• Štýle

aktualizované

Holandský štýl

Holandský nábytok sa vyznačuje svojou špecifickosťou a tým sú prvky masívneho dreva v spojení s kožou alebo látkou u sedacích súpravách, pohoviek alebo jedálnych setov. Ide o veľmi kvalitné a nadčasové spracovanie jednotlivých druhov nábytku, ktorý je špecifický pre bývanie vo Francúzsku, Holandsku alebo Belgicku.
Holandský nábytok sa kupuje pre dlhé roky, nie je len na sezónnu alebo módne záležitosti. Design tohto nábytku je veľmi konzervatívny a pre mnohých môže budiť dojem zastaranosti. Je možné si vybrať holandský nábytok v modernom či rustikálnom štýle. Holandským nábytkom si môžeme vybaviť každú miestnosť v byte alebo dome, nech už ide o obývaciu miestnosť alebo halu.
Obývacia miestnosť v holandskom štýle
Máme na výber nepreberné množstvo kombinácií obývacích stien v rôznych farebných kombináciách a zostavách zložených zo skriniek, skríň, vitrín alebo poličiek. S možnosťou jedno až štvordverových vitrín s nikou alebo bez, s výplňou zo skla. Holandský nábytok môže byť vo variantoch klasických alebo rohových. Doplnkom môžu byť rôzne druhy skleníkov, knižníc alebo stojacích hodín. Sedacie súpravy v prevedení kombinácie sedačky, gauče alebo taburetov rovno vo veľkej farebnej škále látok alebo prevedení masívneho dreva a kože. Najčastejším materiálom je pravá hovädzia koža a dubové drevo. V kombináciách 2+1+1, 3+1+1, 3+2+1 alebo v kombinácií so šuplíkmi je možné si zvoliť sedaciu súpravu rozkladaciu z pravej či ľavej strany, s úložnými priestormi, s podrúčkami. Konferenčné stolíky oválne alebo obdĺžnikového tvaru doplnia priestor obývacej miestnosti. Veľmi výrazným doplnkom môže byť stolík s glóbusom alebo vystavaný bar.
 
Obývacia stena Jawa
Holandský nábytok v spálni
Ani spálňa nemusí byť strohá. Je možné zvoliť holandský nábytok zo širokej škály kombinácií dvoch postelí, skríň v prevedení jedna až dvojdverová, nočných stolíkov so šuplíkmi alebo poličkami, komodami rôznych rozmerov a počtov zásuviek, toaletných stolíkov opatrených zrkadlom alebo písacích stolov opatrených niekoľkými zásuvkami, v masívnom prevedení dreva v rôznych farebných odtieňoch.
Jedáleň
Holandský nábytok v jedálni – jedálny kút môže byť opatrený jedálnym stolom tiež z masívneho dreva v rôznom farebnom prevedení a rôznych tvarov ako elipsovitý alebo obdĺžnikový, ktoré je možné v prípade potreby ešte rozložiť do väčších rozmerov. Alebo len klasický guľatý opatrený jednou masívnou nohou či štvorcový opatrený štyrmi nohami. Stoličky môžu byť tiež z masívneho dreva alebo ešte vypolstrované látkou alebo kožou.
Holandská predsieň
Predsieň môžeme doplniť rôznymi druhmi vešiakov, políc botníkov alebo lavíc, prípadne o celú predsieňovú stenu, ktorá sa skladá z políc uzatvárateľných skriniek s možnosťou skla a množstvom zásuviek na drobné predmety.
Pre všetky miestnosti
Doplnkom všetkých miestností môže byť štýlový luster, lampa stojaca alebo stolná, obrazy, mosadzné svietniky, zrkadlá z masívu, dekoračné nádoby, mlynčeky na kávu, stojany na dáždniky, porcelánové dekorácie alebo jedálne sady, textílne doplnky.
Vo väčšine prípadov ide u holandského nábytku o celodrevené kusy masívneho nábytku, ktoré sú opatrené kvalitnou kožou alebo špecifickou látkou, prípadne designovým sklom. Tento druh nábytku potrebuje pre svoju životnosť aj špecifické podporné prípravky. Na kožu je vhodný prípravok vo forme krému, ktorý zaručuje jeho ochranu, tím že kožu udržuje vláčnu a zároveň ju hydratuje, tím zabraňuje vzniku trhlín alebo prasklín. Koža bude vyzerať ako nová a bude sa na nej príjemne sedieť či inak pracovať, napríklad pokiaľ bude použitá na písacom stole. Na udržanie stálosti a kvality dreveného holandského nábytku existuje tiež veľa produktov, ktoré sa vyrábajú vo forme tekutej pasty alebo spreja. Aj tieto prípravky zaručujú drevu stálosť a drevo má pekný jas žiadnu zašlú šeď, zároveň ho chráni proti mechanickému poškodeniu. Na látkové povrchy je vhodné použiť neagresívne čistiace prostriedky, ktoré rozžiaria farby a materiál vyčistí a zároveň impregnujú proti ďalším nečistotám. Kombinácie moderného a tradičného, to je to, čo najviac charakterizuje Holandské bývanie. Masívne zdobený nábytok kombinovaný s novými, nadmieru modernými prvkami dáva vzniknúť neotreným interiérom, ktoré pôsobia skromne a čisto. Môže za to mimo iné hojne používaná biela farba.
Existuje mnoho spôsobov, ako vybaviť dom či byt takým spôsobom, aby vyzeral luxusne a vy ste pritom ušetrili veľa peňazí. Jedným z takých spôsobov je holandský nábytok. Ako už názov napovedá, ide o nábytok dovedený z Holandska. Uchytil sa však názov holandský nábytok a preto ho budeme užívať aj my. Ide o veľmi pekný a štýlový nábytok, ktorý je často z masívneho dubového dreva a naviac čalúnený. Holandský nábytok sa dováža aj k nám a je ho možné dostať za skvelé ceny. Väčšinou ide o staršie kusy, ktoré však vyzerajú veľmi zachovalý, prípadne nábytok druhej akosti. Na prvý pohľad však nábytok z Holandska vyzerá naozaj luxusne a pripomína nábytok v hodnote stotisíc. Hodí sa prakticky do každého interiéru. Dovážajú sa všetky druhy nábytku a preto nemusíte mať strach, že by sa na Vás nedostalo. Ak chcete si Váš dom či byt zariadiť luxusne, je holandský nábytok tou správnou voľbou. Ak vás zaujíma, aký nábytok je možné si kúpiť a kam ho môžete umiestniť, určite čítajte ďalej. 
Holandský nábytok v jedálni
Jedálne sú naozaj obľúbené časti domu, kde rodina trávi čas spolu. Nie je nad to zariadiť si jedáleň štýlovo, aby ste sa v nej cítili naozaj útulne. V jedálni trávi rodina raňajky, obedy a večere, čo je dostatočné množstvo času. Pokiaľ nechcete tráviť čas v stroho zariadenej jedálni, kúpte si holandský nábytok a poriadne si ho vyšperkuje. Do jedálni sa iste bude hodiť poriadny masívny stôl z dubového dreva, ktorý vydrží a neotlčie sa. Takému stolu iste nebudú vadiť vyliate polievky či nápoje. Pokiaľ máte v jedálni dostatok miesta, môžete si tam kúpiť holandskú sedačku, najlepšie polstrovanú kožu. Uvidíte, že Vám bude jedlo omnoho viac chutiť. Vyplatí sa tiež zainvestovať do jednotlivých doplnkov a zladiť interiér tak, aby korešpondoval s nábytkom. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články