• Štýle

aktualizované

High-tech štýl

Interiér zariadený v high-tech štýle sa bude páčiť predovšetkým mladým osobám, ktoré sledujú technické novinky, a ktoré sa dobre cítia v minimalistických, syrových interiéroch. High-tech štýl je esencia ultra moderného prístupu k designu. Základom v interiéri bude minimalizmus, takže sa v ňom budú nachádzať najmä najdôležitejší a najnutnejší nábytok a maximum voľného priestoru. 
Aké vlastnosti by mal mať interiér v štýle high-tech? 
Materiály a farby
V interiéroch zariadených v high-tech štýle by mali prevažovať výrazné farebné kompozície a silné kontrasty ako napríklad sú biela a čierna farba. Ako dodatočne sa budú výborne hodiť v posledných sezónach módne odtiene tmavomodrej a šedej farby. Tieto farby v spojení s bielou a čiernou farbou budú vyzerať krásne kontrastne vo veľkých plochách. Nepochybne high-tech štýl potrebuje priestor, aby mohol zdôrazniť syrovú atmosféru. Na pozadí týchto farieb a kontrastov budú ideálne vyzerať prvky usporiadanie interiérov z takých materiálov ako sú oceľ, sklo, chróm alebo hliník.
Nábytok a doplnky
Do interiéru v high-tech štýle sa ideálne hodí futuristický nábytok a minimalistické doplnky, ktoré neodvádzajú pozornosť od geometrického nábytku. Zvláštne atraktívne bude vyzerať čalúnený nábytok s jednoduchým, priehľadným tvarom zbaveným dekoračných prvkoch. V syrových interiéroch upravených v tomto štýle budú perfektne vyzerať regály a pohovky skladajúce sa z niekoľkých modulov, ktoré môžete ľubovoľne spojovať so sebou a meniť ich konečný tvar. Vyberte si monochromatické čalúnenie napríklad modré alebo červené, ktoré veľmi dobre kontrastuje s kovovými a sklenenými prvkami interiérového designu. Povrchy nábytku by mali byť kovové a lesklé. Pokiaľ chcete viac tepla v chladnom priestore, môžete sa rozhodnúť pre umiestenie niekoľkých drevených prvkov.
Hlavné vlastnosti high-tech štýlu:
1.Použitie najnovších materiálov.
2.V nábytku a vo všetkých predmetoch, ktoré sa nachádzajú v miestnosti musia byť zachované jednoduché línie.
3.Všetky konštrukcie v interiéri upravenom v high-tech štýle by mali byť jednoduché a nezložité.
4.Bez zbytočného zdobenia.
5.Farby v high-tech štýlu sú: biela, čierna, všetky odtiene šedej farby.
 
Komplet nábytku 2 systém Alaska
Riadiace centrum domácnosti – kuchyňa
Najnovšie moderné technológie už dnes prenikli do riadiaceho centra domova – do kuchyne. Kuchynská linka v tomto duchu žiari čistotou. Je tu prevaha najmodernejších elektrospotrebičov. Plochy sú samozrejme hladké, úchytky sú maximálne obmedzované. Pokiaľ sa používajú, tak ide o lišty či hranaté typy. Pracovná doska môže byť nerezová, z umelého či prírodného kameňa. Osvetlenie by nemalo chýbať pod skrinkami, ale napríklad i nad nimi, okolo pracovnej dosky alebo sokla. Dobrého efektu docielime pomocou svetelných dnou v horných skrinkách. 
Interiér je plný surových materiálov
V interiéri nájdeme veľké presklené plochy, vystupujúce surové tehly na stenách, kovy a plasty. Zabudnite teda na klasické materiály – na drevo, na klasickej bielej stene, na vlnenom koberci. High-tech štýl vyžaduje iné, nové, neopracované – surové materiály. Steny môžu byť kľudne len z betónu.
Nábytok je až technicky spracovaný – police vyzerajú že sú v pohybu, na kreslách sú všetky funkčné zariadenia. Všetko je viditeľné – matice, páky a páčky – nič nie je skryté.
Tieto materiáli majú jednu dobrú vlastnosť – sú veľmi lacné. Preferovanou farbou je uhlovo čierna a všetky odtiene šedej.
Keď sa povie high-tech, tak nesmie chýbať nerez, číre a matné sklo, kontrastná biela s černou, poprípade šedou. Dekoratívne prvky sa minimalizujú, na druhú stranu ide do popredia rozličné osvetlenie – prevažne pomocou LED diód. Žiadané sú lesklé a metalizované povrchy. Diaľkové ovládanie, ovládanie hlasom či obyčajným dotykom plochy sú tiež dôležité.
High-tech kúpeľňa je vo väčšine prípadov chladná. Umývadlo môžete zvoliť v bielej, ale aj čiernej farbe, nerez je tiež vítaný. Svetelné batérie, lišty a zrkadlá len podtrhnú štýl. Obklad bude najlepší v bielej, šedej, striebornej či antracitovej farbe. Medzi sparami sa tiež môžu objaviť LED diódy.  Nie je nutnosťou aplikovať keramické obklady. Dobre bude vyzerať aj špeciálna strieborná stierka. Vaňu je možné mať zabudovanú aj voľne stojacu. Dbajte na výber doplnkov, ktoré musia do štýlu zapadať. 
Obývacie miestnosti sú najčastejšie spojené s kuchyňou. Vyniká tak veľký vzdušný priestor. V hlavnej roli sú opäť svetlá a ich efekty. Dekoratívne textílie sú v najmenšej možnej miere. Samozrejmosťou je opäť sklo a nerez. Aj keď by mal interiér pôsobiť futuristicky, neznamená to nepohodlne. Vždy sa klade dôraz na ergonómiu a pohodlie.
V high-tech spálni zabudnite na voľné solitéry. Úložný priestor je riešený vystavenými skriňami, ktoré zanikajú v stene. V ideálnom prípade je v interiéri veľká šatňa. Osvetlenie je, ako inak, na prvom mieste. Lôžko by malo byť veľké, kľudne i extravagantných tvarov.
Interiéri komplexne
Keď si zvolíte high-tech ako váš vysnený štýl, mali by ste si ním zariadiť celý interiér. Pokiaľ je pre vás tento smer príliš chladný, je možné ho skombinovať s výrazným dekórom dreva. I tak je možné vytvoriť veľmi zaujímavý interiér.  
Kto má rád viac farieb, ani v tomto štýle sa nemusí zcela krotiť. Vhodná je modrá – petrolejová, egyptská modrá, modro-šedá. Zaujímavo bude vyzerať aj fialová alebo dokonca fuksiová. V menšej miere je možné použiť aj studenú červenú, žltú a zelenú. Farby sa však musia používať s citom, aby výsledok odpovedal požiadavkám.
V byte v štýle High-tech nájdeme obnažené nosné oceľové stĺpy a podpory. Kabely a trubky sú odhalené. Z konštrukčných nezbytností sa stáva žiadúca moderná súčasť designu.
Za hlavnú inšpiráciu tohto štýlu môžeme považovať prednú modernú technológiu – inšpiráciou sú moderné vymoženosti, funkčnosť a použitie priemyselných materiálov. Za priemyselné materiáli považujeme koberce z plstí používané pri stavbách, tehly, liatu podlahu alebo gumovú podlahovinu používanú v nemocničných halách.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články