• News&Inspirations

aktualizované

Izba pre školáka je vždy trendy

Pár dobrých tipov do miestnosti pre školákov. Dajte im krásny priestor! Vaše dieťa nastúpilo ďalšiu na cestu k vzdelaniu a zistilo, že jeho izba sa behom prázdnin stala absolútne nezriadenou miestnosťou, a tak si ani nemôže nikoho pozvať, pretože sa necíti spokojne vo svojej izbe. Máme pre Vás pár tipov, ako jeho príbytok je možné rýchlo vylepšiť! Detské izby sa často stávajú skladiskom nepotrebného nábytku z celej domácnosti. To je ale zlé – to, ako deti bývajú ich ovplyvňuje do budúcnosti, vytvára ich vkus a zmysel pre poriadok či ladenie farieb. Preto by sme tieto miestnosti nemali nijako zanedbávať. Veď predsa aj dieťa si chce pozvať kamarátov do pekného prostredia, rovnako ako dospelí do svojho vyšperkovaného interiéru.
 

Obývacia stena Ala

Obývacia stena Ala 

Vždycky sa nájde pár tipov, ako deťom ich pracovné miesto vylepšiť, aj keď je izba malá, a musí sa o ňu podeliť so súrodencami. Skúsenosti ukazujú, že najlepšou investíciou je nábytok, ktorý funguje ako stavebnica a je k nemu jednoducho možné dodávať ďalšie prvky, takže môže rásť spolu s deťmi. Základom detskej izby by mala byť kvalitná posteľ s dobrým matracom, na ktoré si dieťa neprivodí problémy s chrbticou a dobre si oddýchne. Rovnako tak by nemal chýbať pracovný stôl s dostatočne veľkou a rovnou doskou, ktorá je vyrobená z kvalitného materiálu. Stolička by mala byť výškovo nastaviteľná – dieťa sa musí pri sedení opierať nohami o zem – zároveň je ale dobre zvoliť ju tak, aby jej obsluha bola čo najjednoduchšia.

Izby pre deti v každom veku

Predovšetkým u prváčikov a menších školných detí sa vyplatí zvážiť, či sa k stolu vojde aj stolička pre mamu alebo otca: Inak budete s písaním úloh zbytočne zápasiť za vysokým kuchynským stolom z dreveného masívu, takže vydrží pekný mnoho rokov, s možnosťou postupného dokupovania ďalších prvkov tak, ako deti rastú. Zatiaľčo malí školáci rodičovskú pomoc potrebujú a často aj sami vyžadujú, u väčších ratolestí je situácia iná. Väčšie deti sa už neučia len u stola, takže veľmi ocenia svoju vlastnú zónu s nábytkom určeným k pohodlnému štúdiu, hre alebo relaxácií. Veľmi obľúbené sú napríklad farebné sedáky typu Bool, pripomínajúce veľkú tenisovú loptičku. Radosť väčším deťom zvyčajne urobia v izbe aj tlmenejšie a menej detské farby a úplným hitom býva vysoká posteľ, ktorá im naviac v izbičke ušetrí veľa vzácneho miesta: Pri šikovnom riešení je možné ostatne pracovný kút umiestniť práve pod ňou. A zostavu doplniť napríklad úložnými schodmi so šuplíkmi. V izbe súrodencov či dvojčat sa potom vždy vyplatí pracovné zóny aspoň opticky či farebne rozdeliť, aby sa zabránilo zbytočným strkaniciam.

Veselé farby dokážu naozaj pomôcť

Zatiaľčo nábytok by sme mali zvoliť v neutrálnych farbách, pretože vkus detí sa mení ešte rýchlejšie než u dospelých, vyšantiť sa môžeme na doplnkoch a vymaľovaní, ktorých výmena rodinný rozpočet nemôže nijako zaťažiť. Ich výber by sme potom mali ponechať na obyvateľovi izby, pretože on v ňom bude bývať. A čo dokážu farby? Štúdiu vraj svedčí žltá farba, ale aj modrá alebo zelená. Zatiaľčo prvá jasná farba aktivizuje, podporuje chuť k jedlu, zlepšuje pamäť a potlačuje chvíľkovú únavu, druhé dve napomáhajú lepšiemu sústredeniu – ideálne je teda ich vyvážená kombinácia. V dievčenskej izbe sa uplatnia aj všetky odtiene ružovej od cukríkovej cez pudrovú až po svietivú – uvedené odtiene sú teraz nielen módne, ale majú v izbe aj harmonizačný a upokojujúci efekt. A vyhýbať sa nemusíme ani univerzálnej bielej, okrúhliakovo šedej alebo tyrkysovej farbe. Práve tá vraj podporuje spontánnosť a je možné tak ňou rozveseliť izbu menej smelých detí.
Vybavenie detskej izby sa riadi niekoľkými pravidlami. V každom prípade tu musí byť posteľ so správne zvoleným matracom pre kvalitný spánok, písací stôl na učenie a hranie, úložné priestory a (pokiaľ to priestor dovolí) nie je na škodu vytvoriť v izbičke tiež oddychovú zónu oddelenú od pracovného miesta. Tieto zásady platia pre izby určené deťom predškolského veku, ale aj izba dospievajúcich detí by sa nimi mal riadiť. S pribúdajúcim vekom našich ratolestí je avšak nutné pristúpiť k istým úpravám. hoci sa základné prvky v izbe nemenia, od určitého veku by deti mali dostať viac priestoru k usporiadaniu svojej izbičky podľa vlastných predstáv. Deti v puberte by mali cítiť, že vo svojej izbe majú súkromie a že skrátka ide o ich vlastné územie.
Aranžacia Ikar 8
Aranžacia Ikar 8 
Každé dieťa je iné a má tiež iné záujmy a odlišný vkus na dekorácie, doplnky, oblečenie a podobne. Dospievajúcemu futbalistovi bude vyhovovať dostatok úložných priestorov pre športové vybavenie, budúci programátor zase ocení skôr veľký písací stôl, kam sa mu zmestí všetko počítačové vybavenie a iné dôležité komponenty, okrem toho bude potrebovať aj pohodlnú kancelársku stoličku.

Niekoľko menších tipov:

izba by mala mať všetky základné zóny: úložný priestor, pracovný kút, miesto pre hranie alebo relaxáciu a pokojné miesto na spánok. Nesmie chýbať dostatočné osvetlenie – centrálne svetlo a doplnkové svetlá u písacieho stola alebo vedľa postele. Nezabúdajte na farby aj chlapčenská izba môže byť útulná a príjemná. Zvoľte niekoľko solitérov, ktoré si Váš dospievajúci chlapec bude môcť upraviť čisto podľa svojho vkusu alebo podľa momentálnej nálady. Nekritizujte, keď sa na stene možno objaví nejaký plagát.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články