• News&Inspirations

aktualizované

Komponovaná kuchyňa

Dobre komponované kuchyne ako najdôležitejšia časť domov
Kuchyne už dlhšiu dobu nefungujú len svojim vnútorným uzavreným životom. Chvíľu to trvalo, než návrhári našli pre ne a susediacu časť obývaného otvoreného priestoru dokonalou symbiózu, ale ta urputná snaha sa vyplatila. Veľmi pomohlo drevo, otvorené police a úprava dvierok, ktorá je rovnaká u kuchynských skriniek, skríň či u komody alebo tiež knižnice. Je preto zaujímavé, inšpiratívne a poučné, ako si odborníci poradia pri prezentácií, aby zaujali návštevníkov. Aj keby ste chodili len tak bez úmyslu kúpiť si nový nábytok do kuchyne, odnesiete si určite pár vzácnych nápadov pre inováciu alebo menšiu inšpiráciu.
A neuškodí ak sa pozriete aj na verejný priestor. Vo svete už dávno dominuje snaha vtlačiť bistrám, reštauráciám a ďalším stravovacím, ale aj ubytovacím zariadeniam domácky ráz a atmosféru. Prečo to neurobiť aj opačne a neinšpirovať sa tak vo svojom domove?
Symetricky komponovaná kuchyňa v tónovaných farbách vytvára kľudný a teplý interiér. To je kuchyňa práve pre tých, ktorí si doma prajú predovšetkým harmóniu a kľud. Na stenách skriniek sú načrtnuté jemné línie oblúkových dvierok. Toto je individuálny rys nábytku, prelamujúc rovnú líniu zásuviek. Biela farba je opäť moderná. Ale vy nemusíte kráčať s módou a môžete dať prednosť svojej vlastnej voľbe – biele kuchyne sú nadčasové, najmä v spojení s tmavým drevom pracovných dosiek. Idylická nálada, ktorú dobre poznáte z vašich obľúbených vecí, sa môže objaviť aj u vás v kuchyni.
Mramor je krásny materiál vyznačujúc sa dlhou životnosťou a v kuchyniach je pomerne vyhľadávaný. Bohužiaľ je ale tiež veľmi krehký a vyznačuje sa veľkou pórovitosťou, čo má za následok vysokú nasákavost. Preto je náchylný k vzniku ťažko odstrániteľných škvŕn od farbiacich potravín (šťavy z ovocia a zeleniny, čierny čaj, červené víno, káva a podobne). Na doskách často zostávajú viditeľné stopy. Z toho dôvodu je nutné prírodný kameň pravidelne impregnovať profesionálnymi prostriedky (podľa intenzity využívania kuchyne aspoň raz za pol roka). Vytvorí sa tak polopriepustná vrstva, ktorá bráni prepúšťaniu tekutín, a kameň tak môže stále dýchať. Tiež všetky nečistoty by sa mali odstraňovať iba doporučenými prostriedkami, ktoré nepoškodia impregnáciu ani kameň. 
 
Kuchyňa Perla 260
Umelý kameň vykúzli akékoľvek tvary
Umelý kameň nie je to isté ako technický – vyrába sa z prírodných minerálov a čistého akrylového polyméru. Jeho známymi producentmi sú napríklad Corian alebo Silgranit. Cenou za bežný meter sa od technického kameňa nijako nelíši. Je neporézny, a teda rovnako ako technický kameň hygienický a jednoducho udržateľný. Vyrába sa z doskách, ktoré je možné rezať, frézovať, brúsiť či lepiť. Pri teplotách okolo 160 °C sa dá jednoducho ohýbať alebo tvarovať vo formách. Jedinečnou technológiou lepenia a následným brúsením sa dosiahne takmer neviditeľných spojov. Ponúka širokú ponuku farebného prevedenia a jeho výhodou je, že sa dá jednoducho opraviť, aby poškodenie nešlo poznať. V porovnaní s technickým kameňom obsahuje menší podiel prírodných materiálov a väčšie množstvo živice, preto je tvárnejší. Na druhou stranu je mäkší a má menšiu odolnosť oproti poškrabaniu. Vzhľadom k väčšiemu podielu živice tiež horšie znáša rýchle zmeny teplôt. Položiť horúcu panvicu priamo na dosku? Určite to neskúšajte. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, verte, že pracovná doska je najexponovanejšia, a teda najdôležitejším miestom každej jednej kuchyni. Preto je jej výber a samotný vzhľad veľmi dôležitý.
Nie každý kamenný materiál ale bude splňovať všetky predstavy o dokonalom srdci kuchyne. V ponuke totiž nie je iba čisto prírodný kameň, ale tiež jeho alternatívy – umelý a technický kameň. Možno vás prekvapí, že technický kameň vyniká vhodnejšími vlastnosťami pre použitie v kuchyni. K ďalším jeho príjemným vlastnostiam patrí, že má rovnorodú štruktúru a vďaka farebnej stálosti na doske nie sú poznať žiadne napojenia alebo viditeľné žiadne estetické vady. Napriek tomu si uchováva prírodný vzhľad a napríklad technický kameň v mramorovom designu od prírodného mramoru na prvý pohľad nepoznáte. Okrem toho ponúka omnoho pestrejšiu paletu farebného prevedenia. 
Hoci kameň patrí do radu veľmi odolných materiálov, vyžaduje primeranú údržbu. Jeho povrch je potrebné pravidelne impregnovať, aby sa zamedzilo prenikanie látok do štruktúry materiálu. Pracovná doska patrí k najčastejšie používanému miestu v kuchyni a celkom prirodzene sa predpokladá, že sa nám občas niečo vyleje alebo sa doska zašpiní. Stačí rozliate víno, čaj nebo pár kvapiek ovocné šťavy. Všetko môže zanechať výrazné škvrny, ktoré sa ťažko odstraňujú. Vybrať si môžete z mnohých farebných prevedení v odtieňoch bielej, béžovej, šedej a hnedej s čiernymi alebo šedými žilkami. Pri bežnom užívaní odkryjete mnoho pozitívnych vlastností.
Na rozdiel od prírodného kameňa disponuje technický kameň omnoho väčšou tvrdosťou, odolnosťou proti poškrabaniu a nízkej nasiakavosti a vďaka tomu je jednoduché udržať kuchynské dosky z tohto materiálu hygienicky čisté a zdravotne nezávadné.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články