• News&Inspirations

aktualizované

Eklektizmus v bývaní – ako ho môžete poňať v interiéri

Zostavte si vlastný štýl bývania. Eklektizmus mieša všetko možné. Snaha pomenovať rôzne štýly bývania a zaškatulkovať do nich konkrétne predmety býva skutočne nevhodné. Lepšie je vedieť, čo chcete mať v byte bez ohľadu na vybraný štýl. Eklektický štýl môže zmiešať aj štýly, ktoré by ste na prvý pohľad k sebe možno nechceli pustiť, no zároveň tak budete môcť vytvoriť zaujímavý dizajn. 

 Komplet Luiza - Biely mat
Komplet Luiza 
Len sa pozrite na bielu komodu s vankúšmi a prestaňte, prosím, šilhať po Provencii. Ak chcete nájsť, odkiaľ tento kus nábytku pochádza, musíte ísť naopak na sever – do Švédska. S typickou Provenciou bývajú veľké problémy. Biely nábytok a biele farby v bývaní dokážu tiež urobiť veľa. Keďže biela farba pôsobí elegantne a v interiéri dokáže vytvoriť komfort, tak si budete môcť pridať nejaké zaujímavé kúsky, ktoré vám pomôžu vytvoriť pekné bývanie. 

Čo s rôznymi štýlmi

O tom, že nás ovplyvňuje história, rôzne kultúry a prostredie, o tom nie je pochýb. Ak si na triedení potrpíte, môžete vychádzať z histórie architektúry, kedy si všímame antiku rovnako ako funkcionalizmu. A tiež štýlu zámeckého, pod ktorým sa zahrňuje skoro všetko: baroko, rokoko, empír, klasicizmus… dosaďte si sami.
Môžete sa riadiť aj inými kultúrami, vzývať Orient, Afriku alebo Mexiko. Obdivovať koloniálny štýl či šalieť po etnických tkaninách alebo predmetoch, ktoré prezentujú štýl zen. Je toho toľko a ešte sa na nás hrnie súčasne moderna, minimalizmus, glamour a veľmi výrazne eklektizmus. Pri výbere ideálneho nábytku do vášho interiéru sa môžete inšpirovať našou ponukou, keďže mnohé nábytkové zostavy nájdete aj za výhodné ceny, tak budete môcť aj výrazne ušetriť. Okrem toho si môžete vybrať z bohatej ponuky jednotlivý kus nábytku, ktorý vám pomôže dotvoriť charakter miestnosti, či už ide o konferenčný stolík do obývačky alebo napríklad zostavu do predsieni.  

Skladačky, ktoré príjemne lahodia 

Áno, eklektizmus – to je pestrá skladba z rôznych šuplíkov. Celok býva často nezariaditeľný, ale pekne sa na neho pozerá. Väčšinou sa nehodí do koncepcu moderných spálni, kuchýň alebo obývačiek. Ide z neho pokoj, pohoda a je nepreberným zdrojom inšpirácie. Aj vy totiž môžete vyzobávať to, čo sa vám páči, a skúsiť to vložiť do nejakého iného prostredia či susedstva s iným materiálom, štýlom alebo predmetom. Pri vyberaní ideálnych vecí do interiéru si buďte vedomí, že nemôžete zabúdať tiež na dostatok priestoru, ktorý hraje rovnako dôležitú úlohu pri celom zariadení, predsa len priestor rozhoduje o tom, koľko vecí sa vám zmestí do interiéru. 
Inšpiráciu môžete nájsť všade. Interiéry, ktoré idú mimo čas a módu, sú ovplyvnené rôznymi kultúrami či len charakterizujú svojho obyvateľa, ktorí eklekticky skladajú. Medzi miešaním kultúr určite nájdete aj nejaké prvky, ktoré sa vám zapáčia a jednoducho premenia váš interiér na nový priestor. Určite tu nenájdete neurózu či túžbu po trende. Za to sa môžete pozrieť na komody rovnako ako aj posteľ, objaviť švédsku romantiku aj sa inšpirovať, ako do izby premietnu svoje cestovateľské túžby aj obľubu koloniálneho štýlu…

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články