• Štýle

aktualizované

Japandi štýl bývania

Prepojte Japonsko a Škandinávske zariadenie a vyjde vám japandi štýl, ktorý je trendom pre rok 2021. Už vás omrzel škandinávsky štýl? Skúste ho oživiť a prepojiť s japonským minimalizmom. Práve to je aktuálny trend v bývaní, ktorému sa hovorí japandi.

Obývacia stena do salonu Hektor 11 Antracytová/Antracytová lesk - Appenzeller Fichte Obývacia stena Antracytová
Obývacia stena do salonu Hektor 11 Antracytová 

Japandi štýl je skvelým mixom dvoch štýlov, ktoré môžete vidieť u seba doma aj vy! Môžete to docieliť menšími zmenami alebo prípadne urobiť radikálnejšie rozhodnutia vo svojom interiéri.

Na začiatku nového roka sa vždy objavujú nové trendy nielen v móde, ale tiež v bývaní. A aj keď tento rok nejde o nejakú prevratnú novinku, štýl japandi má jednu výhodu. Nemusíte totiž kupovať nový nábytok. Stačí pár úprav a vaše bývanie bude hneď in. Ak nemáte práve veľký rozpočet na to, aby ste si mohli dopriať zmenu a vynovený interiér, tak rozhodne nezúfajte. Nechajte sa inšpirovať moderným výberom a zariadením priestorov alebo si pozrite fotky pre bližšiu predstavu.

Japonský a škandinávsky

Pokiaľ premýšľate, odkiaľ sa objavil výraz japandi, je to jednoduché. Stačí si skombinovať slovo japonský a skandi a nový výraz máte na svete.Ide doslova o kombináciu škandinávskeho designu, minimalizmu a japonskú filozofiu wabi sabi. Oba dva štýly sú si v niečom podobné. Ctí minimalizmus, oceňujú funkčnosť, pokoj a vyrovnaný prístup k životu. Takže pokiaľ máte radi zdobené priestory a farebnosť, nie je japandi nič pre vás.

Prírodné materiály

Pokiaľ sa chcete riadiť japandi štýlom, siahnite po prírodných materiáloch, ako je drevo, ľan a vlna, ktorý uprednostňuje škandinávsky štýl. A pretože ide o spojenie s japonským štýlom, mal by byť nízky, aby podporil spojenie ľudí so zemou. Nábytok vyberajte naozaj starostlivo a hlavne z kvalitných materiálov, jednoduchý, čistý, minimalistický. Nevyhýbajte sa skleneným doplnkom, ktoré by mali mať umiernené farby, vhodné je číre sklo alebo čierne či mliečne. Kovových prvkov v japandi bytoch veľa nenájdete. V našej ponuke nájdete určite niečo, čo dokážete preniesť do svojho štýlu bývania a aj do svojho interiéru.

Hlavne vzdušnosť

Čo sa týka farebnosti, zvoľte teplejšie a zemitejšie farby, ako je krémová, béžová a odtiene hnedej. Tieto farby totiž idú ruka v ruke s japonským štýlom a navodzujú pocit útulnosti a upokojúci zmysel.Výraznejším farbám a vzorom sa radšej vyhýbajte. Narušili by ste tým celkovú harmóniu miestnosti.Povolená je však čierna a šedá, ktoré miestnosti dodajú trochu dramatickosti. Môžete dať priestor aj tlmené ružové, modré a zelené, ktoré sa skvele hodí k drevenému dekoru. Nebojte sa tiež zelených rastlín, ktoré dodajú interiéru vzdušnosť a sviežosť. Ale aj tu by malo byť všetko s mierou. Japandi totiž ctia hlavne dostatok miesta pre pohyb, nie džungľu plnú rastlín alebo múzeum plné nábytku.Nezabudnite tiež na prechod svetla do miestnosti, takže zabudnite na ťažké závesy. Nahraďte je rímskymi roletami alebo ľahkými záclonami. Doprajte si hlavne pokoj a do ničoho sa vo svojom bývaní rozhodne nenúťte, pokiaľ si japandi štýlom nie ste úplne istí, tak to neznamená, že by ste mali hneď zmeniť svoje bývanie. Pôvodné estetické prvky potom doplnia tmavý nábytok a striedme dekoratívne prvky.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články