• News&Inspirations

aktualizované

Farby v obývačke

Farby sú dôležitou súčasťou vnímania interiéru. Navodzujú pocity, ktoré vníma každý po svojom a možno trochu inak. Dávame prednosť farbe, ktorá sa nám páči. Výber farieb a ich kombinácií je väčšinou daný intuitívnym výberom. V konečnom dôsledku sa však pôsobenie farieb na ľudí dá zobecniť. Na náš organizmus pôsobí farby teplé, inak farby studené. Niektoré nás povzbudzujú k aktivite, iné upokojujú či dodávajú energiu. Nie je náhodou, že v niektorých interiéroch sa môžeme stretnúť s červeným, modrým či zlatým ladením. Obývacie miestnosti dnes plnia funkcie a záleží len na nás akú z nich chceme podtrhnúť. A práve k tomu nám farby a ich vzájomné kombinácie môžu poslúžiť. 
Obývacia miestnosť s lososovým nádychom 
Izba pôsobí južným dojmom. Steny vymaľované lososovou priestor pretepľujú a dodávajú mu atmosféru slnka – teda energiu, ktorá povzbudzuje. Je to farba koralov. Môže pôsobiť krehko a citlivo. Človek, ktorý si lososovú farbu vyberie, môže byť priťahovaný nielen jej energiou, ale aj jemnosťou a zmyslom pre čistotu a ochranu. Odtiene modrej na sedacej súprave miestnosť viac upokojujú a dodávajú mu určité schladenie. Modro šedý koberec dodáva miestnosti celkové zarámovanie tiché vyrovnanosti modré a šedé. Žltá a lososová, ktoré sú ako drobné čiastočky teplých farieb súčasťou modrej sedacej súpravy, nás nenechajú na pochybách, že v tejto obývacej miestnosti nebudeme len v pokoji, ale napojíme sa tiež na farby veselé a povzbudivé pôsobiace na našu psychiku aktívnejšie. Rovnako tak vankúše ako farebná kombinácia modrej a zelenej navodzujú pocit sviežosti a rastu. Čierny konferenčný stolík sedacej súpravy predstavuje prirodzený opak bielej obývacej steny a vertikálnych žalúzií. Ide o určité vyrovnanie protikladov na oboch koncoch farebného spektra. Nie nadarmo sa hovorí, že je niečo čiernobiele. Táto kombinácia dodáva miestnosti konkrétnejší nádych a je kontrastom k ostatným farbám. 
Obývacia stena Hektor 11 
Obývacia miestnosť v bielej farbe
Biela farba je symbolom čistoty. Miestnosť pre tých, ktorí hľadajú čistotu nielen v interiéru, ale tiež vo svojom živote, vo svojich vzťahoch. Človek, ktorého bude priťahovať biely interiér, môže mať jasnú a vyrovnanú myseľ, môžu ho oslovovať ideály. Bielou natrené steny a biela sedacia súprava vytvárajú základný rámec miestnosti, ktorých doplňujúcimi farbami sú žlté, svetlohnedá, modrá, šedá a čierna. Žlté vankúše na sedacej súprave dodávajú interiéru jasnosť slnečných lúčov. Je to farba prinášajúca do života optimizmus a dobrou náladu. Žltá znásobuje slnečný svit a zlepšuje náladu. Svetlohnedá dodáva miestnosti pocit domova a prírodného zázemia ako formy prirodzenosti. Svetlomodrá, ktorá jemne podtrhuje celkové vyznenie miestnosti, je farbou pokoja a sústredenie myšlienok. Šedá a čierna na koberci a v doplnkoch uzatvárajú miestnosť ako celok. Rámujú priestor a vytvárajú v ňom hranice. Využitie prírodných materiálov (či ich imitácií ) a farieb môže dohromady s okrovou farbou na stenách vytvárať dojem pevnosti zázemia a vzdušnosti priestoru. Okrové steny a prírodné drevo (plávajúca podlaha, konferenčný stolík a nábytková stena) odtiene hnedej, nachádzame v prírode vo farbe pôdy či kôre stromu. Tieto farby nám dávajú pocit zakotvenia a evokujú miesto, kam patríme. Sú to farebné kombinácie, ktoré môžu upokojiť a dodať pevnú pôdu pod nohami v dnešnej dobe. Šedo-modrá farba sedacej súpravy a koberčekov na plávajúcej podlahe spolu so šedo-zelenými vankúšmi, ako doplnkami sedacej súpravy, umocňujú vnímanie takejto obývacej miestnosti, ako prístav, kde môžeme upokojiť svoje myšlienky (šedá, modrá). Kombinácie farebných odtieňov šedo-zelenej izbu prevzdušňujú a opticky zväčšujú. Obraz na stene dodáva tomuto interiéru energiu pastelových farieb (žltá, červená, tyrkysová), aktivizuje a pôsobí ako vhodný doplnok tejto inak pokojnej obývacej miestnosti. Nikdy nezabúdajte na vyvážené množstvo doplnkov a dekorácií vo vašej obývačke. Na  uchovávanie doplnkov a dekorácií si môžete vybrať komodu do obývačky od nás!
Zelená obývacia miestnosť
Interiéru dominuje zelená farba, ktorá v rôznych odtieňoch miestnosť opticky zväčšuje. Zaujímavo pôsobí trojuholník namaľovaný priamo na stene, ktorá je v tmavšom tóne zelenej farby. Pretože je to tvar, ktorý obsahuje uhly, pôsobí dynamicky a povzbudivo na psychiku. Svetlozelená farba stien podporuje vnímanie miestnosti ako svieže až mladistvé. Kontrastom je mahagónová stena a hnedá lišta s vystavanými reflektormi, ktoré miestnosť akoby usadzujú a uzemňujú svojimi sýtymi farbami. Vzor sedacej súpravy v kombinácií oranžovej, žltej a modrej je výrazný svojimi prevažne teplými farbami. Skôr podporuje aktivitu než pokoj a odpočinok. Konferenčný stolík laminát v dekóru prírodného dreva a roh sedacej súpravy v imitácií prírodného dreva pôsobenia tejto obývacej miestnosti ako viac dynamické mierne upokojujú svojim prírodným pôvabom tiché svetlohnedé farby. Tmavozelený koberec dodáva miestnosti pocit stálosti, rovnováhy a síly. Nie nadarmo sa tmavozelená používa na vojenské uniformy. Tak aká kombinácia sa vám naozaj páči?

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články