• Štýle

aktualizované

Je farebná dlažba moderným doplnkom alebo zlou voľbou?

Farebná dlažba: moderný trend alebo nevkusná divočina? Musí byť podlaha neutrálna? Áno, je to praktické a dobre sa s ňou kombinuje ostatné farebné zariadenie interiéru. A čo to otočiť? Zvoľte farebnú podlahu a zvyšok zariadenia kúpte v neutráloch. Získate tak neobkúkaný look, ktorý nebude pripomínať, že ste zase opisovali.


Obývacia stena Baros 10 Dub artisan/šedý mat Obývacia stena szara
Obývacia stena Baros 10 dub 


V interiéroch sa keramická dlažba používa po stáročia a vedľa dreva sa s ňou často stretávame na hradoch a zámkoch. Práve tam zároveň nájdete ten správny dôkaz jej odolnosti a dlhej životnosti.

Dlažba disponuje mnohými výhodami. Je odolná proti opotrebeniu aj vlhkosti, jednoducho sa udržuje a je nehorľavá. Je preto ideálna do miestností, kde je podlahové vytápanie.Zároveň je však flexibilná, takže sa pri jej pokladaniu nemusíte obmedzovať len na nudné a fádne farby, ale môžete si vybrať aj výraznejšie prevedenie.

Na druhú stranu jej niektorí ľudia právom vyčítajú, že je studená, klzká a jej pokládka je oproti iným podlahovým krytinám predsa len o niečo náročnejšia.

Hodí sa nielen do kúpeľne

Kvalitná keramická dlažba sa len tak neopotrebuje bežným chodením, je relatívne odolná pri pádu predmetov z výšky a má veľkú nosnosť, tzn., že nepraskne ani pod ťažkou kuchynskou linkou. Pritom má minimálnu nasiakavosť, takže ju bez obáv môžete použiť nielen v kúpeľni, ale aj v kuchyni, predsieni, šatni, pracovni či komore. Poslednou dobou je často pokladaná aj v obývacích miestnostiach. Jej studenosť zmierni podlahové topenie a atraktivitu či útulnosť umocnia zaujímavé dekóry, ktorých je možné položením vhodne vybrané dlažby docieliť. Naviac sa vyznačuje jednoduchou údržbou. Prachu a nečistôt ju zbavíte jednoducho len pomocou navlhčenej handry či mopu. Tým pádom dlažba nie je na rozdiel od kobercov živnú pôdu pre roztočov, čo ocenia predovšetkým alergikov.

Nechajte si urobiť vizualizáciu

Ak sa chcete pustiť do trochu odvážnejších kombinácií, neodhadujte výsledok len na základe fotiek v katalógov alebo na internete. Zájdite si radšej do špecializovaného obchodu a tam si prohliadnite vzorové kombinácie v reálu, prípadne si nechajte urobiť počítačovú vizualizáciu ušitú priamo na mieru priamo konkrétnej miestnosti. Odborníci vám určite poradia, ako dosiahnuť ideálneho estetického pôsobenia a farebného súladu s nábytkom či stenami.


Miestnosť môžete opticky zväčšiť

Pomocou vhodného položenia dlažby môžete naviac docieliť aj optického zväčšenia alebo zmenšenia miestnosti.Tá bude vyzerať, že je rozľahlejšie, keď dáte na podlahu dlažbu väčších rozmerov alebo ju položíte na šírku miestnosti. Dojmom väčšieho priestoru pôsobí tiež lesklé dlaždice, v ktorých sa budú zrkadliť okolité predmety alebo spáry v základnom farebnom odtieni dlažby. Príjemnú atmosféru navodí kombinácia obdĺžnikových tvarov vo zvislom aj vodorovnom smere či kombinácie malých a veľkých formátov.

Záleží len na vás, či kúzlo dlažby využijete v moderných interiéroch alebo v škandinávskom štýle, v štýle retro či v rustikálne ladenej miestnosti. Kombinácie, ktorých môžete docieliť, existuje vďaka súčasnej ponuke na trhu naozaj nekonečne veľa.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články