• News&Inspirations

aktualizované

Francúzska inšpirácia

Francúzsky štýl bývania má nezameniteľné kúzlo. Kombinácia svetlých farieb, prírodných materiálov a nábytku, ktorý má už niečo za sebou, vytvára tak trochu nostalgickú atmosféru. Atmosféru, ktorá vás nabáda k tomu, aby ste sa zaborili medzi vankúše, dali nohy hore a vychutnali si chvíľku voľna. Základom miestností je nábytok. Ten vo francúzskom štýle môže byť aj starší, s patinou. Nevadí, že na ňom bude vidieť, že už má niečo za sebou. Tým lepšie. Ideálne pokiaľ pôjde o nábytok v prirodzenom dekóru dreva, prípadne len ľahko morený.

Snehovo biela? Zamieta sa!    
Pri zariaďovaní interiéru vo francúzskom duchu zabudnite na čisto bielu farbu. Ta k francúzskemu štýlu určite nepatrí. Vhodné sú ale pre tento štýl béžové odtiene, krémová farba, farba slonovinovej kosti, smotanová, v podstate biela farba s určitou patinou, nejakou podkladovou jemnou farbou. Doplniť ju môžete levanduľovou, staroružovou, prípadne teplými hnedými tónmi. Vždy by ale malo  ísť skôr o tlmené farby.
Vďaka tomu potom interiér nebude pôsobiť ako lacná a preplnená miestnosť – a to aj v okamžiku, keď ho vybavíte veľkým množstvom doplnkov, ktoré sú pre francúzsky štýl tiež typické. Zaobstarajte si prútené košíčky, plechové dózičky, rámčeky na fotky, šperkovnice a  môžete nimi vyzdobiť interiér.
 
Komplet Blade 2 buk ikonik & lava
Bez textilu to nejde!
K francúzskemu štýlu rozhodne patria aj textilné doplnky. Pohovku doplňte veľkým množstvom vankúšov, pridajte rôzne prikrývky, na okná zaveste závesy, poličky môžete tiež nejako ozdobiť, napríklad peknými dečkami a na jedálny stôl pripravte látkové obrúsky. Látkovým tienidlom môžete vybaviť aj stojacu lampu – do ktorej je dobré umiestniť žiarovku s teplým bielym svetlom, ktoré miestnosti dodá trocha na útulnosti. Cez deň je potom pre tento štýl typické veľké množstvo svetla – ktoré do miestnosti privedú aj – ako inak než – francúzske okná. Tento štýl môžete doplniť aj čipkou, sušenými kvetinami alebo napríklad staršími knižnými kúskami. A samozrejme – na záver kvalitným francúzskym vínom a francúzskymi syrmi.
Návrat k baroku
Na juhu Francie hľadajte prírodné materiály a svetlé farby.  Francúzsky interiér to je skrátka jedna veľká romantika. Použitie prírodných materiálov naviac dodáva interiéru vrelú tvár a domácu atmosféru. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že je interiér nesúrodý, všetko má svoje miesto a účel. Francúzi pri zariaďovaní bytu myslia nielen na estetiku, ale tiež na užitočnosť.
Doplnky vo vidieckom štýle
Okrem pohodlných kresiel a svetlých prírodných farieb, nesmú chýbať ani zdobené prikrývky, rôzne typy stoličiek u jedného stolu. Ale tým najobľúbenejším doplnkom, ktorý nájdete snáď u každého Francúza, sú prútené košíky rôznych veľkostí. Slúžia im nielen ako perfektná dekorácia, ale tiež ako veľmi univerzálny doplnok. Nájdete v nich zrolované ručníky, nazbierané drevo, časopisy alebo napríklad usušené kvetiny. Pokiaľ sa aj vám zapáčila vidiecka nota, nepotrebujete váš dom zaťažovať veľkými zmenami. Stačí interiér rozjasniť bielou farbou, nakúpiť kvetiny, prútené dekorácie, zväzky starých knih z antikvariátu a hlavne hromadu vankúšov a diek. Francúzsky design nie je len provencia, vidiecky a rustikálny štýl. Francúzi patria aj medzi špičky moderného designu.
Skladba farieb
Už pri príjazdu do južného Francúzska a tiež do Provencie, je možné vidieť všade okolo seba to, čo tento kraj vytvára, teda okrem vína tiež všade prítomnú oslnivo modrú levanduľu a rovnako tak intenzívne žhavé slnko. Modrá a žltá sú naviac veľmi harmonické farby a ich spojenie vytvára podobne ako súčasné zaznievanie dvoch tónov niečo ako akord, ktorého počúvanie je stimulujúc smerom k pokoji, sviežosti a zmyselnosti.
Spontánny
Interiér vo francúzskom štýle, pokiaľ sa teda o tom takto dá naozaj hovoriť, je rozhodne tiež vidieckym interiérom. Na rozdiel od celého radu mestských spôsobov vytvárania interiéru, je otvorený a komunikatívnejší. Nestavia žiadnu bariéru ako byty a prostredie mesta, v ktorých sa podvedomo spája krutý boj o každý štvorcový meter súkromia. Provencia a samotný francúzsky štýl  vznikol samovoľne, prirodzeným výberom a úzkym vzťahom s okolitou krajinou.
Provencia je spontánna a rovnako ako jej kuchyňa je tiež „čerstvá“. Tento prívlastok sa k nábytku a bytovému zariadeniu na prvý pohľad príliš nehodí, ale v momente, kedy na porovnanie postavíme kameninový džbán plný mlieka na umakartovú a hneď potom na hrubú dubovú dosku, je rozdiel zmyslu patrný okamžite.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články