• Obývacia izba
  • Sprievodca

aktualizované

Jednoduchá metamorfóza obývacej izby

Pri zariaďovaní svojho bývania dbáme na to, aby výsledné usporiadanie zodpovedalo nášmu vkusu. S odstupom času to však často býva tak, že sa nám interiér a jeho vybavenie znudí a zatúžime po zmene. Pokiaľ nechcete investovať do finančne náročnej renovácie alebo výmeny celej zostavy nábytku do obývačky, vystačí zmeniť použitú farebnú kompozíciu. Zavedenie novej farby do obývacej izby je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako vniesť do interiéru úplne nový charakter. S pomocou interiérového dizajnéra sme si pre Vás pripravili niekoľko praktických rád, ktoré Vám pomôžu pri realizácii estetickej revolúcie vo Vašej obývačke.

 

Začnite výberom hlavnej farby

Výber farebnej kompozície v interiéri má mimoriadny význam pre celkovú estetiku a štýl. Farby totižto formujú charakter nášho usporiadania. Výmena doplnkov, akými sú dekorácie a textilné prvky, bude rozhodne dobrým riešením. Jedná sa preto o najjednoduchší spôsob, ako vykonať metamorfózu obývacej izby. Najjednoduchšie bude, ak je Vaša obývačka zariadená v súlade s minimalizmom a jej základom sú neutrálne odtiene a svetlé pastely. Vtedy môžete jednoducho zmeniť svoj interiér zavedením novej farby v podobe textílií a dekorácií. A čo viac, k neutrálnym farbám hravo zladíte akúkoľvek farbu. Stojí za to vybrať jednu hlavnú farbu, no vopred sa uistite, že bude ladiť s prijatým štýlom usporiadania. Ostatné farby budú vyhovovať eklektickým, klasickým alebo škandinávskym interiérom. Oplatí sa overiť si aj psychológiu farieb, teda presnejšie zistiť, ako konkrétne farby ovplyvňujú našu každodennú pohodu. Napríklad studené farby upokojujú a uvoľňujú, zatiaľ čo teplé farby stimulujú a dodávajú energiu. Odtieň je potrebné prispôsobiť životnému štýlu členov domácnosti, ako aj aktuálnym farebným trendom.

dekoracje

Hlavná farba a štýl interiéru

Pri výbere hlavnej farby stojí by sme sa mali riadiť aj štýlom interiéru. Každý štýl interiéru okrem iného definuje farebný základ, ktorý je mu určitým spôsobom priradený. Výsledný vzhľad obývačky ovplyvňujú nielen farby, ale aj nábytok do obývačky, závesy, plédy a rôzne ozdoby. V najmódnejších škandinávskych interiéroch nájdeme predovšetkým jemné pastelové odtiene, akými sú modrá, mätová či púdrovo ružová, no základom farieb bývajú neutrálne farby (biela a šedá). V industriálnych interiéroch sú naopak dokonalé výraznejšie farebné akcenty. To znamená, že jednotlivé detaily môžu byť napríklad v intenzívnej červenej, žltej, fľaškovozelenej alebo tyrkysovej farbe. V eklektickej obývačke je obľúbená sýta svetlomodrá, horčicová či tmavozelená. V moderných usporiadaniach sa dobre osvedčia svetlé aj tmavé farby. V súčasnosti sú veľmi obľúbené tmavé odtiene ako matová tmavomodrá, čierna a antracitová.

 

dekoracje

Výmena čalúneného nábytku

Efektívnym spôsobom, ako zmeniť charakter obývačky, je výmena čalúneného nábytku. Relaxačná, sedacia zóna je ústredným miestom v obývacej izbe, ktoré púta pozornosť a zároveň do značnej miery formuje estetiku usporiadania. Využime teda tento potenciál a zaveďme do obývačky novú farbu výmenou sedačky alebo pohovky. Namiesto univerzálnych neutrálnych tónov si vyberte nábytok v intenzívnejšom farebnom odtieni. Kúpa novej pohovky alebo rohovej sedačky vo výraznej farbe je skvelým spestrením usporiadania a dodá mu nový výraz.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články