• News&Inspirations

aktualizované

Kuchynský komplet

Vhodné usporiadanie kuchynskej linky je základom dobrej kuchyne. Za ideálnu dnes pokladajú odborníci zostavu dvoch rovnobežných linkách alebo kombináciu rovnej linky a ostrova. Dôvod tohto odklonu je jednoduchý: pribudli spotrebiče a práve tie sa horšie umiestňujú v predtým preferovanej kuchyni v tvare L či U.
Zle využiteľným rohom je možné sa vyhnúť včasným plánovaním kuchyne, najlepšie ešte v dobe  výstavby. U starších panelových bytov si môžete  zase  vhodnou dispozíciou vytvoriť, nenosné priečky je možné pomerne jednoducho odstrániť či posunúť. (Samozrejme po splnení všetkých náležitostí, vrátane prípadného súhlasu statika.)
Veľa ľudí bohužiaľ prenáša do novej kuchyne pôvodné hriechy: napríklad sporák umiestnený až k stene, nedostatok odkladných plôch po stranách varnej dosky či nevhodne umiestnený alebo nedostatočne výkonný digestor (recirkulácia naozaj nestačí), o nedostatočnej pracovnej ploche netreba hovoriť. Práve rovnobežné usporiadanie môže na rovnakej ploche kuchyne pridať aj dva metre pracovnej plochy! 
Umiestnenie spotrebičov 
Chladnička sa štandardne dáva do rohu kuchyne, pretože ide o veľký objem. Aby ste však otvorili dvere tak, aby bolo možné vyňať police či zásuvky z mrazničky, je nutné ponechať pri stene rezervu päť až sedem centimetrov. Zásadnou chybou v skladbe kuchyne je veľká vzdialenosť chladničky od drezu alebo priame susedstvo drezu a sporáku. U varnej dosky počítajte s odkladnou plochou po oboch stranách, nielen na jednej! Trúba sa dnes umiestňuje často do tzv. technického bloku. Pozor však na správnu výšku. Na nej je citlivá pečiaca trúba, optimálna výška dna je okolo 90 centimetrov, nemala by presiahnuť 115 centimetrov. Pri umiestnení spotrebičov nad sebou doporučujeme aby výška dna horko vzdušnej trúby bola aspoň 70 centimetrov, aby sa nedostala príliš vysoko ani mikrovlnná či parní trúba nad ňou. V prípade použitia výstavného kávovaru do jedinej vysokej skrine, teda tri spotrebiče nad sebou, bolo rozumnejšie sa vrátiť k trúbe medzi spodnými skrinkami, aby mal kávovar optimálnu výšku. Predpokladá sa totiž jeho každodenné využívanie, zatiaľčo k pečeniu sa dostane väčšina domácností raz či dvakrát týždenne. 

Na prvom mieste je stôl 
Za veľmi dôležité pokladajú architekti v prepojenom priestoru umiestnenie stolu, ktorý by mal byť dostatočne veľký, aby „zvládol“ aj väčšie rodinné oslavy, Vianoce s prarodičmi či veľkú návštevu. Kto má málo miesta a s trvalým umiestnením stolu pre šesť ľudí by zápolil,  môže si zaobstarať rozkladacie prevedenie. Že se vám zdá stôl pre šesť márnotratným riešením? A vám by sa nepáčilo krásne ozdobiť vianočný stôl pre celú rodinu vrátane babičky a dedka alebo mať pre veľkú návštevu pekne nachystané občerstvenie? Na veľkom stole taká akcia vždy vynikne lepšie. U dostatočne veľkého stolu je možné hrať rôzne hry, deti si na ňom môžu rozložiť učenie a mamka zase ocení priestor pre nastrihavanie závesov… Zásadná rada architektov pre zariaďovanie kuchyne spojené s obývačkou môže byť prekvapivé: najskôr vyriešte kuchyňu a jedáleň, až potom to, čo zostane, venujte obývacej miestnosti. K stolu má byť jednoduchý a čo najkratší prístup z kuchyne. Veľkosť pohovky v obývacej časti a množstvo ďalšieho nábytku je možné jednoducho zredukovať, väčšina rodín ju aj tak používa hlavne k sledovaniu televízie. Konferenčný stolík, ktorý zaberá veľa miesta, môžu nahradiť napríklad takzvané hniezdovité stolíky, teda také, kedy sa dve či tri dajú podsunúť pod seba a je možné stáť kľudne niekde v rohu miestnosti v blízkosti sedačky.  Až bude potrebné, umiestni ss na patričné miesto. Návštevu radšej pozvite k stolu než k nízkemu konferenčnému stolíku, tam aj obyčajné pitie kávy predstavuje nezriedka eskamotérsky kúsok. 
 
Rohová kuchynská linka Fresh
Kam s televíziou 
V obytnom priestore dnes nechýba – takmer v žiadnej domácnosti – väčší či menší televízor, spravidla už v plochom prevedení na stenu. Vzdialenosť diváka by mala byť približne trojnásobok uhlopriečky, stred obrazovky by ste mali mať, pokiaľ sedíte, vo výške očí.  Televízor nepatrí oproti oknu, to kvôli odrazu svetla. Pre pohodlie pri sledovaní filmov sú ideálne aj rôzne podnožky a takzvané pufy pod nohy, prípadne polohované opierky hlavy. Kto má dostatok miesta, môže si dopriať rovno televízne polohované kreslo. Vyhnite sa len vysokým kreslám umiestneným do priestoru, pôsobia rušivo. Ak máte krb, umiestnite ho tak, aby ste na neho mali priamy pohľad z pohovky či kresiel. Voľba veľkého stola začína u centimetrov: pre stolovanie potrebuje každý stravník plochu 60 centimetrov na šírku a 40 centimetrov na hĺbku, medzi dva proti sebe sediacich by sa mal vojsť ešte minimálne 10 centimetrov široký pás na dochucovadlá, pečivo či dekorácie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články