• Štýle

aktualizované

Klasický štýl

Klasický štýl je najčastejšie používaným štýlom v usporiadaní interiérov, pretože nesie so sebou hodnotu nadčasovosti. Avšak je často mylne spojovaný s tradičným štýlom, ktorý sa vyznačuje intenzívnymi ozdobnými prvkami, masívnym nábytkom, teplým farebným prevedením v odtieňoch hnedej, žltej a béžovej farby. Zatiaľ čo klasický štýl sa vyznačuje eleganciou, jemnosťou s univerzálnym charakterom. Akým spôsobom stvoriť sofistikovaný interiér v klasickom štýle?
Existuje niekoľko aspektov, vďaka ktorým interiéri v klasickom štýle odpovedajú vkusom mnoho osôb s rôznymi estetickými preferenciami. Klasický štýl sa predovšetkým vyznačuje eleganciou, nadčasovosťou a komfortom. Interiéri by mali byť plné prírodných, ušľachtilých materiálov, šťavnatých látok, veľkých ozdobených zrkadiel a luxusných lustrov. V klasických interiéroch sa tiež krásne prezentujú zlaté a strieborné doplnky, ale musíme tu tiež zachovať rovnováhu.
Charakteristickou vlastnosťou tohto štýlu je harmónia a elegancia dosiahnuté vďaka vhodne vybranému nábytku a doplnkom. Nábytok musí mať: zaoblené dokončenie, sklenené prvky s priečkami, prírodné farby, štruktúru dreva. Farby, ktoré sú najčastejšie používané v tomto type interiéroch sú biela farba, odtiene šedej farby, svetlé odtiene zelenej, odtiene tmavo modrej a jemné akcenty čiernej farby. Najvhodnejším kovom bude tiež mosadz alebo zlato. Krásne vyzerajú tiež keramické prvky napríklad úchyty skriniek. Ideálne budú tiež sklenené vitríny, knižnice, komody s tradičnými úchytkami a konzoly. Silným akcentom v takto usporiadanom interiéri bude masívny nábytok napríklad písací stôl alebo kožené prešívané kreslo v klasickej podobe.
Jedáleň Kora
Ako moderné bývanie sa označuje väčšinou bývanie kontrastujúce svojou vizážou a charakterom s klasickým bývaním. A ako klasické bývanie potom považujeme bývanie v mnohých veciach pripomínajúce typickú meštiansku domácnosť koncom 19.storočia. Keď sa ale pozrieme na ponuky predajcov nábytku, potom zistíme, že vo väčšine prípadov sa tento spôsob bývania postupne stáva menšinovým a prevažuje to, čomu sa väčšinou hovorí moderné bývanie. Za klasiku sa potom skôr označuje ako „štýlové“ bývanie a akým si „normálom“ či štandardom sa stáva jednoduchý nábytok, bez zdobených detailov, s prevahou pravých uhlov a jednoduchého tvaroslovia. Svojim spôsobom by sa dalo povedať, že moderné bývanie sa stalo klasikou a klasika už je skutočnou starožitnosťou a pokiaľ niekomu vyhovuje, potom si kupuje štýlové bývanie.
Klasický neznamená staromódny a ťažkopádny, navzdory vžitým predstavám. Čo takto skúsiť napríklad francúzsky „opotrebovaný“ štýl viktoriánsky štýl za starého Anglicka? Všetky tieto klasické štýly interiérov sú nadčasové a ich elegancia a úroveň sa postupom času ešte zvyšuje. Ako si ale niektorý z nich prispôsobiť a využiť jej pri tvorbe vlastného bývania? Nasledujúce tipy vám pomôžu vytvoriť interiér s výrazným charakterom!
Základom sú mäkké farby  
Pre Shabby chic štýl neboli, no pre klasický štýl sú typické mäkké a teplé farebné odtiene. Ideálnym východným bodom sú potom neutrálne tóny. Okrem ľahkých prírodných a zemitých farieb tu nájdu svoje miesto aj pastelové odtiene ružovej, modrej a fialovej. Ak je vaším cieľom skôr štýl Bric-a-brac, je vhodné sa vyhnúť tvrdým, jasným farbám a sústrediť sa skôr na mäkké tóny. K dosiahnutiu kontrastu potom slúži predovšetkým šedá a špinavá biela. Interiér v viktoriánskom duchu si pre zmenu výborne rozumie so striebornými a bronzovými detailmi. 
Podlaha s charakterom  
Výber podlahovej krytiny je dôležitým základom interiéru. Ku klasickým štýlom sa výborne hodí drevo, ktorého prirodzenú krásu a teplé vyznenie nič nenahradí. Robustná podlaha vydrží dlhé roky a jej charakter bude stále viac umocňovaný. V interiéroch v štýle Shabby chic alebo Bric-a-brac voľte skôr svetlejšie podlahy. Vhodná je prírodná mäkká farba dubu alebo o niečo výraznejšie dosky s nádychom šedej či bielej, ktoré pomôžu miestnosť presvetliť a opticky zväčšiť. Podlaha vo viktoriánskom duchu zase vyžaduje iný prístup. Obyčajne sa tu používajú hnedé a teplé farby podtrhujúce autenticitu prírodného produktu. 

Elegantný nábytok  
Drevo je vedľa podlahy späté i s výberom nábytku. U viktoriánskeho interiéru sa sústreďte na tmavšie druhy dreva. Ideálne sú masívne kusy v tmavých odtieňoch, mohutné svietniky, vysoké knižnice či klasická pohovka Chesterfield v tmavo hnedej koži. Práve štýlová veľkoleposť je podstatou viktoriánskeho prístupu.
Dôležitými prvkami prinášajúcimi určitú dynamiku sú bezpochyby tiež krivky. Ku klasickému interiéru v štýle Bric-a-brac sa výborne hodí starožitné alebo historizujúce prvky, ktoré vášmu domovu vdýchnu romantický štýl. Pri výbere nábytku sú kľúčovými farbami prírodné a pastelové. 
Prístup v štýle Shabby chic si zakladá na štýlovosti, ale nie na dokonalosti, a to by sa malo prejaviť aj vo výbere nábytku. Ideálnych výsledkov dosiahnete kombináciou bielych drevených kusov a starožitností s modernejšími prvkami. Tu pravú mieru autenticity vám zaistia „vetrom ošľahané“ kúsky, ktoré sú schopné navodiť atmosféru dávno zašlých časov. Pri výbere nábytku nezabúdajte na zakrivené nohy stolov a stoličiek. Tento štýl zároveň do vášho interiéru prinesie dotyky vidieka. U všetkých zmienených poňatí sa nebojte jednoduchého a kľudného prístupu. Jednoduchosť je kľúčom k vytvoreniu klasického priestoru, ktorý je zároveň útulný a harmonický. 
V duchu pohostinosti 
Klasický interiér ideálne doladia a ozvláštnia správne vybrané doplnky. Ako vždy tu ale platí, že menej môže byť viac. Podobne ako u ostatných klasických prvkov je tu na mieste vyhnúť sa jasným, výrazným farbám, ktoré so zbytkom miestnosti príliš dobre neladia. 
Zamatové a čipkované vankúše, kvetinové vzory, nostalgická tienidlá, strieborné tácky a vázy: na štýle Shabby chic je skvelé to, že všetko so všetkým nemusí vždy dokonalo ladiť. Ideálom sú prírodné materiály javiace nepokryté známky svojej existencie, ako sú škrabance, odretý náter alebo holé hrany. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články