• Štýle

aktualizované

Letná kuchyňa a jedáleň

Kuchyňa patrí k najpoužívanejším častiam bytu, obzvlášť ženy v nej často trávia väčšinu dňa. Všetci sa tu radi stretávame s rodinou a priateľmi. Aby sme si práve cez leto mohli užívať vzájomne jeden druhého a naviac pobývali čo najviac vonku, je tu varianta letných vidieckych kuchýň, ktoré spĺňajú všetky tieto požiadavky. Stvorte si letnú kuchyňu a jedáleň. Stolovanie a varenie vonku má svoje pôvaby aj mínusy, tie druhé najmä v podobe hmyzu a nejakých listov. Pokiaľ máte možnosť odsťahovať sa v horúcich dňoch s varením mimo dom alebo si prestrieť vonku na raňajky, obedu a večeri, urobte to. Pekné zážitky prevážia.

 Kuchynská linka Lungo & Macchiato 1,8 x 2,4 m
Kuchynská linka Lungo & Macchiato  
Iste väčšina z vás dobre pozná grilovanie na záhrade s rodinou či hostí, ale variť v regulárnej letnej kuchyni je predsa len trochu iné. A iný je aj prístup k nej. Súčasná architektúra stále viac usiluje o funkčné prepojenie vnútorného a vonkajšieho prostredia, ktoré má prirodzene naviazať na interiér a obohatiť ho. Aj preto je v súčasnej dobe tak módny návrat vidieckych kuchýň, ktoré majú slúžiť plnohodnotne, nie len k občasnému grilovaniu. Zabývajú sa nimi preto seriózne značky a renomovaní architekti a designéri.

