• Štýle

aktualizované

Kúpeľňové zostavy

Pri umývaní kúpeľni nezabúdajte na nábytok. Vyplatí sa vám to! Viete, že pravidelná a kvalitná starostlivosť o kúpeľňový nábytok výrazne predĺži jeho životnosť? Myslíte si, že to nie je potrebné? Presvedčíme vás o opaku. Poradíme vám aj niekoľko tipov, ako s nábytkom zachádzať, aby zostal dlho pekný. 

 Kuchynská linka Lamja 2,55 m
Kuchynská linka Lamja 2,55 m
K pravidelnému upratovaniu kúpeľne patrí umývanie vani, umývadla a vyčistenia kohútikov nebo pákových batérií. Občas sa ale venujte tiež nábytku. Síce máte pravdu, že ide o špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá je odolná proti vlhkosti, ale aj napriek tomu on si zaslúži trochu pozornosti.

Extrémne vysoká vlhkosť predsa len škodí

Bohužiaľ je to naozaj pravda. Najmä keď sa dlhšiu dobu kúpete vo vane, zráža sa v kúpeľni pára a nábytok vďaka tomu predsa len trochu navlhne. Vďaka špeciálnej úprave sa s tým však väčšinou vyporiada, ale napriek tomu nič neskazíte, keď ho ešte otriete suchou handrou. Rozhodne by ste sa však mali vyhnúť tomu, že ho (buď nedopatrením) postriekate. Priame pôsobenie vody ho totiž poškodzuje podobne ako extrémne vysoká vlhkosť vzduchu.
Pokiaľ teda dôjde v kúpeľni k veľkému nárastu vlhkosti, napríklad počas kúpania, potom ju čo najskôr dobre vyvetrajte. Z toho teda vyplýva, že hoci v dnešnej dobe sú pri výrobe kúpeľňového nábytku používané tie najmodernejšie materiály, ktorým vlhkosť zásadne neuškodí, je potrebné priebežne brániť tomu, aby na ňom stála voda alebo po ňom stekali kvapky. K upratovaniu kúpeľni patrí tiež čistenie kúpeľňových zrkadiel. Na nich použite dobrou utierkou z mikro-vlákna namočenú v mydlovej vode.

Na nábytok nepoužívajte rovnaký čistiaci prostriedok ako na sanitu

Nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky, s ktorými umývate obkladačky, umývadlo alebo vaňu. Tie by mohli totiž nábytok poškodiť alebo poškrabať. Najvhodnejšie k jeho čisteniu sú rôzne neabrazívne tekuté saponáty, často to postačí utierka z mikro-vlákna a mydlová voda. U nového nábytku si ale radšej dopredu starostlivo preštudujte doporučenie na údržbu priamo od výrobcov.
Do kúpeľni, ktorá svojimi rozmermi pripomína obývaciu miestnosť, si pokojne nasťahujte všetko, čo chcete (dávajte však pozor, aby ste to neprehnali, pretože veľká bublina jednoducho praskne), ale v malej sa rozhodnete, čo tam bezpodmienečne potrebujete a čo je len rozmar.
Vytvoriť malú kúpeľňu tak, aby bola funkčná, praktická a ešte aj pekná, je náročná úloha. Nezabudnite, že okrem priestoru na umiestnenie sanitárnej keramiky a zariaďovacích predmetov potrebujete aj dostatok priestoru pre pohyb okolo nich. Predovšetkým sa rozhodnite, či chcete sprchu alebo vaňu. Obe majú svoje prednosti aj nedostatky, je len na vás, čomu dáte prednosť. Sprchový kút je priestorovo menej náročný, ale v ponuke sú dnes už dokonca aj vane, ktoré nezaberú väčší priestor. Pokiaľ sa nechcete ani v malej kúpeľni vzdať pôžitku z voňavej kúpele a zároveň sviežej rannej sprchy, sú praktickým riešením sprchové zásteny na vane a tiež tvarovo prispôsobená vaňa, ktorá má v časti, kde je umiestená sprchová batéria tvar sprchového kúta. V našich ponukách tiež nájdete množstvo moderných kúpeľňových zostáv za stále výhodné ceny, ktoré môžete jednoducho prispôsobiť spolu so sprchovacím kútom alebo vaňou.

Pozor na svetlo

Na vzhľad nábytku z prírodných materiálov, ako sú drevo alebo dyha, má vplyv okrem vody tiež slnečný svit. Po čase totiž jeho povrch mení odtieň. Preto ho radšej neumiestňujte tam, kam dopadajú priame slnečné lúče alebo aspoň dbajte na to, aby na takto exponovaných plochách neležali predmety stále na rovnakom mieste. Ich častým premiestňovaním zamedzíte nerovnomernému vysušovaniu povrchu.
Zrejme najotravnejší z celého sobotného upratovania býva upratanie kúpeľne. Žltá linka vo vane kopírujúca hladinu vody, fľaky od zubnej pasty na zrkadle, špinavé dlaždičky. Ako je možné túto miestnosť udržať stále prijateľne čistou bez namáhavého generálneho upratovania? Rozdeľte si ho do celého pracovného týždňa. Má iba dve podmienky: ráno alebo večer pôjdete do kúpeľne s tým, že ste ochotní obetovať 5 – 10 minút každý deň výmenou za zrušenie víkendového upratovania. Zásadný trik na upratovanie kúpeľne pre lenivých je urobiť každý deň iba jednu časť. Nevadí, že nebude dokonale vyleštená celá naraz: dokopy bude každý jeden deň vyzerať dostatočne dobre, aby zvládla aj nečakanú návštevu matky.

Predchádzajte neporiadku

Veci, ktoré do kúpeľne patria, ale tak nejako samé od seba robia chaos (napríklad čistiace prostriedky pod umývadlom) schovajte do spoločného košíčka, krabice alebo podobne. Tiež každý deň zotrite mokré okraje sprchy alebo vane. Zvládnete to jednou rukou, zatiaľ čo druhou si čistíte zuby. Stanovte si deň, kedy bez premýšľania meníte všetky uteráky. Raz za mesiac, napríklad každého prvého dňa v mesiaci, vyperte kúpeľňové predložky na vysokej teplote, asi 60 °C. Pravidelne vytrite alebo nechajte cez deň, kedy nie ste doma, kúpeľňu otvorenú. Závan čerstvého vzduchu zabraňuje vzniku plesní, ktoré sa nevyhýbajú ani kúpeľniam, a vy tak ušetrite kus práce pri vianočnom alebo inom veľkom upratovaní.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články