• News&Inspirations

aktualizované

Extravagantné prvky

Čo skúsiť niečo extravagantného? Ak patríte k tým, čo na seba radi strhnú pozornosť, vyžívajú sa v nezvyčajných módnych kreatúrach, nebudete sa v konzervatívne zariadenom byte cítiť dobre. A prečo vlastne? Vaša nepokojná hravá duša túži po kreativite a nuda vo vašom živote nemá miesto. Bývanie predsa musí odrážať osobnosť majiteľa.

 Obývacia stena Timber 3 - výpredaj moderná obývacia stena čierna
Extravaganciu môžete milovať alebo nenávidieť, ale v žiadnom prípade vás nenechá chladnou. Vyvoláva v nás totiž pocity, ako žiadny iný štýl. Je hravá, farebná, neotrelá, zábavná, útočí na všetky naše zmysly a tiež dráždi. Nie je nutné zaplniť byt výstrednými kusmi v štýle každý pes iná ves, aj keď aj to bude bezesporu extravagantné. Je ale otázkou, ako by ste sa v takom cirkuse cítili. Často stačí oživiť jednoduchý byt niekoľkými výraznými neokúkanými kúskami, a tak ho vystrelíte do sféry výstrednosti.
Je jedno, či to bude zlatá komoda, nezvyčajné svietidlá, výrazné tapety, nezvyčajne použité farby či výrazná pohovka. Tu sa fantázií medze nekladú a vy tak môžete ozvláštniť aj ten najnudnejší interiér. Často bývajú extravagantné prvky použité práve v minimalistických interiéroch a zbaví ich tak pre niekoho chladné neosobnosti. Rovnako tak dobre môžete miešať aj staré veci s novými a začleniť do svojej domácnosti kúsky, ktoré by len tak niekto nečakal. Umelecké diela, zlatú farbu, bláznivé sochy – toto všetko vám pomôže vykúzliť neotrelé vibrácie.
Vždy by ste ale mali nájsť nejaký jednotiaci prvok, ktorý nezvyčajné prvky spojí a ukotví. Jednoducho by sa mohol váš byt stať luxusným smetiskom. Môže to byť farba alebo opakujúci geometrický tvar či kvetinový vzor. Keď nájdete vzorec, nemusíte sa báť kombinovať k sebe prvky, ktoré k sebe zdanlivo nejdú. Môžete byť prekvapení, ako spolu nakoniec môžu fungovať. Extravagancia môže jednoducho skĺznuť do gýča a jej priaznivci sa pohybujú na veľmi tenkej hranici. Avšak obranou proti lacnosti je kvalita materiálov a remeselného spracovania. Poctivá práca je vždy na prvý pohľad patrná a funguje ako štít proti lacným úletom.
Pokiaľ vás nebaví žiť v obyčajnom interiéri v spoločnosti obyčajného stola s ešte aj obyčajnejšími stoličkami a spať v prach-obyčajnej posteli, tak jednoznačne potrebujete radikálnu zmenu. Zariaďte si extravagantné bývanie, ktoré je známe svojou záľubou v originálnom až výstrednom nábytku.

Svet extravagantných predmetov

Prečo si zariaďovať interiér tradičným spôsobom, keď dnes existuje toľko zaujímavých možností? Vďaka globalizácií a pokročilému stupňu technologického vývoja môžeme poznať nábytok, dekoratívny a užitné predmety mnohých svetových designérov. Magazíny o bývaní sa so podobnými nápadmi na netradičné poňatie interiéru len hemžia. Potom sa nie je čomu diviť, keď zatúžime po zaujímavých prvkoch, ktoré oživia naše bývanie, a povýšia ho na extravagantné. Designový nábytok, rovnako ako doplnky dodávajú interiéru, ale a exteriéru (alebo moderné bývanie nezostáva uväznené v zajatí štyroch stien) na osobitosti. Aby však bol výsledný dojem uspokojivý, je potrebné myslieť na to, že extravagantné bývanie vyžaduje dodržovanie pravidiel, ktoré nie sú zložité. 

Osobité bývanie so štýlom 

Nepodliehajte módnemu diktátu a vyberajte si domov iba tie predmety, v ktorých spoločnosti sa cítite dobre. Nezabúdajte na starú dobrú zásadu, že menej znamená viac. To platí nielen, pokiaľ ide o množstvo, ale aj čo sa týka použitých materiálov a farieb. Idete v stopách nadčasového designu. Potom sa môžete právom pýšiť štýlovým extravagantným bývaním.

Inšpirácia

Na prvý pohľad by sa vám zdalo, že je celý interiér v chaosu, ale nenechajte sa zmiasť, aj tu to šľape podľa koncepcie. Základom celého interiéru sú šedé tóny – šedá farba sa objavuje na drevenej podlahe a kamennom obkladu stien, šedé odtiene nájdete na textilných doplnkoch. Pravidelnosť objavíte napríklad v motíve hviezdy, ktorá môžu visieť na stene a zároveň sa objaviť na rastru v dlažbe. Ľahké, neutrálne tóny bielej a béžovej môžete elegantne skombinovať napríklad s pastelovo fialovým alebo ružovým akcentom, ktoré výborne vyniknú v kuchyni, s moderným nábytkom a doplnkami od známych designérov. Podlahy, ktoré sú pokryté dlažbou so zlatým vzorom sa postupne môžu zmeniť v závislosti na funkciu priestoru.
Prečo je extravagantné bývanie tak chytľavé? Predovšetkým pre jeho údernosť, ktorá v nás vyvoláva zaujímavé pocity a dokonca aj pobavenie. Interiér je populárny pre jeho hravosť a farebnosť, ale tiež pre tu nezameniteľnú temperamentnú náladu, ktorú vyvoláva v ľuďoch. Je to ideálna voľba pre tích, ktorí majú zdravé sebavedomie a neznášajú stereotyp. Pretože práve ten také usporiadanie bytu či domu postráda. Ako na extravagantný štýl? Výstredné bývanie nie je nijak zložité. Väčšinou stačí spojiť vlastnú fantáziu a odvahu s možnosťami, ktoré trh ponúka. Voliť je možné nielen medzi designovými kúskami, ale tiež medzi všetkým starým a moderným. Môžete si hrať s farbami steny, textilu, čalúnenia a začleniť do svojej domácnosti kúsky, ktoré by len tak niekto nečakal. Umelecké diela, zlatá farba, bláznivý a hravý nábytok – toto všetko a ešte viac vám pomôže vykúzliť extravagantný domov.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články