• News&Inspirations

aktualizované

Farby a kreativita v interiéri

Farby a kreativita alebo čo je možné si dovoliť u obkladov. Kombinácie farebných odtieňov v byte sú základom úspechu. Nejde len o to, aký bude nábytok a aký k nemu zvolíme koberec či záclony. Dôležitú úlohu hraje aj to, čo urobíme so stenami, aké pre interiér zvolíme povrchy, obklady a dlažby. V prvej časti by ste mali zistiť viac o súčasnom riešení pre obklady a dlažbu – modernú klasiku a inovovaný vzhľad kameňa. Tentokrát ponúkame trochu odvážnejšie trendy.

Komplet Baros Beton 24O1BM Obývacia stena
Komplet Baros Beton 2401BM

Vzor, ktorý nemôžete prehliadnuť

Staršie ročníky si možno spomínajú na to, že ešte zažili zvyšky prvo-republikových dlažieb. Väčšinou to boli čiernobiele štvorce či štvorčeky a pôsobili plasticky – už vtedy mali dnes vyzývaný vzhľad 3D. Súčasná produkcia si s týmito vzormi pohráva, a aplikuje ich nielen na textil, tapety či dokonca povrch nábytku, ale vracia sa k ním, aj keď v trochu inej podobe, aj u obkladov a dlažieb. Je tu ale trochu – a zámerne – narušená symetria. Podlaha či stena vyskladnená z rôzne farebných dielikov vstupuje výrazne do interiéru a určuje jeho ďalšie vybavenie. Pre ilustráciu a vašu predstavu, čo všetko je možné, pridávame aj pár nových tapiet, ktoré pomocou geometrickej skladačky pôsobia plasticky a menia opticky stenu na štrukturovaný povrch.

Ako s tým naložiť?

Štúdia, ktoré sa zaoberali skúmaním farieb a výsledkom ich práce je osem jemných, tlmených odtieňov: Biela, šalvijová, púdrová, farba noci, krémová, ďalej svetlejší odtieň hnedej, slad a konečne samotná hnedá. Povrch má diskrétnu matnú štruktúru, pri dopade svetla sa jemne zaleskne. Štyri panely, ktoré štúdio vytvorilo, vám názorne ukazujú, ako je možné všetko skombinovať a dosiahnuť harmónie. Odtiene neboli vybrané celkom náhodne, kombinujú teplé a studené odtiene a sú v súlade s trendmi pre vybavenie bytu, takže nie je ťažké vytvoriť dokonale zladený celok. Stopercentne to samozrejme platí o úplne novom interiéri, ale aj čiastkovým spôsobom môžeme vytvoriť zmenu, ktorá nášmu bytu prospeje, a postupne prepojiť všetky farebné tóny v byte tak, aby sme sa v ňom cítili šťastne. O to ide predovšetkým vždy. Obklady bývajú v interiéri povšimnutým detailom, ktorý môže dotvoriť celý charakter miestnosti, ktorú ste sa rozhodli zmeniť. 
Do spálni a obývacích miestnosti postačia materiály, ktoré dobre dýchajú. Nezabudnite ani na detaily, môžu sa hodiť: patrí k ním nátery jednoducho čistiteľné, izolačné, proti-plesňové. Tiež sledujeme, či sú zakúpené produkty šetrné k zdraviu a životnému prostrediu.

Farby a naturel

Vhodná farba do bytu má tzv. ladiť s našou povahou. Sangvinikom, ktorí sú aktívni, veselí a priateľskí, svedčí žltá farba. Je optimistická a svieža. Melancholici milujú modré tóny, nezaťažujú psychiku, sú harmonické, prinášajú pokoj. Cholerikov rozvášni červená, podporí ich dynamiku. Je ale otázkou, či ju nie je potrebné zámerne neutlmiť. Osvedčila sa pre nich neutrálna biela či šedá, upokojujúce odtiene zelenej. Tieto odtiene sa naviac výborne kombinujú s vybavením, vyvolávajú pocit istoty, bezpečia, napomáhajú relaxácií. Hra s farbami je skrátka individuálna. Dôležité je cítiť sa s nimi dobre, ale zároveň rešpektovať istá pravidlá. Napríklad zachovať v interiéri iba niekoľko odtieňov, nezahĺbiť sa. Menej je viac, v jednoduchosti je krása. A je jedno, či ide o vzorník studených či teplých tónov.

Začneme od podlahy

Biela farba pôsobí chladnejším dojmom, ale nemusí. Aj svetlý interiér je pocitovo teplý. Záleží, s čím ho skombinujeme. Plusom bielej je vyžarujúca čistota a pokoj. Biela je málokedy čisto snehová, zvyčajne má smotanové teplejšie odtiene. Svetlé podlahy, biele steny dobre vyzerajú s hladkými povrchmi a neutrálnymi textíliami. Biele pozadie je vhodné pre výrazné dekorácie, obrazy, dizajnový nábytok. V interiéru získame pocit jednoduchosti, vzdušnosti a pohybu. Svetlý odtieň u podlahovej krytiny znamená náročnejšiu údržbu. Tmavá podlaha pohlcuje svetlo a miestnosť sa javí menšia a útulnejšia. Zaujímavým spôsobom zvýrazní interiér ako celok a vytvorí príjemné pozadie pre svetlejší nábytok, umelecké predmety. Pracuje ako kontrast. Dojem triezvej elegancie podporia šedé doplnky, tmavšie steny, klasický nábytok. Ako protiklad bielych plôch vynikajú materiály zamat či hodváb v kombinácii s ľahkými prvkami. Bývanie v rustikálnom štýle vsádza na teplé jednoduché odtiene od pieskovej po čokoládovo hnedú. Typická je kombinácia pohľadového betónu, dreva, hrejivé materiály ako kožušina, sviečky, ľanové materiály, vlnené koberce a polstrovanie.
Interiér v štýle magic reprezentuje útulnosť a extravaganciu. V čele je sýta červená farba, mahagonovo hnedá. Nachádza inšpiráciu v kvetoch, plodoch, ovociu, v ľudových tradíciách. Typické sú strapce, mosadzné lampy a kombinácie s lesklými bytovými doplnkami. Štýl Miami je naopak ladený do jemných pastelových farieb s prevahou mäkkej ružovej, tyrkysovej a žltej. Pripomína 50. roky, hravosť, letnú slnečnú pláž. Cieľom je farebný a živý interiér, ktorý je ladený optimisticky a tým pôsobí pre celý interiér naozaj vkusne a ešte aj s pozitívnou energiou.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články