• News&Inspirations

aktualizované

Hnedá farba v bývaní, môže byť naozaj unikátnou voľbou

Hľadáte do tohto roku odvahu a stabilitu? Potom sa obklopte farbou hnedý topas. Divíte sa, že sme vám predstavovali ako farby roka spojenie šedej a žltej a teraz prichádzame ešte s béžovou farbou?

 Komplet nábytku Toledo Antracytová/Antracytová lesk - Dub Grandson Komplet nábytku Antracytová
Komplet nábytku Toledo Antracytová lesk – Dub Grandson 

Nešťastné události práve uplynulého roku majú veľký podiel na výbere farby roku, pretože tá má čo najvernejšie odrážať dobu a náladu v spoločnosti. Ľudia v súčasnej dobe najviac potrebujú pocit istoty a odvahu čeliť výzvam, ktoré nás ešte čakajú. Určenie farby roku je dielom nezávislých svetových designérov, architektov a návrhárov, ktorí rozhodli, že popísané pocity najlepšie vyjadruje odtieň hnedý topas – prirodzenáa neutrálna farba, ktorá je predovšetkým o odvahe, statočnosti, rovnováhe a stabilite. Hlavným tématom pre tohtoročnú farbu roku sa vďaka súčasnej situácií všade vo svete stala Odvaha prijať zmenu.Všetko sa zdá byť nestabilné a my tak potrebujeme cítiť pevnú pôdu pod nohami. Tohtoročná farby roka Hnedý topas nás spojuje späť s prírodou a jednoduchými vecami. Jej hrejivý a prirodzene neutrálny tón nám tak poskytuje pevný základ pre život.Zemitá farba evokuje stabilitu, rast a potenciál, vďaka čomu nám dodáva potrebnú odvahu k prijatiu súčasných zmien. Mnohé zemité farby oceníte aj v spojení s výraznejšími doplnkami v bývaní.

Neutrálnymi farbami, ako je Hnedý topas, čo je príjemný odtieň béžovej, sa radi obklopujeme vo svojich interiéroch, pretože vytvárajú pokojné prostredie a veľmi dobre fungujú s ďalšími odtieňmi. Dávajú nám tak priestor byť kreatívny, čo sa týka doplnkových farieb a grafických tvarov. Ideálne je keď budete vyberať neutrálne farby, ako je hnedá, čierna, sivá alebo biela.

Hnedý topas je univerzálny odtieň, ktorý sa mení v závislosti na dennej dobe, mieste použitia a farebnej kombinácií. To dokazujú štyri doplnkové farebné palety. Každá z nich ponúkajedinečnú kombináciu rozmanitých odtieňov a má tak rôzny vplyv na vnímanie priestoru, v ktorom je farba použitá. Ľudia si tak môžu svoj domov prispôsobiť podľa seba a svojich potrieb.

Táto paleta vyniká odtiene červenej a ružovej. Neutrálne tóny a najmä teplý základný odtieň Hnedý topas tieto farby drží pohromade a v miestnosti vytvára pocit jednoty a vyváženosti. Ideo výstredné, ale zároveň pozitívne a energizujúce farby, posilujúcu kreativitu a myslenie.Ponúka priestor pre vyjadrenie osobnosti a posilnenie sebadôvery. Túto farebnú paletu je možné skvele využiť napríklad pre výrazné grafické prvky, ako sú pruhy, kruhy či štvorce.

Paleta dôvery

Mäkké neutrálne šedé a hnedé farby dokážu vytvoriť vyvážený a zjednocujúci pocit v akomkoľvek interiéri. Tieto teplé a harmonické tóny inšpirujú k otvorenosti a spolupráci, aj preto sa obzvlášť hodí tam, kde sa ľudia stretávajúa kde zdieľa svoje myšlienky, zážitky či nápady. Odtiene z tejto farebnej palety zároveň výborne fungujú v kombinácií s materiálmi, ako je drevo, keramika alebo napríklad meď. S výberom materiálu buďte opatrní a snažte sa hlavne myslieť na kvalitu spracovania, ktorá má rozhodujúce slovo. Aj kvalitný materiál sa môže ukázať ako zlý, pokiaľ nie je spracovanie dôkladne.

Nadčasová paleta

Inšpirujúce odtiene žltej a okrovej, vyvážené neutrálnymi farbami a farbou roku Hnedý topas. To sú tóny, ktoré pomôžu vytvoriť klasické moderné pozadie.Budú skvele fungovať v kombinácií s akýmkoľvek nábytkom bez ohľadu na jeho dátum výroby.Paleta nadčasových farieb sa výborne hodí rovnako pre zvýraznenie architektonických prvkov, ako je rámovanie okien alebo výklenky v stene.

Paleta spojená so zemou

Táto farebná paleta je inšpirovaná samotnou planetou Zem a prírodou okolo nás. Dominuje v nej modrá, zelená a hnedá – farby neba a more, trávy a stromov, pôdy. Tak ako v prírode aj v interiéri tieto odtiene úplne prirodzene spolupracujú a v spojení s hnedým topasom vnášajú do miestnosti pokojný a regenerujúci pocit. Automaticky sa k ním potom ponúkajú aj doplnky z prírodných materiálov. Prírodné materiály oceníte, ak ste zastancom minimalistického štýlu alebo pokiaľ potrebujete vybrať vhodný nábytok, ktorý má vydržať dlhší čas.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články