• News&Inspirations

aktualizované

Kúpeľňa – rýchlo a jednoducho

Nová kúpeľňa jednoducho a lacno? Nebojte sa zmeniť kúpeľňu, keď vás už jej súčasný vzhľad už nejaký čas omrzel. Nie je nutné utrácať veľa peňazí za novú sanitu a obklady. Na radikálnu premenu vám postačí, pokiaľ chytro vsadíte na výber doplnkov. Vsadiť pri zariaďovaní na neutrálny základ a štýl, dodať doplnky je univerzálnym a lacným riešením pre každý priestor, ktoré možno oceníte až neskôr. To platí aj pre kúpeľňu. Ale premeny sa nemusíte vzdávať ani v prípade, že ste podľahli trendom a zvolili výraznejšie obklady či špecifickú sanitu, len to bude chcieť trochu viac sofistikovanosti. Napriek tomu je možné s doplnkami experimentovať, pri ich výbere je vhodné sa držať jednotného štýlu. Rozmyslite si, akým smerom sa plánujete pohybovať  – či už ide o moderna štýl, vintage alebo romantika. Potom už stačí len vybrať kvalitný nábytok, ktorý vás nielen osloví, ale ktorý bude tiež dlho slúžiť.

Komplet Koral - Nábytok do kúpeľne s umývadlom
Komplet Koral 

Nezabudnuteľné detaily pre každú kúpeľňu

Bez osušiek sa kúpeľňa neobíde, je potrebné ich rozmiestniť tak, aby boli po ruke a zároveň im vždy dopriať priestor, aby dobre vyschli. Design držiakov na uteráky by mal byť v súlade aj s ostatným vybavením. Vhodnou voľbou sú kovové, naopak plastovým je lepšie sa vyhnúť. Praktickým pomocníkom sú tiež police na uteráky a závesné tyče.

Drobný nábytok

Aj keď máte kúpeľňu veľkosti dlane, môžete porozmýšľať či by sa do nej nehodila polička alebo policový stojan, poberú veľa drobností. Naviac môžu najlepšie určiť štýl kúpeľne – drevený sa hodí do prírodne ladenej, kovový k modernej. Tiež skúste niekam vtesnať stoličku. Ide o praktický kus nábytku, ktorý vám poslúži k odloženiu oblečenia, ale tiež si budete mať kam sadnúť pri kraľujúcich procedúrach. Nezabúdajte, že stolička či taburetka môže mať aj malý úložný priestor, a to sa vždy počíta.

Nenápadná samozrejmosť

Je v každej kúpeľni a nedokáže to jednoducho spustiť z očí. Čo je to? Zrkadlo. Urobte z neho dominantu kúpeľne – dajte mu zaujímavý tvar alebo rám. Nebojte sa experimentovať. Skúste napríklad vybrať nejaký zaujímavý rám osadený zrkadlovým sklom alebo si vyrobte vlastný originál z použitých fošien. So zaujímavým zrkadlom nebude žiadna kúpeľňa nudná.

Doplnky v podobe kvetín

Ak máte v kúpeľni aspoň zlomok denného svetla, nemusíte sa živých kvetín vzdávať. Urobia s priestorom doslova zázrak. Možno ste nezvolili dobre, vo vlhkom, teplom a väčšinou tmavom priestoru sa bude dobre dariť rastlinám, ktoré sú doma v lese či pralese, kde vládnu podobné podmienky. Bude sa tam dariť rôznym kvetinám.

Nájdite ideálne umývadlo pre vašu kúpeľňu

Umývadlo je určite najvyťaženejšou súčasťou kúpeľne a zároveň aj jej dominantou. Preto by ste mali jeho výberu venovať náležitú pozornosť. Keď už máte dobre vybrané, nepodceňovať údržbu, nejde len o čistotu misy, umývadlo má aj skryté systémy ako napríklad sifón, ktorý je možné užívanými a veľmi obľúbenými postupmi čistenia zničiť. Dnes nikto nevyberá umývadlo, ktoré mu padne prvé do oka alebo podľa ceny. Zariadenie kúpeľni je veľká investícia. Nevhodne vybraný obraz zložíte a nahradíte iným. S umývadlom či s obkladmi to je náročnejšie.

