• Štýle

aktualizované

Farebné kombinácie 2

Intenzívne modré a zelené odtiene interiér schladí, a pokiaľ to s nimi preženiete, nech už v intenzite alebo veľkosti plochy, môže interiér pôsobiť ponuro. Ako doplnkové sú ale krásne. Siahnite po tyrkysovej, atramentovej, azúrovej, šedomodrej, smaragdovej alebo lesnej zeleni. Už názvy napovedajú, že sa s nimi budete cítiť ako v raji.

Spálňa Bellevue aranzacja spálne
Spálňa Bellevue 

Ponorte sa do pokoja

Hovorí sa, že modrá a zelená sú obľúbené farby introvertov, pretože evokujú pokoj a uvoľnenie. Ľuďom temperamentným, plným vášne a emócií ale môžu urobiť veľmi dobrú službu. Ich pôsobením sú výbušné hroty ich povahy obrúsené a oni potom majú tendenciu k rozvážnejšiemu jednaniu a mierumilovnejším riešeniam sporov.
V interiéru sú každopádne sýte studené farby žiadúce v spálniach a detských izbách, pokiaľ máte temperamentného potomka. Ozvláštnia aj obývaciu miestnosť, kde ich môžete kombinovať so šedou, bielou, prírodným drevom, doplnky v teplých farbách a teplými vlnenými kobercami. Jen berte do úvahy, že pocitovo sa bude zdať miestnosť chladnejšia, než v skutočnosti je.
Preto je lepšie studené tóny zvoliť do miestností orientovaných na juh, kam počas roka dopadá najväčšie množstvo denného svetla a slnka, ktoré prehreje aj na studený ladený interiér. Sýta blankytná modrá na stene určite pritiahne pozornosť a vytvorí výrazné pozadie jemnému drevenému nábytku v škandinávskom štýle. Keď ju doplníte neutrálne bielou a šedou, nebude interiér pôsobiť nijak chladne. Pekné je aj opakovanie farby na doplnkoch – priestor pôsobí kompaktne a zladene. Hlboké a temné indigo je trendy. Pokiaľ použijete túto farbu aj na celoplošný koberec, vyberajte kvalitný.
Čistá a voňavá kúpeľňa, z ktorej vyjdete ráno a večer ako znovuzrodení, je balzamom pre dušu a pre telo. Do nového dňa vychádzate povzbudení a večer si ľahnete príjemne upokojení. Tiež by vás taká kúpeľňa lákala? Inšpirovať sa môžete mnohými vecami a kolekciami.

Mocná príroda

Do kúpeľne, ktorá bude slúžiť ako raj na zemi, patria predovšetkým prírodné materiály a svetlé farby. Teplé drevo, ale aj kameň jej dodajú príjemnú prírodnú energiu. Z farieb vyberajte svetlé tóny, vyhrávať bude teplejší odtieň zelenej, ale chybu neurobíte ani s béžovou, pieskovou alebo krémovou farbou. Čo je dôležité, je systém a jednoducho dosiahnuteľný poriadok. Pri vodnej relaxácii vás jednoducho nemôže rušiť halda kozmetických flakónov na okraji vane alebo skrinky, za ktorých vypadáva veľa drobností. Úložné priestory preto riešte veľmi prakticky a počítajte s tým, že do kúpeľne potrebujeme dostať omnoho viac vecí, než si najprv dokážeme predstaviť.
Nakoniec stačí si cvične vysťahovať kúpeľňu, kde kraľuje žena, a je vám hneď jasné, že jedna skrinka nad umývadlom nestačí. Pokiaľ je kúpeľňa spojená s toaletou, bolo by dobré, keby bola záchodová misa opticky oddelená. Teraz už stačia sviečky a mäkké uteráky na dosah a tá pravá relaxačná kúpeľ môže začať. Svetlé pastelové farby sa dobre uplatnia v detských izbách aj spálniach romanticky založených žien. Ružová je farbou, ktorá zmierňuje agresivitu, a dokonca bola k tomuto účelu využitá aj tam, kde by ste ju nečakali – v amerických väzniciach.
Ružová farba prináša jemnosť a láskavosť. Stimuluje imunitu, podporuje hormonálny systém, uľavuje pri ušných problémoch, bolestiach hlavy a psychosomatických chorobách. Veľmi dobre účinkuje proti nevoľnostiam v tehotenstve. Veľmi dobre rieši problémy so srdcom, ako na fyzickej, tak aj na emočnej rovine.
Kombinácie bielej s ružovou je upokojujúca a povzbudzuje pozitívne emócie. V ružovo-bielej spálni si užijete pokojná rána u raňajkách na vidličku s inak neskrotným potomkom. S partnerom sa v pokoji dohodnete aj na tom, čo by sa pod pôsobením sýtych farieb mohlo zvrhnúť na hodinové dohady. Ružová ponúka tiež celú škálu odtieňov, a pokiaľ sa vám nepáči sladké spektrum, môžete sa spoľahnúť na staro-ružovú alebo púdrovú. 

Nebojte sa sladkosti

To, že je ružová farba určená novorodeným dievčatám a nenapraviteľným romantičkám, nebolo pre nás nastavené vždy. Naopak. Ružová bola aspoň v móde, prisudzovaná drsným a silným chlapom.  Prečo sa jej teda vyhýbať v interiéri, obzvlášť, keď tak krásne ladí s tak veľmi obľúbeným svetlým drevom a neutrálnou bielou? Malé kľuky budete možno ťažko presvedčovať, aby upustili od miestnosti závodníka, moreplavca, výskumníka alebo dobrodruha a dali pred zelenou, modrou, šedou či inou farbou prednosť ružovej. V spálni jej avšak určite uplatnenie nájdete. Ružová farba je príjemným spestrením, ktorého sa rozhodne nemusíte obávať ani keď ju nijakým spôsobom neobľubujete alebo sa jej práve naopak bojíte. Avšak rovnako ako s inými farbami je aj tu potrebné byť opatrný, aby výsledok nepôsobil gýčovito. Ružová so zelenou vytvorí kontrastný pár protiľahlých farieb. So šedou ide o elegantné riešenie, ktoré môžete doplniť moderným a minimalistickým nábytkom. S oranžovou pôsobí v priestoru šťavnato a veľmi sviežo, čo môže mať len pozitívne výsledky a premeny v interiéri. Ak doplníte jej akýkoľvek odtieň zlatými doplnkami, vytvoríte kúzelný až rozprávkový priestor.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články