• Sprievodca

aktualizované

Home office – ako si doma vytvoriť vhodné podmienky pre prácu

Stále viac ľudí prechádza do režimu práce na diaľku. Dôvody sú rôzne, no mnohé firmy sa rozhodujú pre tzv home office, ktorý sa, ako predpovedajú odborníci, môže stať primárnym spôsobom poskytovania služieb v priebehu niekoľkých desiatok rokov. V súčasnej situácii boli mnohé firmy nútené zmeniť spôsob práce a výsledkom toho bolo, že ich zamestnanci zostali doma, no stále si museli plniť svoje pracovné povinnosti. Zmena pracovného režimu sa môže na začiatku ukázať ako veľká výzva, preto navrhujeme, ako vytvoriť správne podmienky pre prácu na diaľku.

Práca na diaľku je výzvou

Režim práce na diaľku je už niekoľko rokov čoraz obľúbenejší. Napriek tomu donedávna pracovali na diaľku prevažne pracujúci na voľnej nohe a freelanceri. V súčasnosti je v dôsledku epidemiologickej situácie mnoho ľudí, ktorí boli zvyknutí pracovať v kancelárii sídla spoločnosti, istým spôsobom nútení prejsť na prácu z domu. Takáto zo dňa na deň zmena sa môže ukázať ako výzva, najmä ak sú doma v tom čase aj ďalší členovia domácnosti so svojimi potrebami a povinnosťami. Čo teda urobiť, aby ste si presťahovali kanceláriu domov a aby ste svoje pracovné povinnosti vykonávali správne a efektívne? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré sú založené na troch hlavných pilieroch.

zestaw mebli biurowych

Efektívna práca z domu

I.                    Usporiadajte si pracovný priestor pre seba – kancelársky nábytok, kancelárske potreby a potrebný pracovný materiál (všetko v jednej zóne).

II.                  Sebadisciplína a organizácia – venujte čas organizácii a plánovaniu.

III.                Vypracujte si rozvrh dňa – zlaďte prácu na diaľku s domácimi prácami.

meble biurowe home office

Zorganizujte si pracovisko

Prvým krokom k efektívnej práci na diaľku je usporiadanie kancelárskeho priestoru v byte. V ideálnom prípade by to bola samostatná miestnosť, ale ak to nie je možné, vyberte si nepriechodné miesto, s prístupom prirodzeného slnečného svetla a málo navštevované členmi domácnosti. Niekedy sa oplatí pokúsiť sa mierne preusporiadať byt, aby ste získali takú kancelársku zónu. Optimálne pracovné podmienky výrazne ovplyvňujú efektivitu. Preto budete potrebovať pracovný stôl a ergonomické kancelárske kreslo. Osobitnú pozornosť treba venovať kancelárskemu kreslu, pretože nám zaručí nielen pohodlie pri plnení pracovných povinností, ale ovplyvní aj zdravie chrbtice, svalové napätie a tým aj našu schopnosť sústrediť sa. V rámci pracovného priestoru si navyše urobte priestor potrebný na materiály, šanóny a dokumenty potrebné na prácu, aby vás nerozptyľovalo ich hľadanie po celom byte, keď sa ukáže, že budú potrebné. Pri organizovanom skladovaní takýchto materiálov pomôžu špeciálne kontajnery na dokumenty alebo kancelárský regál na pracovné zošity.

Zvyšné piliere efektívnej práce z domu si rozoberieme v ďalšej časti článku. Prezradíme vám praktické a predovšetkým účinné metódy, ktoré vám pomôžu zosúladiť domáce a pracovné povinnosti, zmotivovanie vás k efektívnej práci a ako môžete zvýšiť svoju produktivitu v práci home office.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články