• News&Inspirations

aktualizované

Interiérové osvetlenie

Máte doma vhodné osvetlenie? Položili ste si niekedy otázku, či máte dostatočné osvetlenie v obývačke? Možno by ste mali. Na správnom nasvietení miestnosti nie je nič zložitého a pritom vám to spríjemní činnosti, ktoré počas večera robíte, a naviac si zbytočne neskazíte oči.

Viac je lepšie

Samozrejme všetko súvisí so všetkým a vplyv na rozmiestnenie a typ svietidiel v obývačke majú predovšetkým činnosti, ktoré tu počas dňa a hlavne večera provozujete. Podľa toho by ste mali voliť počet svietidiel a ich miesto. Klasický luster či stropné svietidlo uprostred miestnosti nemusí byť vždy ideálnym riešením, pretože možno práve pod ním nejete ani nečítate. Takže odhoďte predsudky, zavolajte elektrikára a luster si nechajte presunúť tak, ako potrebujete, napríklad nad jedálny stôl. Zároveň premýšľajte o ďalších, doplnkových svietidlách, pretože jeden luster miestnosť určite dostatočne nezasvieti a všetky kúty zostanú nepríjemne tmavé.

Zasvieťte každý kút zvlášť

Zvlášť do väčších miestností a otvorených priestorov, kde je prepojená obývačka s kuchyňou a jedálňou, je nezbytné dať niekoľko druhov svietidiel. Tie by však nikdy nemala oslňovať zvyšok miestnosti či osoby, ktoré v nej práve pobývajú, pretože to pôsobí veľmi nepríjemne až rušivo. Samostatné svetlo patrí k jedálnej časti alebo nad ostrovček či raňajkový pult. Sem môžete zvoliť štýlovú závesnú lampu zo stropu, krásne vyniknú lampy v pároch alebo v trojiciach.

Oceníte stmievač

V samotnej obývacej miestnosti by ste mali mať aspoň dva rôzne zdroje svetla. Jeden centrálny, nech už vo forme lustra, stropné lampy, či osvetlenie v stropnom podhľade. Výhodou je, keď pomocou vypínača môžete jeho intenzitu nastavovať podľa aktuálne nálady alebo potreby. Zároveň by ste mali dopriať jednotlivým miestom v obývačke vlastne osvetlenie. Keď radi čítate alebo lúštite krížovku, umiestnite zdroj svetla – samostatne stojacu lampu alebo nástennú lampu z ľavej strany. Opäť bude výhodou, keď pôjde svetlo nasmerovať presne tam, kam potrebujete, napríklad na stránky knihy, a to bez zbytočného oslepnutia okolia.

Náladové osvetlenie

Veľmi obľúbené je efektné a zároveň vkusné posvietenie nábytku, políc vo vitrínach a knižniciach alebo obrazov či dekorácií na stenách. Tento typ osvetlenia dodá celej miestnosti príjemnú atmosféru a zároveň je decentnou formou osvetlenia vo chvíľach, kedy nepotrebujete v miestnosti priame svetlo. V interiéri sa dajú robiť zázraky. Priestor môže mať desiatky nálad podľa toho, aké svetlá sú pre neho zvolené a ako sú rozmiestnené. Ponuka je dnes naozaj široká a je naozaj náročné sa v nej zorientovať. Aké typy sa najlepšie hodia pre jednotlivé priestory, ako na montáž, reguláciu a podľa čoho vybrať najvhodnejšie svetelné zdroje.

Ako vybrať to správne svietidlo?

Všímajte si technických parametrov, ako sú účinnosť, vyžarovacia charakteristika, životnosť, potrebný zdroj a tiež typ. Priestory s vysokými stropmi si žiadajú odlišný prístup než nižšie stropy.  Najmenej dôležité je spektrálne zloženie svetla – sledujeme podiel modrej zložky, odpovedajúcej charakteru priestoru (pracovná x relaxačná zóna). Dôležitý je preto pri výbere zdroja Index podanie farieb, ktorý sa značí Ra. Dosahuje hodnôt 0 – 100 a hovorí nám, ako verne sa nám v danom svetle zobrazujú farby. Najvyššiu hodnotu 100 nám mimo denného svetla ponúka žiarovky. Bohužiaľ v dnešnej dobe propagované žiarovky a zdroje LED majú túto hodnotu vždy nižšiu.

Ako na montáž svietidiel a reguláciu osvetlenia?

Dokonalý výsledok realizácie ovplyvňuje vedľa voľby svietidiel tiež ich montáž. Dôležité je, vybrať si podľa účelu priestoru a jeho dispozície (nástenná, závesná atď.). Umiestnenie by sme vždy mali venovať náležitú pozornosť. Vhodné rozmiestnenie nám zaistí dostatočnú osvietenosť tam, kde je to potrebné (napríklad pracovná doska kuchynské linky, písací stôl v pracovne, miesto pre čítanie v obývacej miestnosti, jedálny stôl). Do väčších priestorov osadíme väčší počet zdrojov, aby sme dosiahli potrebné rovnomernosti. Výber preto za žiadnych okolností nepodceňujte.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články