• Štýle

aktualizované

Kuchynský drez

Ku kuchynskému drezu patria vodovodné batérie. Viete, akú vybrať? Potrebujete do kuchyne novú batériu? Nech už ju kupujete spoločne s drezom alebo len nahradzujete batériu stávajúcu, musíte mať na pamäti hlavné estetické hľadisko – musí ladiť s drezom, s pracovnou doskou a zvyškom kuchyne. To avšak nie je jediné kritérium. Čo by ste teda mali vedieť, aby ste neurobili pri výberu chybu?

Kuchyňa Mela Dub hľuzovka 1,2/1,8 m - Kuchynská linka Komplet nábytku do kuchni w farbe debu

Kuchyňa Mela Dub 

Podľa typu umiestnenia

Drezové batérie sú k dostatiu v rôznych prevedeniach. Vyberať ich musíte podľa toho, kam ich chcete umiestniť. Pravdepodobne budete potrebovať batériu stojánkovou, ktorá sa montuje priamo do otvoru v drezu či v pracovnej doske. Existujú však aj batérie nástenné, ktoré sa síce používajú menej často, ale môžu sa vám hodiť napríklad do rustikálnych kuchýň. Výhodou tohoto typu je, že nezaberá miesto na pracovnej doske.

Podľa materiálu

Ako u všetkého, aj u drezovej batérie je dôležité klásť dôraz na kvalitný materiál a povrchovú úpravu. Medzi najobľúbenejšie patria batérie z mosadzi s povrchovou úpravou chróm alebo kvalitnejší celonerézový výrobok. Nerez je známy hutný materiál známy tým, že vďaka obsahu chrómu úspešne odoláva korózií, a preto sa môžete spoľahnúť na jeho dlhú životnosť. Napriek tomu však je potrebné si uvedomiť, že je to materiál veľmi odolný proti korózií, ale nikto netvrdí, že nikdy nezrezavie. Keďže povrch batérie by mal ladiť s drezom, k nerezovému vyberte z rovnakého materiálu batérii. K dostatiu sú leštené klasické batérie, tiež matované nebo až saténové batérie. Novinkou na trhu sú takzvané kartáčované nerezy, ktoré majú hodvábny povrch, nízku drsnosť a vysoký lesk. Do retro kuchyne sa výborne hodí batérie s medeným či bronzovým povrchom. Pokiaľ máte granitový drez, siahnite po batérii s rovnakým povrchom a v rovnakom odtieni.


Podľa spôsobu ovládania

Asi najbežnejšie sú pákové batérie. Stále sa ale môžete stretnúť, a to nielen v rustikálne ladených kuchyniach, s batériami, kohútikmi. Modernejšie typy sa spustia len stiskom ruky alebo sú dokonca vybavené pohybovým senzorom. Existujú tiež termostatické drezové batérie, ktoré umožňujú nastavenie optimálnej teploty, takže sa pri umývaní nemusíte zdržovať jej regulácie.

Praktickosť nadovšetko

Narozdiel od kúpeľňovej batérie musí byť kuchynská batéria multifunkčná a pohyblivá. Dôležité je, aby bola dostatočne vysoká, pretože potrebujete, aby sa pod ňu zmestila aj väčšia misa alebo hrniec. Najpraktickejším riešením sú batérie s výsuvnou sprchou, ktorá vám uľahčí oplachovanie hrncov, panvíc a umývanie zeleniny a ovocia. Často bývajú vybavené prepínačom prúdu vody alebo integrovaným LED osvetlením, ktoré je ale skôr dekoratívne, než že by vám výrazne skvalitnilo prácu v kuchyni.
Drezy do kuchyne budete vyberať podľa typu vašej kuchynskej linky, farby dosky a kuchynských spotrebičov. Kuchynský drez vyrobený z imitácie kameňa sa skvele hodí do rustikálnej kuchyne a vy isto oceníte jeho vzhľad, ktorý je k nerozoznaniu od skutočného kameňa. Naopak drezy do kuchyne vyrobené z nereze, skvele podtrhnú moderný design kuchynskej linky v módnych farbách, alebo vo vysokom lesku, doplnené spotrebičmi v rovnakom štýle. 
Okrem materiálu je významným kritériom aj tvar drezu. Napríklad rohový drez. Nie je to v žiadnom prípade nepraktické! Zamyslite sa aj nad hĺbkou drezu a príslušenstvom. Kuchynský drez môže mať odkvap, vaničku či oboje. V neposlednom rade je veľmi dôležité vyberať drez od renomovanej značky. Predsa len kuchynský drez nie je záležitosťou na jednu sezónu. V rovnakom štýlu zariaďujeme celú kuchyňu, poprípade aj jedáleň, pokiaľ sú tieto priestory spojené, a nechceme, aby sme ho museli za dva či tri roky meniť. Kvalita je viac než dôležitá! Takže si to zrekapitulujeme:
Aká sú rozhodujúce kritéria pri výberu drezu? Materiál, tvar, hĺbka drezu, renomovaná značka.
Nerezové drezy sú osvedčenou klasikou v našich kuchyniach. Sú celkom univerzálne, hodí sa do každého interiéru a ich vzhľad je nadčasový. Kvalitná nerezová oceľ ponúka jednoduchú údržbu, vysokú hygienickú úroveň a je veľmi odolná. Odoláva bežným kyselinám, ktoré sa v domácnosti objavujú, ako je kyselina citrónová alebo ocot. Neohrozí je škvrny a samozrejme, ako názov napovedá, nerezaví.
Hĺbka drezu (spolu s rozmerom vane drezu ako takej) je z hľadiska použitého komfortu drezu hlavným a patrne dnes najviac pomíňaným hľadiskom. Pritom ide o vlastnosť, ktorú využijete ako pri umývaní riadu, tak aj pri príprave jedla. Kvalitné komfortné drezy majú hĺbku 190 mm a viac, naopak u drezov plytkých 160 mm a menej musíme vždy počítať s obmedzeniami (hore sa nám umývajú väčšie kusy riadu alebo nám voda z drezu strieka mimo vaničku drezu a podobne). Nehľadiac na to, že plytké drezy sú často známkou použitia slabšieho plechu pre výrobu drezu a ten sa potom viac prehýba a je náchylný na preliačiny. Môžete namietať, že pre umývanie väčšiny riadu dnes využívame umývačku, sú to však predovšetkým rozmernejšie kusy riadu (veľké hrnce, pekáče, panvice a podobne), ktoré do umývačky nedáme a ktoré nezostáva nič iné než umyť v drezu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články