafo-sklo či Sapglass) a v interiéru budú veľmi atraktívnym doplnkom. Rozhodne však v tomto prípade zabudnite na pravidlo, že by mali byť všetky dvere v byte rovnaké. Zvlášť ak túžite po výraznom motíve, určite jedne či dvoje bohato postačia ako celý dizajnový prvok v celom interiéri. 

Ako zrkadlo

Dvere suplujúc zároveň zrkadlovú plochu oceníte zvlášť v malom či tmavom byte. Určite ste počuli o tom, že zrkadlo opticky zväčšuje a zosvetľuje priestor. Napriek tomu aj v tomto prípade sa majte pri množstve zrkadiel rozhodne na pozore. Zvlášť ak máte v miestnosti niekoľko dverí, mohli by ste si tam pripadať ako v zrkadlovej sieni.

Ako kov

Povrch dverí, ktorý má podobu zlatého či metalického, ale napríklad aj zrezivelého kovu pôsobí veľmi pekne. Výhodou je, že túto plochu môžete zladiť s ostatnými doplnkami alebo pomocou nej ozvláštniť napríklad predsieň alebo kúpeľňu. Dvere v prevedení plech a rez ocenia zvlášť majitelia industriálnych interiérov, zatiaľ čo zlato sa hodí skôr k interiérovému štýlu glamour.

Ako kameň alebo betónová stierka

Prírodné materiály sú stále v kurzu, takže zvlášť v interiéroch v prírodnom alebo v škandinávskom štýle, prípadne aj v industriálnom interiéri nájdu svoje miesto dvere s povrchom pripomínajúcim napríklad kameň alebo betón.

Ako látka

Chceli by ste svoje dvere radšej potiahnuť látkou? Ale je vám jasné, že klasická tkanina by bola nepraktická a jej životnosť by asi tiež nebola valná? Môžete si ale kúpiť dvere rovno s povrchom, ktorý pripomína látku. Tohto efektu docieľujú výrobcovia podobným spôsobom, ako je tomu u dverí imitujúc rôzne prírodniny –  pomocou CPL laminátu. Ide o odolný laminát, ktorého povrch vďaka špeciálnemu spracovaniu v tomto prípade verne napodobuje ľan.

Ako úloha z geometrie

Chcete v svojich deťoch pomocou interiérových prvkov podnietiť lásku ku geometrii? Alebo zbožňujete retro štýl? Potom by ste mali uvažovať o dverách s geometrickými obrázkami. Môžu sa stať obyčajným doplnkom kobercov či dlažby v podobnom dekóre alebo naopak môžete zvoliť výrazné farebné kombinácie a získať tak praktický solitér, ktorý pritom v miestnosti nezaberá žiadne miesto.

Ako noviny

Pamiatkou napríklad na vaše zahraničné cesty môžu byť celo-sklenené dvere s menami svetových metropol. S rovnakým motívom je možné tiež vyrobiť aj celo-sklenenú stenu, ktorou môžete funkčne oddeliť dve miestnosti alebo obložiť stenu či kuchynskú linku. Tento dekor sa hodí nielen do čiernobielych ladených interiérov, ale určite nadchne tiež teenagerov, ktorí si radi kúpia tieto trendy dvere do svojej miestnosti.

A čo si napríklad naopak kúpiť tajné dvere?

Každému sa predsa páči niečo iné. Niekto vystavuje dvere na obdiv, niekto ich chce naopak ukryť. V tom prípade môžete nechať dvere dokonale splynúť so stenou. Docielite toho vďaka skrytej zárubni zapuštené do steny a jednotnej tapety. Niektoré typy týchto dverí sú dodávané so špeciálnou kartónovou povrchovou úpravou, takže je možné dvere aj stenu dodatočne polepiť tapetou alebo pretrieť bežnou náterovou farbou pre interiér. V tu chvíľu dverné krídlo dokonale splynie farebne aj materiálovo so stenou a vás nebudú tieto takmer neviditeľné dvere ničím rušiť.
Vybrať naozaj správne dvere do vášho bývania nebude jednoduchou úlohou. Je dobré sa orientovať  v základnom názvosloví a mať elementárne znalosti o detailoch, ktoré sa týkajú dverí. Potom lepšie zistite, čo od dverí potrebujete v každodennom fungovaní.

Minimum znalostí o dverách

Základnou voľbou je rozhodnutie, či zvoliť dvere polodrážkové alebo bezpolodrážkové.
Polodrážkové dvere – tradičná varianta dverí, ktorú každý dobre pozná.
Bezpolodrážkové dvere majú naopak tzv. bezpolodrážkovú zárubňu, ktorá splýva do jednej roviny s dverným krídlom. Ide o elegantný typ dverí, ktorý sa hodí do moderného, minimalisticky vybaveného interiéru. V druhej možnosti posunu do stavebného púzdra dvere nevyžadujú ani centimeter miesta naviac, preto sú ideálnym riešením pre malé priestory (napríklad panelové byty pri rekonštrukcii), ale aj k oddeleniu väčšieho priestoru (prechod medzi kuchyňou a obývacím priestorom, ktorý v prípade potreby intímne oddelí miestnosti či ich naopak veľkoryso prepojí). Posuvné dvere do steny sú skvelým pomocníkom aj pre handicapované osoby, ktoré s nimi jednoducho manipulujú, neprekážajú im v pohybe. Menšou priestorovou náročnosťou sa vyznačujú posuvne – kývne dvere. Prevedenie má špecificky posunutú osu otáčania. V prvej fáze sa dverné krídlo začne otvárať ako u klasických otočných dverí, potom začína zasahovať do obidvoch priestorov posuvom k závesovej strane. Výhodou je jednoduché otváranie ľahkým zatlačením.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články