• Štýle

aktualizované

Interiér v ekologickom štýle

Ekológia už nie je len móda, ale stala sa tiež životným štýlom moderných ľudí. Je to výsledok rastúceho environmentálneho povedomia a potreby starostlivosti o naše okolie, ako aj túžby vrátiť sa k prírode, aby sme zostali zdraví a kľudní. V dôsledku toho nám záleží na zdravej výžive a obliekame sa do odevov z prírodných vlákien, ako aj vyberáme ekologické riešenia do našich domácností. Tak sa zrodil ekologický štýl v interiéroch. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Ekologický štýl – v čom spočíva?

Treba priznať, že v posledných rokoch nadobudla ekológia v živote moderných ľudí osobitný význam. Snažíme sa nielen starať o prírodu, ale hľadať aj inšpiráciu a materiály, vďaka čomu interiér bude viac eco friendly. Segregácia odpadu, šetrenie energiou a vodou, recyklácia – to sú len niektoré zo spôsobov, ako žiť v súlade s ekológiou. Ekologický štýl však má svoj pôvod nielen v rozvoji zmyslu pre zodpovednosť za životné prostredie, ktorého sme neoddeliteľnou súčasťou, ale vychádza aj z potreby súžitia s prírodou. Ekologické materiály a interiérové riešenia sme začali oceňovať, pretože upokojujú zmysly, navodzujú dojem pokoja a harmónie. Ekologický dom vytvárajú interiéry, ktoré sú zariadené šetrne k prírode a sú ňou inšpirované. Pri zariaďovaní interiérov v ekologickom štýle sa oplatí zamerať na nábytkové zostavy z dreva, ale aj minimalistické dekory inšpirované flórou a faunou. 

 drewniane meble

Nábytok v eko štýle:

– drevené regály,

– minimalistický nábytok do kuchyne,

– kovové postele,

– bambusové stolíky.

Ekologické interiéry

Eko štýl poteší ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí a sú si vedomí toho, aké je pre nás upokojujúce sa s ním každý deň potýkať. Prírodné materiály a zelené rastliny, predmety a vzory inšpirované prírodou sú dokonalými riešeniami na vytvorenie domácich priestorov s prirodzeným výrazom. Ekologický štýl má veľa trendov a jeho črty nájdeme aj v iných obľúbených štýloch interiéru, akými sú škandinávsky, botanický, rustikálny a boho štýl. Všetky tieto dizajny úzko súvisia s prírodou a vychádzajú z materiálov a vzorov na nej založené, ktoré z nej čerpajú. Ekologický štýl však nie je len o prírodných farbách a materiáloch. Je to tiež kombinacia modernosti a minimalismu s tradíciou. V eko interiéroch tak bude miesto pre recyklovaný nábytok a starožitnosti. Na základe minimalistického usporiadania v zemitých farbách bude krásne vyzerať drevený regál, komoda so zdobenými úchytkami či štylizovaná konzola.

meble kuchenne 

Ako zariadiť interiér v ekologickom štýle?

Farby prírody
Interiéry v eko štýle sú založené na prírodných farebných kompozíciách. Preto sa spoliehame predovšetkým na zemité farby. Dokonalé teda budú krémové odtiene, prírodná hnedá, lámaná biela, šťavnatá a tlmená zeleň, ale aj iné pastelové farby inšpirované svetom prírody.

Ekologické
materiály

Prírodné materiály sú najdôležitejšími faktormi ekologického štýlu. Nábytok a látky, ako aj povrchové úpravy stien alebo podláh by mali byť z prírodných materiálov. Snažíme sa vyhýbať plastom a iným materiálom, ktoré sú umelé. Skvele sem zapadne strohý kuchynský nábytok s drevenými dvierkami, kovová posteľ v spálni či kamenné podlahy. Odporúčame položiť na drevenú alebo kamennú podlahu, zostavy dreveného nábytku, ako aj kameň požiť ako povrchovú úpravu dosiek a stien. Celok doplnia prírodné textílie: bavlna, vlna a ľan.

Recyklácia
Recyklácia je väčšinou spojená s triedením odpadu. Okrem tejto formy recyklácie sa však oplatí recyklovať aj veci, ktoré sa dajú obnoviť a znovu použiť. Konferenčný stolík z paliet, skrinka z blšieho trhu alebo zrekonštruované police – to sú len niektoré z nápadov, ako dať starožitnostiam nový život.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články