• News&Inspirations

aktualizované

Letná inšpirácia

To že je zbytočné prevliekať domov podľa ročných období do ihličia, jarnej veselosti, zemitých tónov jesene alebo letnej márnivosti? A prečo by to mal byť zlý nápad ? Šatník tiež prispôsobujete sezóne, a to nielen z dôvodu vonkajšej teploty, ale aj nálady, akou prináša. 
K letu patria sladké a energetické farby, ktoré osviežia váš domov ale tiež vašu myseľ. Nejde tu hneď o premaľovanie stien alebo kúpu nového nábytku. Letné osviežujúce zmeny môžete docieliť aj doplnkami a dekoráciami, ktoré si prinesiete z dovolenky alebo z ciest. Svoje právoplatné miesto nájdu určite u vás doma v obývačke alebo v kuchyni na chladničke. Je leto a to je pre nás všetkých veľká radosť. To reflektuje jedna z farieb roku 2017 Greenery. Ide o odtieň plný sviežosti a nadšenia, ktorý nám pripomína prebúdzajúcu sa prírodu, rozkvitajúcu zeleň a spolu s ňou aj sviežosť. A práve vďaka nemu sa každý predmet stane neprehľadným. 
A ako sviežu zelenú zakomponovať do interiéru?
Pokiaľ sa však na výrazné zmeny necítite, vsaďte na menšie dekorácie a doplnky. Príbory a sklo so zeleným nádychom rozžiari váš stôl a dodajú mu náboj pozitívnej energie. A bez čoho sa interiér v duchu Greenery nezaobíde? Predsa bez rastlín a obklopeniu zelene. V kvetináčoch a vázach prinesú do bytu to, čo tak obdivujeme vonku.

Nechajte sa okúzliť púšťou
Horúce piesky, zlato evokujúce náklady starých arabských kupcov, neutrálne ale príjemné tóny béžovej, ktoré tak výborne ladia s chladivými odtieňmi modrej a zase tie kaktusy, sa vracajú do našich domovoch so železnou pravidelnosťou. Trend Desert Chic je pre leto priamo ako stvorený. Jeho hlavnou farbou je veľmi obľúbená béžová, ktorú doplňujú najrôznejšie prírodné materiály ako napríklad drevo, kameň, ľan alebo bavlna. Táto kombinácia vychádzajúca z prírody pôsobí jemne, harmonicky a tvorí skvelú neutrálnu bázu pre farebné experimenty. Domov v štýlu Desert Chic je inšpirovaný púšťou, preto sa do hry nebojte zapojiť žiarivé zlaté akcenty pripomínajúce rozpálené slnko. Stolná lampa, kvetináč alebo ozdobné zrkadlo budú skvelou voľbou.

Nežné akvarely
Akvarely, teda inými slovami jemné farby a neostré kontúry tvoria jedinečný prázdninový duet. Zvoľte pastelové odtiene ružovej prechádzajúce v bledo modrej alebo žltej splývajúce so zelenou či je vášmu naturelu bližšia korálová červená prelínajúc sa s temnou modrou mora. Nemôžete siahnuť vedľa. A ako túto pokojnú náladu preniesť do interiéru? Sklenené dekorácie, či už vázy, či lucerny, sú dokonalým príkladom tohto spojenia. Unikátna koloristika a zaujímavé  farebné spojenia a kontrasty sú skvelým spôsobom unikátnym riešením na zdôraznenie individuálneho charakteru interiéru. Nechajte sa letom unášať na vlne akvarelov.
 
Záhrada pre každého znamená trochu niečoho iného. Pre niekoho je to priestor pre sebarealizáciu, iný si s ňou spája prácu na zeleninových záhonoch a ďalší zase relax s knižkou v ruke pod korunou ovocného stromu. Je samozrejme jasné, že každá záhrada je skôr multifunkčná, takže splňuje požiadavky na aktívne aj pasívne vyžitie, ale pokiaľ v záhrade chcete vytvoriť priestor pre odpočinok, tu máte niekoľko faktov a pravidiel, ktoré by vás pri plánovaní mohli zaujímať.Je všeobecne známe, že najlepší odpočinok si doprajeme na čerstvom vzduchu. Pokiaľ sa vaša záhrada nachádza na vidieku, kde sú dopady dopravy a priemyslu minimálne, máte napoly pred sebou výhru. Predovšetkým v prípade posedenia na terase alebo v odpočinkovom kútiku, kam si radi zájdete prečítať noviny alebo vypiť čaj. Ako pohľadová clona dobre poslúži vždyzelené dreviny, ako sú bambusy, vysoké okrasné trávy alebo skupiny okrasných kerov. Vysoké vždyzelené steny môžu pôsobiť trochu ponuro, preto radšej zvoľte druhovo pestrý porast, pomocou ktorého dosiahnete dobrého odcloneniu.
Čo by nemalo chýbať v odpočinkovej záhrade
Poňatie takejto kompozície vychádza zo stanovištných podmienok, ale tiež samozrejme z vašich požiadaviek a finančných možností. Nie je možné vymyslieť žiadny všeobecne platný návod na tvorbu týchto záhrad, je možné sa len inšpirovať inými záhradami. Relaxačné záhrady sa ale často spájajú s prvkami, ktoré sa v nej často opakujú: kvetinové záhony, rekreačný trávnik, jazierko, záhradný domček alebo altánok na pokojnom mieste v tieni, terasa, výsadby jedlých rastlín – drobné ovocie, bylinky, jedlé aromatické rastliny.
Pomerne obľúbeným trendom súčasnosti je tvorba prírodných okrasných záhrad, ktoré vyžadujú v porovnaní s klasickými okrasnými záhradami omnoho menej náročnej starostlivosti. Tieto záhrady môžu pripomínať často rozkvitnutú divočinu, ale všetko tu funguje pomerne obstojne samo. Len v niektorých prípadoch sa musí zasiahnuť. V takej záhrade majú svoje miesto trvalkové záhony, biotopy pre užitočné živočíchy, kvetnatá lúka pre hmyz alebo napríklad kúpacie jazierko a záhradný altánok pre celú rodinu. Všetko ale funguje bez použitia synteticky vyrábaných látok, ako sú hnojivá a prípravky určené na ochranu rastlín.
A čo záhradné domčeky?
Pokiaľ vlastníte dom so záhradou, tak sa vám iste bude hodiť záhradný dom (napríklad k uskladneniu náradia a záhradnej techniky). V opačnom prípade sa vám na vašom pozemku môže uplatniť záhradný altánok, ktorý je skôr formálnejším spestrením vášho pozemku a môžete ho oceniť najmä ak budete chystať rodinnú oslavu. Široká ponuka rôznych typov nás môže jednoducho oklamať. Preto by ste mali mať vo vašej voľbe jasno. Každý domček sa totiž hodí na určitý typ záhrady a slúži k viac či menej iným účelom. Plastové domky majú moderný vzhľad, ktorý nemusí pôsobiť gýčovito. S výraznými a neprirodzene pôsobiacimi odtieňmi sa najčastejšie stretávame u záhradných domčekov určených deťom na hranie. Svojim umelým vzhľadom však nemusí zapadať do záhrady s terasou, kde dominujú predovšetkým prírodné materiály. Ľahkosť plastu tiež nemusí ustáť výraznejšie nepriaznivému počasiu. Výhoda plastového domčeku je jeho jednoduchá stavba a následná údržba. Keďže v nich príliš nekondenzuje voda, môžete v ňom bez obáv skladovať aj krmivo pre zvieratá. Plastový domček je vhodnou alternatívou pre menšie záhrady.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články