• News&Inspirations

aktualizované

Hra v interiéri

Premeniť byt tak, že všetko vyhádžete a kúpite nové – to vie každý z nás, kto si to môže skutočne dovoliť. Byt sa musí premeniť podľa našich potrieb a začať musíme už pri výbere nábytku. Mal by byť flexibilný a vychádzať nám ochotne ústrety, nevzpierať sa zmenám, naopak ich rovno sám ponúkať. Keď už bola zmienka o tých nových predmetoch a nedostatku miesta, pozrite sa na pár noviniek, ktoré slúžia ako úložné. Úložné v zmyslu na ukladanie vecí, ale aj nás samých. Hlavne sú tak krásne pružné a prispôsobivé, ako len si môžeme priať. V poslednej dobe si málokto z nás zariaďuje samostatnú jedáleň. Moderné sú multifunkčné priestory, takže sa väčšinou spojuje kuchyňa s obývacou miestnosťou. K jedlu potom často slúži sedenie u tzv. baru. Ak však máte dostatok priestoru, je lepšie nájsť miesto aspoň pre jedálenský kút.
 Kuchyňa Sycylia
Kuchyňa Sycylia 
Stôl a stoličky, nech už sú priamo v kuchyni, alebo medzi kuchyňou a obývacou miestnosťou by mali byť centrom domu či bytu a predovšetkým príjemným miestom určenom k stretávaní všetkých členov rodiny a hostí. Mala to byť jedna z najútulnejších a najpohodlnejších častí obytného priestoru, ktorá láka k posedení u dobrého jedla a pití.

Priestor rozčleňte inou farbou stien a odlišnou podlahovou krytinou

Pokiaľ je kuchyňa spojená s obývačkou, väčšinou sa hodí umiestniť práve na rozhranie malú jedáleň. Priestor môžete oddeliť napríklad pomocou policovej steny alebo kuchynského ostrovčeka, ktorý je možné naviac využiť k servírovaní pokrmov. Pokiaľ netrváte na striktnom rozdelení, je možné len mierne naznačiť, kde jednotlivé zóny končia. K tomu stačí napríklad len iná farba nábytku či stien, alebo môžete použiť rôzne podlahové krytiny. Napríklad okolo kuchynskej linky položte dlažbu a pomocou nenápadnej prechodovej lišty na ňu môžete jednoducho naviazať napríklad drevenou podlahou.

Investujte radšej do stoličiek

V jedálnej zóne, ktorá je medzi kuchyňou a obývacou miestnosťou, potrebujete stôl a stoličky, ktoré ladia so zariadením zvyšného priestoru. Zároveň by však mali mať svoj špecifický charakter. Najviac pozornosti je väčšinou venované stolu. Preto by ste ideálne mali zvoliť taký typ, ktorý bude ozdobou miestnosti. Lenže čo robiť, keď máte obmedzený rozpočet? V tom prípade vzídete z reality. Krásny stôl rovnako väčšinou prikryjete obrusom a prestieraním, zatiaľ čo stoličky sú stále všetkým na očiach. Naviac nimi môžete oživiť inak pomerne fádny priestor. Čo napríklad do čela stolu dať namiesto stoličky dve vyššie kreslá, alebo aspoň dve stoličky s podrúčkami? Môžete sa vyhrať tiež s polstrovaním, napríklad dva kusy s poťahmi zo zamatu budú dobre vyzerať v kombinácií so zvyšnými stoličkami poťaženými svetlým plátnom. Je možné tiež kombinovať kožu so semišom, alebo aspoň kúpte niekoľko stoličiek v kontrastnej farbe.

Jedáleň esteticky vyzdvihne zaujímavé svietidlo

Pretože je jedálenský stôl prirodzeným stredobodom domova, musí mať tiež dostatočne dôstojné a efektné osvetlenie. K dostatiu je celá rada svietidiel z najrôznejších materiálov. Ich vzhľad by mal korešpondovať s designom jedálneho sedenia, prípadne aj kuchyne. Svetlo by ale nemalo stolujúce osoby oslňovať alebo dokonca im svojou prílišnou dĺžkou brániť vo výhľade na ostatných spolustolovníkov.

Interiér si môžete doplniť nejakou tapetou

Zvolená farba patrí presne k tým, ktorými byt tónujeme, doťahujeme, ľahko malými dotykmi podporujeme atmosféru. Preto na ňu tiež reagujú predovšetkým výrobcovia svietidiel a menších solitérnych kúskov sedacieho nábytku. 

Ostrovček, bez plánovania to jednoducho nejde

Do už hotovej kuchyne si len tak plne vybavený ostrovček nekúpite. Ale pokiaľ ste pre kompromisy, možno Vám bude stačiť aspoň taký, ktorý disponuje iba šuplíkmi a policami na víno. Hlavne, že sa vďaka nemu zväčší pracovná plocha. V ostatných prípadoch, kedy túžite po ostrovčeku s varnou doskou, prípadne aj s drezom, na to musíte myslieť už pri plánovaní kuchyne, prípadne pri jej rekonštrukcií. Je totiž nutné k ostrovčeku rozviesť potrebné elektrické kabely, plyn a vodovodné aj odpadné potrubie.

Len varná doska alebo drez už nestačia

Ostrovček s varnou doskou či drezom samozrejme zvyšuje komfort pri varení. Stačí sa len otočiť ku kuchynskej linke, v ktorej máte ľadničku, trúbu, umývačku a riad. Máte proste všetko po ruke a behom prípravy jedla sa zbytočne veľmi nenabeháte. Pokiaľ však máte ostrovček s varnou doskou, nemala by nad ňou chýbať výkonný digestor. Tu môžete pojať aj ako designový prvok so zabudovaným osvetlením.
Určite si ale nechajte do ostrovčeka zabudovať aj pár zásuviek. Budú sa Vám hodiť na zapojenie mixéru, šľahača či iných drobných spotrebičov. Populárne sú výsuvné veže. Ide o panely s niekoľkými zásuvkami, ktoré sa v prípade potreby vysunú, ale inak Vám pri práci zbytočne neprekážajú. Ich nevýhodou však je, že sa musia zabudovať do hĺbky 30 cm, čo môže byť u niektorých ostrovčekov problematické. Je ale možné využiť špeciálne otvárajúcu krabicu, pre ktorej inštaláciu Vám postačí 6 centimetrov. Toto všetko a ešte viac je možné použiť aj u Vás doma.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články