• Štýle

aktualizované

Ergonomická kuchyňa bez tajomstiev

Kuchyňa je srdcom domu, pretože práve v nej trávime veľa času počas dňa na prípravu jedla a s rodinou. Varenie vyžaduje vykonávanie niekoľko činností súčasne a používania rôznych produktov a príslušenstva v rovnakom čase. K tomu, aby práca prebehala efektívne, musí byť naplánovaná takým spôsobom, aby všetko bolo na dosah ruky a aby sme nemuseli krúžiť po miestnosti počas varenia alebo upratovania po jedle. Ako usporiadať kuchyňu, ktorá bude plne funkčná? Zásady ergonómie v tomto interiéru pomôžu zjednodušiť prácu, ktorá sa stane príjemnejšia.
1. Vymedzte zóny
Počas plánovania kuchyne kľúčový význam má jej funkčnosť, a nielen estetika. Preto tiež optimálne pripravený projekt by mal byť spracovaný v súlade so zásadami ergonómie, vrátane takých prvkov ako je kľúčový kuchynský nábytok, a tiež aj rozmiestnenie príslušenstva. Vymedzenie zvláštnych zón v kuchyni zaistí pohodlie a jednoduché používanie.
Rozdelenie do zón predpokladá, že všetky produkty, kuchynské príslušenstvo a nábytok by mali patriť jednej zo zón, ktorá sa nachádza v konkrétnej vymedzenej oblasti kuchyne. Aby kuchyňa bola ergonomická, dobré je ju rozdeliť do:
priestor skladovania a zásob – v ňom budeme skladovať všetky potraviny. Táto zóna by sa mala skladať z takých prvkov ako sú chladnička, mraznička a skrinka určené pre skladovanie potravín.
zóna umývania – v tejto časti kuchyne sa nachádza drez, odkapávač na riad, koše na odpadky a kuchynské skrinky na riad.
zóna pre prípravu jedla – je centrálnou časťou kuchyne. Najpohodlnejšie bude, ak prvky tejto zóny budú umiestnené medzi ostatnými dvoma zónami. Táto zóna sa skladá z: pracovnej dosky, skrinky, zásuvky a tiež trúby, šporáku, mikrovlnky, úkrytu na hrnce, panvice a prikrývky.
2. Využite pracovný trojuholník
Inou zlatou zásadou projektovania kuchynského priestoru je tzv. pracovný trojuholník. Zásada pracovného trojuholníku určuje umiestnenie troch hlavných prvkov vybavenia kuchyne, to je: chladničky, drezu a šporáku na vrcholoch trojuholníku. Vďaka tejto metóde všetky nutné produkty a zariadenia budú blízko seba, čo bude mať vplyv na komfort práce a zmenší vzdialenosti počas prípravy jedla a upratovania po ňom. Vzdialenosti medzi zariadeniami by mala mať:
medzi chladničkou a drezom: 120-210 cm,
medzi drezom a sporákom: 120-210 cm (90 cm v malých miestnostiach),
medzi chladničkou a sporákom: 120- 270 cm.
 
 Kuchyňa Eliza II 240
Funkčne zariadená kuchyňa bude centrálnym miestom v dome, v ktorom spoločne s rodinou a priateľmi trávime čas. Snažte sa, aby tento interiér, v ktorom na nás čakajú nielen príjemnosti, ale tiež aj domáce úlohy, bol usporiadaný takým spôsobom, aby tieto činnosti prebiehali efektívne, rýchlo a čo najpríjemnejšie. Vtedy sa stane varenie príjemnosťou, a spoločné stretnutia nám dajú ešte lepšie dojmy. Počas organizácie kuchynského priestoru vezmite tiež do úvahy svoje zvyky a štýl života. Dôležité je, aby ste definovali čo je najdôležitejšie v kuchyni pre konkrétnu osobu alebo rodinu. Vďaka tomu bude jednoduchšie zavedenie alebo vylúčenie daných riešení. Varná plocha by mala byť umiestnená v blízkosti drezu, miesta na odkladanie a najlepšie ešte doplnená odsávačom pár so zabudovanými svetlami k osvetleniu varnej plochy. Varná plocha by mala mať výšku 10–17 centimetrov pod úrovňou ohnutej ruky (od 75 do 87 centimetrov), tak aby bolo možné kontrolovať varenie. Z oboch strán by mala byť odkladacia plocha minimálne 40 centimetrov. Varná plocha by nemala byť umiestnená v rohu, najmä v prípade plynových sporákov. Tie by nemali byť usadené ani do pracovnej dosky a v blízkosti okna. Bočná vzdialenosť od steny by mala byť minimálne 20 centimetrov. Elektrickú trúbu môžete využiť ako samostatný vystavaný spotrebič, umiestnite ju tak podľa potreby, maximálne však do výšky očí. Výkon digestora by mal byť 10x vyšší, než je objem vzduchu v miestnosti. Výška medzi digestormi a varnou plochou je 65 centimetrov, u plynových sporákov 75 centimetrov, záleží tiež na výkonnosti digestora. Prípravná pracovná plocha by mala byť po oboch stranách umývacej a varnej zóny. Výška pracovnej plochy by mala byť taká, aby ste dosiahli na zadnú časť pracovnej plochy alebo na dno drezu. Za ideálnu hĺbku pracovnej plochy sa berie rozmer 60 centimetrov, výnimku tvorí pracovný ostrov, u ktorého je hĺbka približne od 60 do 120 centimetrov (len pokiaľ je prístupný zo všetkých strán). Výška odpovedá činnosti, pre ktorú je určená. Pri príprave jedla, ako je krájanie, miešanie, zdobenie je výška 5-10 centimetrov pod úrovňou ohnutej ruky (od 86 do 92 centimetrov). Pri práci s elektrickými spotrebičmi (pečenie) sa vynakladá viac sily, preto je ideálna pracovná výška nižšia, a to 17–25 centimetrov pod úrovňou ohnutej ruky (od 72 do 75 centimetrov), stolová výška. 
Čo sa týka výberu kuchyne, stále sa môžete inšpirovať s nami a nájsť si svoju kuchyňu snov za prijateľné ceny! Kuchyňa Sofia má skvelú zostavu a jej kolekcia je moderná a nadčasová a tak sa nemusíte obávať nejakej výraznej kombinácie, ktorá by vás mohla po čase omrzieť. Kolekciu kuchyne nájdete práve teraz za skvelú cenu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články