• News&Inspirations

aktualizované

Interiér, ktorý jednoducho doplníte kovom

Kovové prvky vnesú eleganciu do vášho bytu. Najmä u malých interiérov často riešime otázku, ako ich odľahčiť. Možností máme hneď niekoľko – farby, osvetlenie, využitie skla či zrkadiel alebo kovové konštrukcie nábytku a dekorácií. Dekorácie dokážu vo vašom interiéri spraviť naozaj veľa, hlavne čo sa týka všeobecne celkového štýlu v bývaní. Navyše kov môžete zakomponovať aj do spálne.

 Obývacia stena Storm I biela Biela Obývacia stena
Obývacia stena Storm I  
Výhodami kovového nábytku sú jednoduchá manipulácia, jednoduchá údržba a hlavne všestranné využitie. Nech už si kúpite celokovové police či stoly alebo stoličky a dekorácie, ktoré sú kovové iba sčasti, nebudú pôsobiť rušivo takmer v žiadnom priestore. Naopak ho skôr zaujímavo ozvláštni a dotvorí príjemnú atmosféru.

Spojenie v bývaní

Možno, že máte spojený kov s industriálnym štýlom bývania, ktorý sa často využíva skôr v loftových bytoch než v klasických interiéroch rodinných domov. Nemusí to byť však pravidlo, ktoré potvrdzuje každého voľbu o vlastnom zariadení interiéru. Kovové prvky na nábytku či dekoráciách sa skvelo hodia aj do moderného interiéru a dokonca môžu vo vhodnej úprave vniesť trochu romantiky do vidieckého alebo provensálskeho štýlu. Väčšina kovových skríň, stolíkov a stoličiek naviac pôsobí veľmi elegantne. Pomerne populárne sú tiež kovové postele, a to v jednoduchom industriálnom štýle, tak aj v romantickom štýle, napríklad s nebesami. Väčšinou sú k dostaniu v čiernej alebo bielej farbe so zlatou, striebornou alebo medenou patinou.

Všestranné využitie

Okrem spálne, predsiene alebo kancelárie sa často môžete stretnúť s kovom v kuchyniach. Nejde len o úchytky, háčiky alebo spotrebiče. Kovové prvky nájdete tiež na stoličkách a stoloch. U návrhárov je kov pomerne obľúbený, pretože ho je možné skvele kombinovať s drevom, sklom aj s modernými materiálmi, ako sú plasty či laminát s vysokým leskom. Lesk je dôležitý aj z hľadiska výberu kombinácie nábytku alebo dekorácií, ktoré by ste radi mali vystavené doma. 

Chróm, hliník či nerez

Veľmi často sa hlavne nohy stoličiek, stolov, stolíkov a kresiel vyrábajú z lesklého alebo matného chrómu. Ďalším obľúbeným materiálom je hliník v rôznych povrchových úpravách. Najmenej používaným materiálom zvlášť na sedací nábytok je nerez. Napriek tomu aj z neho sú niekedy k dostaniu napríklad stoly alebo vešiaky. Efektná kombinácia je zvlášť u stoličiek chróm s bukovou ohýbanou preglejkou, a to v rôznych odtieňoch dreva alebo lakovanou krycími lakmi. Na tieto preglejky je navyše možné vyrezať rôzne motívy alebo je možné ich očalúniť. Vďaka jednoduchej údržbe je obľúbená tiež varianta chróm/plast alebo kovové stoličky so sedákmi spolu s kožou alebo koženkou. Tiež kovové stoly, stolové nohy a podnože je možné kúpiť v rôznych prevedeniach. Časté sú kombinácie kovu s drevom alebo sklom. U guľatých stolov so stredovou nohou sa najviac využíva liatina v rozličnej farebnej úprave. Je možné ju však kombinovať tiež s chrómom alebo drevom. A pokiaľ máte skutočne vystriebený vkus, najskôr oceníte šedý náter liatiny v kombinácií s mramorom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články