Všetko musí ladiť

Umývadlo by malo rozhodne korešpondovať s ostatným zariadením – vaňou aj toaletou. Nebude zlé, keď siahnete po jednotnej sérii, ktoré sú ponúkané snáď všade. Tak nemôžete siahnuť vedľa, všetko bude zladené. Pokiaľ zariaďujete v modernejšom duchu, potom zvoľte skôr hranaté alebo geometricky zaujímavé umývadlá. Zvyčajné zaoblené sa pre zmenu hodí do klasických kúpeľní. O tom, aké veľké umývadlo použijeme a kam ho nakoniec umiestníme, rozhodujú predovšetkým dispozície kúpeľni. Pred umývadlom by mal zostať dostatočný asi 80 centimetrov veľký priestor pre pohodlný pohyb. Tiež po stranách počítajte minimálne s 10 centimetrami miesta. V prípade, že tu chcete umiestniť držiaky na uteráky, radšej pár centimetrov ešte pridajte.

Aby sa dobre vošlo

Zvyčajná šírka umývadiel je 60 centimetrov, môžete si ale kúpiť omnoho väčšie – napríklad o 80 – 100 cm, alebo naopak užšie, zvlášť pokiaľ bojujete s miestom. Niektoré typy zo šírkou 40 cm dokážu ponúknuť dostatočný priestor pre každodennú hygienu, ale zvyčajne nájdete v tejto šírke len umývadlá vhodné k oplachnutiu rúk na toalete. Problém s priestorom ale vyrieši aj rohová varianta, ktorá nakoniec môže vašej kúpeľni pristať zo všetkého najviac. Kto nemá problém s miestom, neurobí zle ani s dvoj-umývadlom. Poteší hlavne rodiny s deťmi a po ráne odpadne preťahovaniu o miesto. Naviac vás u tohto typu prekvapí veľký odkladací priestor. Vďaka tomu si už nemusíte lámať hlavu s hľadaním ďalšieho voľného miesta napríklad pre odložení zubných kefiek.

Kúpeľňový nábytok zvýši úložné priestory

V kúpeľni sa neobídeme bez úložného priestoru, musíme niekam uložiť všetky krémy, pleťové mlieka a ďalšie prostriedky. Pokiaľ máte v kúpeľni aj pračku, potrebujete niekam umiestniť pracie prášky či aviváže. Skrinka pod umývadlom naviac šikovne skryje sifón.

Bez sifónu to nejde

Sifón by sme mali vždy kupovať spolu s umývadlom. Predídeme tým situácii, kedy je nutné sifón upravovať, čo niektoré typy neumožňujú. Sifón, ktorý vyberáme, by mal pochádzať od certifikovaného výrobcu. Remeselník by sa mal pri jeho inštalácii vyhnúť tzv. flexi pripojenie, ktoré môže predstavovať nielen estetický, ale časom a praktický problém. Stáva sa, že ľudia nalejú dovnútra rôzne čistidlá, ktoré môžu degradovať plast, ten sa potom ohýba a časom by sa mohol aj pretrhnúť. Čo sa týka estetického hľadiska, plastový sifón býva často priehľadný, nečistoty v ňom usadené čiernajú a nepôsobí to pekne, ani keď máte sifón zakrytý kúpeľňovým nábytkom.
Sifón je zberňou nečistôt, ktoré nám spadnú do umývadla, napríklad vlasov a raz za čas sa upchá. V takom prípade je obľúbeným prostriedkom hydroxid sodný, ktorý zalejeme horúcou vodou. Takémuto spôsobu čistenia by sme sa ale podľa odborníkov mali vyvarovať. Hoci sa tento postup spriechodnenie odpadu javí ako efektívny, môžete si ním spôsobiť nemilé komplikácie. Hydroxid totiž zoslabuje stenu materiálu sifónu a vysoká teplota ho môže narušiť. Paradoxne môžete týmto spôsobom čistenia sifón celkom zapchať. Najideálnejším spôsobom čistenia sifónu je tak jeho jednoduché rozmontovanie a manuálne vyčistenie napríklad malou kefkou.
Viac: 
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-koral—nabytok-do-kupelne-s-umyvadlom-p-2951-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-zostavy-c-96-44.96.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články