• Štýle

aktualizované

Industriálny štýl

Tento štýl sa stáva čoraz viac obľúbeným. Pravdepodobne za to môže obľuba ľudí v loftovom bývaní. K loftom tento štýl bezpochyby s istotou patrí. Tento štýl môžeme využiť takmer v každom priestore, bude mať rovnaký efekt. K industriálnemu štýlu patria zrebné povrchy, čiže surové povrchy bez nejakej ďalšej zbytočnej úpravy, napríklad tehlové murivo bez omietky alebo pohľadový betón. Takisto je pri ňom možné ponechať priznané inštalácie, čo môže byť pre každého určite veľkou výhodou. Nábytok by však mal byť najmä vkusný a hlavne pre všetkých bezpečný. K industriálnemu štýlu sa hodia hlavne kovy, prevažne liatina, tepané kovy, sklo a drevo so surovým vzhľadom, napríklad smreková preglejka alebo OSB dosky. Ďalším zaujímavým prvkom môžu byť aj PVC, vinil alebo dokonca liate podlahy.
Väčšina vybavenia, aby v továrenskom prostredí dobre a po dlhej dobe obstálo bez výrazného poškodenia, je vyrobené z kovových materiálov. Preto aj tento industriálny štýl využíva napríklad kovových skriniek, ktoré sú doslova totožné s tými zo šatní strojárenských výrobných podnikov. Samozrejme sa nemusíte brániť ich farebnému zladeniu, ktoré sa vám páči alebo ešte lepšie, ktoré bude ladiť celkovo s veľkým priestorom a jeho ostatným vybavením. Niekedy vám postačí taká jedna skrinka, inokedy ich môže byť v priestornom byte použito aj viac.
Stoličky doplňujúce priestor okolo plechového stolíku pripomínajúceho takzvaný ponk sú jasným náznakom toho, že vlastne tiež do interiéru prišli zo strojárenskej výrobnej haly. Kovová stropná lampa v čiernom prevedení zavesená nad stolom, nech už so dvoma či jedným cylindrom perfektne a nenútene upozorňuje na priemyslový štýl. Čas určujúci veľké nástenné hodiny ako by pripomínali halu vlakového nádražia z dôb dávno minulých. K ukladaniu a odkladaniu vecí je možné v takýchto priestoroch použiť najrôznejšie boxy, kovové nižšie skrinky, palety, alebo boxy z dreva. Ozvláštnené najrôznejšími nápismi budú v interiéru evokovať dojem starodávnych prepraviek a vojenských drevených kufrov či krabíc používaných na uskladňovanie a prepravu vína.
Aj vešiaky by mali ladiť a svojim vzhľadom pripomínať kovové vybavenie priemyslových hál. Rovnako tak aj využívané často napríklad  pôvodné schodište pojaté formou kovových profilov. Zaujme svojou jednoduchosťou, minimalizmom, a pre mnohých je až neskutočne drsný. Farby ani dekorácie v tomto štýle rozhodne nehľadajte! A materiály? Pripravte sa na betón, dlažbu, kov či sklo. Jedná sa o bývalé priemyslové priestory, ktoré prešli premenou za pomocí kombinácie industriálneho designu, moderného štýlu a vytvárajú dokonalý interiér. Hrubý betón v priestore a všade prítomné drevo. Odhalené rúrky a elektroinštalácia bývajú najčastejším funkčným doplnkom. Nemusí sa však použiť len v loftových bytoch, ktoré k tomu však priamo nabádajú ale sú ideálne pre interiéry s dostatočne veľkým priestorom a vysokými stropmi.
 
Industriálny štýl zaujme svojou jednoduchostí, minimalizmom, a pre mnohých je až neskutočne drsný. Farby ani dekorácie tu nehľadajte!
A materiály? Pripravte sa na betón, dlažbu, kov či sklo. V interiéri ide veľmi nápaditým spôsobom o odlíšenie a o originalitu. Viac o takom bývaní vám teraz prinášame. Jedná sa o bývalé priemyslové priestory, ktoré prešli premenou za pomocí kombinácie industriálneho designu, moderného štýlu a vytvárajú dokonalý interiér. Hrubý betón v priestoru a všade prítomné drevo. Odhalené trúbky a elektroinštalácia bývajú najčastejším funkčným doplnkom. Nemusí sa však použiť len v loftových bytoch, ktoré k tomu však priamo nabádajú, ale sú ideálne pre interiéry s veľkým priestorom a vysokými stropy.
Industriálny štýl interiéru môže byť umocnený napríklad hrubou neopracovanou stenou, kusom oceľového nosníku alebo niečím i praktickým, ako je napríklad starý rebrík. Jediným výrazným odtieňom býva oranžová na tehlách či svetlé drevo. Všetko ostatné sa ladí do odtieňa šedej, antracitovej či bielej a čiernej. Industriálny štýl nepatrí v našich končinách, kde si potrpíme na útulnosť a zabývanosť, k tým najviac obdivovaným. Jeho odporcovia mu môžu vytýkať prílišnú strohosť a chlad, pravdou avšak zostáva, že tým, ktorí vo svojom bývaní túžia po jednoduchosti, praktickosti a originalite zároveň, má tento štýl čo ponúknuť.
Industriálny štýl sa ako kategória interiérového designu zrodil v dobe, kedy sa vo veľkomestách ako Londýn alebo New York rozhodovalo o ďalšom osudu starých, opustených priestorov továrni. S posunom hraníc mestských aglomerácií sa premiestnila aj priemyslová výroba inam a tieto rozľahlé priestory čakali na svoje ďalšie využitie. Ich krásu objavili architekti a designéri, ktorí –namiesto aby všetko zbúrali – začali tu rozvíjať nový koncept interiérového štýlu, pre ktorý bola určujúca práve pôvodná architektúra objektu, v ktorom vznikal.
Rozľahlé priestory bez vnútorných priečok, vysoké stropy, veľké tabuľkové okná, tehlové neomietnuté steny, betónové podlahy, odhalené potrubie a elektroinštalácia, nezakryté kovové konštrukcie – to všetko doplnené len nezbytným minimom funkčného a praktického interiérového vybavenia, ktoré štýlovo ladí s celkom – tak môžeme zhrnúť charakteristiku industriálneho štýlu. Nemusí vyhovovať každému, pokiaľ vás to ale tiahne k minimalistic­kým, štýlovo čistým a originálnym priestorom, nájdete v tomto štýlu zapáči.
Industriálny štýl je určovaný hlavne priestorom, preto sa logicky najlepšie uplatní pri zariaďovaní loftových a mezonetových bytov, tabu avšak nie sú ani novo budované či staršie rekonštruované domy a byty. Ani v menších bytoch sa nemusíte tohto štýlu celkom vzdávať – naopak, vďaka nemu sa vám môže podariť priestory opticky zväčšiť a prevzdušniť. Pretože tento štýl často pracuje s pôvodnými, starými prvkami, dá sa úspešne kombinovať sa štýlom vintage (odkaz), sa ktorým býva tiež občas zameňovaný. V industriálnom štýle sú ale obvykle zastúpený aj rýdzo moderný, minimalistické prvky. Dotyky industriálneho štýlu často nájdeme aj v interiéru škandinávskom. A ešte jeden fakt je na industriálnom štýle sympatický. Náklady na kúpu štýlového vybavenia nemusia byť závratné, skvelo sa sem hodia kúsky vyrobené pomocou z bežne dostupných stavebných a konštrukčných materiálov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články