Kde je miesto pre jedlo

Lehátka a malé prenosné stolíky na toto stačiť rozhodne nebudú. Ak chcete mať možnosť pravidelne stolovať vonku, pokojne si môžete kúpiť vonkajší nábytok, ktorý vám bude dobre slúžiť.  Nábytok by mal byť pevnejší s pohodlnými stoličkami a stôl s trochu väčšou jedálnou plochou. Súčasný trend volí nefarebnosť. Farbu nám obstará sklo, porcelán, riad, a pokiaľ by vám to bolo málo, nemusíte zúfať. Stále existujú zeme, kde si na farby potrpia, a kde existuje aj veľmi farebný nábytok pre záhradu, len sa nemusí hneď dostať do trendoch, aby nepôsobil zastaralo. Ešte nejakú tú kvetinu, šikovné zosvetlenie stolu a okolia a váš život vonku môže začať. 
Pokiaľ bývate v rodinnom dome so záhradou alebo terasou, prípadne máte k dispozícií kus pozemku v okolí vášho domu, nie je problém kúpiť si peknú letnú kuchyňu v blízkosti domu. Leto je časom, kedy si chceme všetci užívať čerstvého vzduchu a netráviť krásne slnečné dni uzavrený medzi štyrmi stenami, aby sme vytvorili chutné pokrmy a aspoň jedenkrát denne aby sa zišla celá rodina pospolu.
Letná kuchyňa je tiež skvelou príležitosťou, ako využiť tieto priestory k stretnutí s priateľmi. Naplánujte teda poriadnu záhradnú slávnosť a nebojte sa, že si svojich hostí neužijete, pretože budete musieť neustále odbiehať do kuchyne. Naopak, vy budete v kuchyni, vonku, v strede všetkého diania a obklopení svojimi hosťami a priateľmi. Prácu na príprave pokrmov môžete dokončovať, zatiaľ čo sa bavíte s priateľmi. To je na letných kuchyniach to najlepšie.
Vonkajšie kuchyne dávajú skrátka možnosť vychutnať si pobyt vonku nielen pri samotnom jedle a jeho konzumácií, ale tiež pri jeho príprave, nech už dáte prednosť sporáku, grilu alebo otvorenému ohnisku. U nás nájdete mnoho spôsobov toho, aké najrôznejšie podoby vonkajších kuchýň môžete vytvoriť vďaka našim moderným a funkčným zostavám nábytkov. Postačí sa pri inšpirácií sústrediť hlavne na veci, ktoré sa vám páčia a ktoré sa vám zídu do vašej vonkajšej kuchyne. Vďaka tomu si budete môcť užívať leto vonku na čerstvom vzduchu.
A pokiaľ máte možnosť, potom si k tomu doprajte aj určitý komfort v podobe letnej kuchyne s jedálňou. Vystačíte si aj s pomerne malým priestorom. Záleží len na tom, čo všetko do nej budete chcieť umiestniť. U tých najjednoduchších vám dobre poslúži aj pergola, ktorú môžete nechať obrasť popínavými rastlinami alebo vinnou révou, vďaka čomu sa schováte ako pred zrakmi zvedavých okoloidúcich, tak aj pred horúcim letným slnkom. Pod pergolu potom umiestnite záhradný nábytok ideálne z dreva alebo prútia a k tomu si tiež prispôsobte aj gril. Aj v takejto jednoduchej letnej jedálni si skvele odpočiniete a pochutnáte, naviac nepotrebujete nijak závratný priestor ani financie.
Väčšia jedáleň s kuchyňou už vás bude stáť viac peňazí aj času, ale pokiaľ sa vám ju podarí zladiť, potom si vytvoríte oázu pokoja, kam sa budete môcť uchýliť od skorého jara až do neskorej zimy. Výborné je pre letnú kuchyňu vybrať miesto, ktoré je dostatočne priestorné, ideálne v rovine, aby ste nemuseli zdolávať schody a tiež v blízkosti domu. Veľmi štýlovo vyzerajú letné terasy s kuchyňou napojené priamo na dom.
Nebojte sa popustiť uzdu svojej fantázií a kombinujte. Tradičné je využitie kombinácie kameňa a tmavého dreva, ale nemusíte sa báť ani kovu a skla. Investujte do kvalitného záhradného nábytku. Plastový síce splní svoj účel, ale rozhodne si v ňom neodpočiniete a pri dlhšom večeri vás bude bolieť celé telo. Voľte radšej nábytok drevený spolu s mäkkými podsedákmi alebo prútený, ktorý dá vašej letnej jedálni to správne kúzlo romantiky. Nábytok pre kuchyňu vyberajte ideálne z teakového dreva, ktoré je vode-odolné, pevné a má veľmi dlhú životnosť, odoláva dažďu, vetru, vlhku aj slnku. Pre vonkajšie priestory je teak ako stvorený. K drevenej či murované konštrukcii bude skvele vyzerať tiež kov. Aj u neho oceníte veľmi jednoduchú údržbu a dlhú životnosť. Naviac ho môžete natierať podľa fantázie, kedykoľvek sa vám zachce.
Pri zariaďovaní myslite na voľný pohyb. Okolo všetkých kresiel by mal byť dostatočný priestor na priechod.  Dostatočný priestor budete potrebovať tiež okolo kuchynského kúta, ktorý si do letnej kuchyne určite zaobstarajte. Odpadne vám tak večné behanie pre riad alebo do ľadničky. Aj tá by mala byť súčasťou letnej jedálne. Stôl si tiež vyberajte podľa veľkosti vašej kuchyne alebo celkového priestoru, ktorý máte k dispozícií. Stôl nemôžete len tak vynechať alebo nezaradiť do kuchyne, pretože bez nich by sme nemali miesto na stolovanie.
K vonkajšiemu posedeniu patrí aj grilovanie. Je celkom na vás či dáte prednosť klasickému krbu alebo najmodernejším elektrickým grilom, v každom prípade dbajte na jednoduchú obsluhu a bezpečnosť. Ako vrchol všetkého potom siahnite po správnom osvetlení, ktoré navodí príjemnú atmosféru a letné večery nebudú mať žiadnu chybu ani viditeľné nedostatky.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchynska-linka-lungo–macchiato-1-8-x-2-4-m-p-1807-93-43.93.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchynske-rohove-lavice-c-95-43.95.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články