• News&Inspirations

aktualizované

Kreslo Chierowski – spoznajte históriu najslávnejšieho kusu nábytku z obdobia komunizmu

Všetci narodení v 70. rokoch poznájú toto ikonické kreslo z obdobia komunizmu. Dnes sme z toho opäť nadšení, vďaka vynovenej forme. A neskutočné uznanie sa mu vyjadruje nielen v Poľsku ale aj za hranicami. Kreslo 366, o ktorom je reč, sa s veľkým impulzom vrátilo k interiérovým trendom. Čoraz častejšie sa objavuje nielen v interiérových návrhoch svetových dizajnérov, ale aj v našich domácnostiach. Spoznajte teda históriu kresla 366 a postavu jeho dizajnéra.

Kreslo Chierowski – malé kreslo, skvelý dizajn

Kreslo 366 navrhol Józef Chierowski a je jedným z najdôležitejších a najobľúbenejších príkladov poľského modernizmu. Kreslo 366 alebo tiež klubové kreslo je model, ktorého história dokazuje, že kvalitný, rafinovaný dizajn môže byť nadčasový a v interiérových usporiadaniach sa môže objavovať dlhé roky. Tento model sa za tie roky stal kultom nielen v očiach skúsených zberateľov a historikov dizajnu, ale aj medzi nami – prijímateľmi a užívateľmi sedacieho nábytku.

fotel klubowy Chierowskiego 

V čom teda spočíva jeho fenomén? Klubové kreslo a kreslo 366 sa vyznačujú minimalistickou formou, vďaka ktorej získava špecifický rozmer nadčasovosti. Najcharakteristickejšie sú pre neho rozšírené a zároveň smerom nadol zúžené drevené nohy. Vizuálny celok dopĺňa trapézový sedák a operadlo, ktoré tvoria konštrukčný celok. Sedák a operadlo sú potiahnuté hrubým, hustým čalúnením. Niektoré moderné verzie tohto modelu používajú aj jemnejšie dizajnové verzie. Najväčšou výhodou tohto modelu je malá veľkosť konštrukcie a pohodlie, ktoré kreslo poskytuje.

 fotel klubowy Chierowskiego

Ako vzniklo kreslo Chierowski?

Dizajn kresla 366 vznikol v roku 1962 v Poľsku. Počas krízy vo firme sa vedenie závodu snažilo nájsť dizajn nábytku, ktorý by sa dal vyrobiť veľmi rýchlo a za nízke náklady. V tom čase predstavil svoj návrh Józef Chierowski, ktorý vytvoril kreslo s jednoduchou modernou konštrukciou, ktoré sa líšilo od ťažkého nábytku v predvojnovom štýle. Išlo o návrh výrazne odlišný od nábytku, ktorý sa v tejto továrni vyrábal. Projekt rýchlo vyvolal senzáciu a stal sa skutočným bestsellerom. Tak sa bez prestávky vyrábal až do 80. rokov 20. storočia, dnes, 30 rokov po premiére, sa v rôznych podobách vrátil do našich interiérov. Súčasné klubové kreslá vychádzajú z pôvodnej podoby, ale preberajú rôzne interpretácie a štýly povrchovej úpravy.

fotel klubowy 

Prečo sa kreslo Chierowski stretlo s tak veľkým nadšením? Predovšetkým jeho tvar bol jedinečný a odlišoval sa v tom čase od ostatných vyrábaných nábytkov. Ľahký, dynamický tvar kresla dokonale ladil s novým životným štýlom a potrebami, ktoré boli v spoločnosti vznešené v dôsledku povojnových zmien. Kompaktná veľkosť kresla dokonale zapadla do malých bytových domov a zároveň sa ukázal ako veľmi pohodlný kus nábytku. Pohodlie je dosiahnuté starostlivo vybranými proporciami kresla, ktoré bolo navrhnuté v súlade so zásadami ergonómie. Okrem toho sa kreslo Chierowski vyznačovalo stabilnou konštrukciou s vysokou odolnosťou. Na jeho výrobu bolo použité prírodné bukové, jaseňové alebo dubové drevo.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články