• Štýle

aktualizované

Lesklý nábytok zosvetlí priestor

Lesklý nábytok zosvetlí a zväčší interiér, tak aby vám to skutočne vyhovovalo. Potrebujete zväčšiť interiér? Kúpte si svetlý lesklý nábytok. Potrebujete zosvetliť nejaký kút? Lesklá skrinka odrazí svetlo do miestnosti a tým ju prejasní. Aké máte ale možnosti, keď nakupujete lesklý nábytok? Z akých materiálov môžete vyberať?

Komplet Vera B biela/lila Komplet moderného nábytku do spálne v zaujímovom farebnom prevedení biela + fialová
Komplet Vera B 

Lesk sa dá definovať ako schopnosť plochy odrážať svetlo. Rozlišujeme – vysoký lesk, lesk a pololesk, pričom vysoký lesk odpovedá odrazu dopadajúceho svetla na predmet, od ktorého sa svetlo odráža v jednom smere. Oproti tomu pololesk sa vyznačuje tým, že sa dopadajúce svetlo pri odraze od predmetu rozptyľuje. Sila lesku sa meria pomocou leskomeru. Zjednodušene povedané, tento prístroj meria pomer intenzity dopadu a odrazu svetla v danom mieste meraného povrchu. Výsledný stupeň lesku je vyjadrený na stupnici od 0° do 100°.

Fóliové povrchy výjdu najlepšie

Najlacnejšie variantou sú fólie vo vysokom lesku. V kombinácií s MDF doskou máte nábytok v efektnom designe a pritom v potrebnej kvalite. Fólie vo vysokom lesku má vysokú hĺbku lesku a je odolná voči teplote až do 70 °C a zvládne až 80% vlhkosť.V ponuke je široké spektrum farebných odtieňov, z ktorých si ten svoj nájdu aj tí najvyberavejší zákazníci. Pri nákupu siahnite radšej po výrobku, ktorý rovnaký dekor nielen na prednej, ale aj zadnej strane dvierok.Obyčajne biela fólia zadnej strany dvierok zbytočne ruší priestor pri každom otvorení dvierok.

Akrylát vydrží veľa a dá sa aj opraviť

Akrylátové dvierka patria pre zákazníkov k vyhľadávaným materiálom. Ide o veľmi robustný a kvalitný typ materiálu, kedy je nosná drevotriesková doska zaobstaraná akrylátovou vrstvou z jednej alebo oboch strán a doplnená ABS hranami. Vyrába sa vo vysokom lesku a matu.Vedľa stálofarebnosti patrí k výhodám tiež vysoká odolnosť proti vlhkosti a účinkam UV žiareniu.Vyznačuje sa mimo iné aj zdravotnou nezávadnosťou a je vhodný pre alergikov či malé deti.Materiál je naviac značne mechanicky odolný. Pokiaľ napriek tomu dôjde k poškrabaniu, je možné ho jednoducho opraviť s pomocoušpeciálnej opravnej sady.

Striekaný lesk pre bežné používanie

Lakovaný vysoký lesk je v podstate možné využiť v akomkoľvek interiéri, jeho nevýhodou je trochu menšia odolnosť oproti spomínanému akrylátu. Avšak jeho kvalita je úplne dostatučujúca pre bežne používané interiéry a ani v rodinnej kuchyni sa ho báť nemusíte. Je zažitým mýtom, že kvalitu lakovaného povrchu určuje počet vrstiev laku. To ale nie je pravda.Viac vrstiev laku sa minimálne podpisuje na jeho vyššej lesklosti alebo odolnosti voči oderu, či poškrabaniu, ovplyvňuje ale hladkosť povrchov.Pokiaľ nie je diel dokonale hladký, dokáže desať vrstiev laku tento problém zakryť, čo sa samozrejme tiež prejaví na cene finálneho produktu.

Zrkadlo ako ďalšie okno

Zrkadlá disponujú najvyšším stupňom lesku a vďaka tomu v ňom môžete vidieť presné obrysy vás samotných či rôznych predmetov. Zrkadlá by nemali chýbať v žiadnom interiéri, pretože ho dokážu skutočne zosvetliť, zvlášť ak ho umiestnime proti oknu alebo zdroji svetla, vytvorí efekt ďalšieho priehľadu von.

Sklo, by ste mali mať doma iba tvrdené. Hneď za zrkadlový povrch sa s vysokou odrazivosťou svetla radí sklo. To tak môže do interiéru vniesť pre neho typický vysoký lesk ako vo svojej čírej podobe, tak aj napríklad lakované, farebnetónované. V interiéri sa používa výhradne sklo tvrdené. Kalené sklo je veľmi odolné a v normálnej prevádzke takmernerozbitné. Pokiaľ by náhodou došlo k cielenému nárazu do rohu skla, výsledkom budú tupouhlé strepy, o ktoré saneporežete. Zaujímavou variantou je tiež Grafosklo – so zataveným vnútorným motívom a špeciálnou bezpečnostnoufóliou. V tomto prípade sa sklo pri prudkom náraze ani nevysype – neostré strepy zostanú zachytené práve v bezpečnostnej fólii.

Ako udržovať lesk v interiéru

Lesk pristane snáď každému nábytku, a nech už ho do interiéru dostanete s pomocou skla či kovu alebo v lakovanej, fóliovanej či akrylátovej podobe, zakaždým dovedie priestor príjemne rozžiariť a odľahčiť. Ako ale zaistiť, aby aj po rokoch náročného používania v domácnosti neztratil nič zo svojho pôvabu alebo dokonca nedošlo k jeho poškodeniu? Pozrite sa na užitočné tipy, ako sa starať o lesklé povrchy, aby neustále žiarili ako nové!

Fóliované dvierka

Jednou z podôb lesku, so ktorou sa môžeme v interiéri stretnúť najčastejšie, sú lesklé foliované dvierka, ktorých obľuba vychádza najmä z priaznivej kombinácie kvality, nízkej ceny a širokej ponuky najrôznejších dekorov s vysokým stupňom lesku.

Na čo si dať v interiéri pozor, aby tieto dvierka nestratili nič zo svojho lesku?

Lesklé fóliované dvierka sú zaobstarané modrou alebo priehľadnou fóliou, ktorá slúží ako ochrana proti poškodeniu pri doprave, manipulácií a montáži. Pokiaľ nechcete, aby došlo k poškodeniu lesklého povrchu dvierok hneď na začiatku, tak v žiadnom prípade nestrhávajte túto fóliu ešte pred kompletným dokončením ich montáže. Po odstránení ochrannej fólie by ste povrch dvierok nemali aspoň štyri týždne vôbec čistiť. Po uplynutí tejto doby je možné k čisteniu použiť teplú vodu a jemnú handru alebo špeciálne autoutierky napustené čistiacim roztokom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články