• Štýle

aktualizované

Efektívne bývanie pomocou eko štýlu

Eko štýl bývania kladie dôraz na prírodné materiály a ich vhodnú kombináciu s tými umelými. Najpoužívanejším materiálom je drevo, hneď za ním sa drží kameň a papier. Účelom je čo najviac pri zariaďovaní interiéru ušetriť prírodu a do istej miery s ňou bývanie zladiť. Aj preto sú najčastejšie volenými farbami odtiene béžovej a šedej.
Eko štýl bývania získava stále väčšiu obľubu. Ľudia si proste viac a viac uvedomujú svoju zodpovednosť voči prírode. Kov tak strieda kameň a hlavné slovo v eko interiéroch má drevo.
Rozmach ekologických a k prírode šetrných domov sa nepremietol len do ich samotnej stavby, ale aj do interiéru. Eko štýl bývania totiž dbá na zariadenie bytu s ohľadom na životné prostredie. Človek tu teda narazí z materiálov ponajviac na drevo, ktoré obvykle doplňuje kameň, sklo, papier… Platí, že všetko by malo byť recyklovateľné, alebo recyklované.
Eko štýl bývania sa tak môže značne líšiť. Na rozdiel od nich nie je kladený dôraz na výslednú podobu miestnosti, ale práve na materiály, ktoré prírodné prostredie nezaťaží – nech už svojou výrobou, alebo likvidáciou. Z materiálov potom samozrejme ale vyplývajú dominantné farby eko interiéru – sú to neutrálne prírodné tóny, odtiene šedé, béžové, často doplnené zemitými farbami. Človek sa pri zariaďovaní domova v eko štýlu ale nemusí báť ani výrazných farieb na doplnkoch.
Zemité tóny, odtiene hnedej – to sú typické tóny prírodného eko štýlu. Vhodné ale je ho doplniť doplnkami vo výrazných farbách. 
Eko štýl rustikálnym štýlom 
Strohosť tak nahradzuje hrejivosť a domácnosť – a vďaka veľkému množstvu doplnkov z prírodných materiálov. V tomto interiéri prevažujú tóny šedej. Nechýba tu ale bavlna, drevo a kvetiny – typické symboly prírodného štýlu.
Eko štýl je úzko spojený so zdravím a prírodou. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí sa starajú o svoje duševné a fyzické zdravie, majú radi harmonickú atmosféru wellness, vedia čo je to bio alebo medzi tých, ktorí potrebujú dobiť baterky prechádzkou v prírode, upokojuje ich vôňa dreva a rozkvitnuté lúky, hľadajú oblé kamienky na brehoch riek, zbierajú do vázy farebné pod zimné lístie a uvedomujú si, že Zem a príroda neboli stvorené len pre súčasnú generáciu, potom sa iste nájdete v eko štýlu. Eko štýl – komfort s modernými udržateľnými materiálmi
Podobne ako u vidieckeho štýlu alebo škandinávskeho štýlu je aj u eko štýlu hlavným materiálom drevo. To je často doplňované kameňom a sklom, nevyhýba sa ani použitiu moderných plastových materiálov, recyklátom z plastu a papieru. V eko interiéroch sa často používajú neutrálne prírodné tóny, ale sú mu blízke aj vlastné a sýtejšie, zemité odtiene. Eko štýl je šetrný k svojmu okoliu, je komfortný, vyrovnaný, udržateľný a ekologický. 
 
Základom ekologickej domácnosti je pochopiteľne drevo. Ak chcete ale byť čo najekologickejší, mali by výrobky pochádzať od certifikovaných dodávateľov suroviny, o ktorých viete, že dbajú na obnovu lesného porastu. Výrobcovia by potom mali drevo čo najekologickejšie ošetriť. Z dreva potom môžete mať doma skoro všetko, vrátane samotného domu. Najčastejšie ale u nás bývame v domoch, preto drevo využijeme napríklad pokrytie podlahy, zateplenie steny a ako inak než celkom iste aj na nábytok. Skvelým ekologickým materiálom je rovnako kameň. Je neuveriteľne dekoratívny, nech už sám o sebe (napríklad v podobe ozdobných kamienkov), alebo spracovaný a vkladaný ako dlaždice na zemi, prípadne využitý k pokrytí steny. Použiteľný je ale tiež v kúpeľni.
Ďalšie materiály
Do určitej miery je ekologické aj sklo a kov (na základe podmienok výroby). Pochopiteľne musíme hneď dodať, že do eko domácnosti patria rovnako  výrobky z prútia (nielen košíky, ale aj pekný nábytok a podobne) a látky z bavlny a vlny – to všetko s ohľadom na spôsob pestovanie, či spôsob chovu.
Životodarné svetlo
Prejdeme ale k vybavení domácnosti. Eko štýl si zakladá na čo najprirodzenejších farbách a väčšinou dostatočne svetlých. S tým sa tiež pojí to, že ekologické bývanie vpúšťa dovnútra čo najviac svetla, a tak nájdete závesy na oknách len výnimočne a keď, tak skôr než tie umelohmotné – ručne háčkované. Závesy napríklad z ľanu ale nechýbajú.
Voľne dýchať
Znakom eko štýlu je okrem svetla tiež priestor. Myslite na to, že človek k svojmu životu nepotrebuje vlastne zas až toľko veľa vecí a hlavne nepotrebuje stále niečo zbierať a uskladňovať. Keď si premyslíte, čo skutočne používate a potrebujete a to ostatné rozdáte, či necháte ekologicky zúžitkovať, uvidíte, koľko miesta sa u vás doma zrazu uvoľní. Dnes už je samozrejmosťou, že sa dívame, koľko ktorý prístroj u nás doma spotrebuje energie. Podobne by sme ale mali premýšľať aj ďalej. Ak naozaj potrebujeme topiť tak, že je potrebné každú chvíľu chladiť otvoreným oknom, ak musíme skutočne svietiť v celom byte, keď trávime momentálne čas len v jednej miestnosti, ak náhodou voda, ktorou sme opláchli zeleninu, nevyužijeme napríklad na zaliatie izbových rastlín a podobne. Vybrať si pre svoje bývanie eko štýl teda znamená nielen sa nechať zhýčkať prírodnými materiálmi, ale tiež ekologicky myslieť. Pokiaľ sa o to aspoň čas od času posnažíte, potom vám bude často odmenou nielen hrejivý pocit ohľaduplnosti voči životnému prostrediu, ale dokonca ušetríte aj peniaze.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články