• Štýle

aktualizované

Luxusné bývanie

Už ste niekedy navštívili krásne a luxusne vybavený dom, ktorému ste zdanlivo nemohli nič vytknúť, všetko tam bolo vkusne zladené, a napriek tomu ste sa tam necítili dobre? Bohužiaľ týmto dojmom často pôsobí priestorovo nevyvážený interiér, ktorý je veľmi zastavený, plný dekorácií a chýba mu nezbytne nutný otvorený priestor. Pritom to je možné jednoducho napraviť. Jedná sa o zdanlivo bezvýznamný krok, kedy len trochu zmeníte usporiadanie nábytku alebo z miestnosti odstránite nadbytočnú komodu či knižnicu. Vďaka tomu potom zrejme zaznamenáte veľkú pozitívnu zmenu a zistíte, že sa vám doma proste lepšie dýcha.

Komplet nábytku 1 Systém ALASKA

Komplet nábytku 1 systém ALASKA

Dôležitá je priestorová vyváženosť

Možno sa vám už niekedy stalo, že ste prišli niekam na návštevu a od prvej chvíli ste sa tam cítili príjemne, spokojne a nechcelo sa vám ani ísť domov. Napríklad ste o tom, čím to je, nepremýšľali, napríklad ste si povedali, že šlo proste len o pekne zladené prostredie. K vášmu pozitívnemu dojmu však zrejme prispela okrem farieb a materiálov aj ďalšia vec. Pravdepodobne bola daná miestnosť správne priestorovo vyvážená. Znamená to, že spolu dokonale korešpondovalo miesto zastavené nábytkom a to, ktoré bolo ponechané voľné.

Ako to ovplyvňuje psychiku?

Podľa psychológov ľudský mozog funguje tak, že keď vstúpite do neznámej miestnosti, začnete ju najskôr spracovávať ako celok. Až potom, keď určíte jej funkciu, zameriate sa na estetické vlastnosti alebo jednotlivé použité prvky. Je celkom prirodzené, že máte tendenciu pozitívne vnímať interiéry, ktoré majú dostatok voľného priestoru a pôsobia preto prehľadne a usporiadane. Pre váš mozog je proste ďaleko jednoduchšie tieto priestory rozlíšiť a určiť, k čomu slúži.

Ide aj o praktickú stránku

Teraz, po prebraní psychologických dôvodov, je načase prejsť k dôvodom praktickým. Jednoduché riešenie: Otvorené priestory sú omnoho jednoduchšie využiteľné než tie, ktoré sú nadbytočne zastavené rôznym nábytkom, dekoráciami a podobne. Stačí si len predstaviť pohyb osôb po miestnosti. Určite sa vám už veľakrát stalo, že ste potrebovali rýchle prejsť zaplneným priestorom napríklad k oknu. Pravdepodobne to pre vás bolo značne nepohodlné, museli ste spomaliť svoje tempo alebo ste dokonca párkrát zakopli napríklad o nohu stolu či stoličky. A práve otvorený priestor umožňuje jednoduchší, priamočiarejší pohyb po miestnosti. V ideálnom prípade by ste sa totiž mali pohybovať po byte bez akýchkoľvek prekážok, proste bez nejakých problémov.

 
Ako vytvoriť voľný priestor

Teraz, keď už viete, prečo je otvorený priestor tak dôležitý, si môžeme povedať, ako by to malo fungovať v praxi. Každá dispozícia je však naprosto odlišná, takže sa presný postup nedá špecifikovať. Ale možno sa vám bude hodiť pár zásad, ktorými sa pri vytváraní voľného priestoru môžete riadiť. Predovšetkým rovnovážne usporiadajte funkčné prvky, ako je napríklad nábytok. Potom sa zamerajte na designové prvky, ktoré majú zároveň praktické využitie. Ich výhodou je, že síce zaberajú určité miesto, ale sú pritom užitočné. A naviac prispievajú k príjemnému k ozvláštneniu miestnosti, takže plnia zároveň funkciu estetickú. Nezabúdajte na upratovanie. Možno to znie ako samozrejmosť, ale naozaj je dôležité sa zbaviť nielen neporiadku, ale tiež rôznych povaľujúc sa vecí, ako sú knihy alebo časopisy, ktoré sú k ničomu a ich prítomnosť napríklad už ani nevnímate.
Potom sa ešte raz rozhliadnite okolo seba a odstráňte všetky rušivé prvky, ktoré hneď na prvý pohľad evidentne nezapadajú do daného interiéru. Pokiaľ sa nemôžete rozhodnúť, či je daný kúsok nadbytočný alebo práve naopak, pozrite sa na to z pohľadu pridanej hodnoty. Prináša vám nejaký úžitok? Má jeho prítomnosť v tejto miestnosti nejaký zásadný význam? Pokiaľ si odpoviete, že áno, nechajte ho tam. Pokiaľ nie, bez váhania ho z miestnosti odstráňte. Existujú samozrejme aj drobné prostriedky, ako umocniť dojem z otvoreného priestoru. Pokiaľ máte pocit, že viac miesta už vo svojom byte uvoľniť nemôžete, pomôžu vám rôzne prvky, ktoré slúžia k odľahčení, nech už sú to osvedčené zrkadlá, sklenené plochy, rôzne subtílne policové konštrukcie alebo jednoducho stôl a stolička z priehľadného plastu.

Doplnky

Vankúše pôsobia útulne a večer sa do nich pekne zanoríte. Môžete si ich ušiť pokojne sami alebo si ich kúpite. Keď zošijete 4 dokopy, vznikne pohodlný matrac pre odpočinok na zemi alebo čelo vašej postele. Farbu látky vyberajte podľa svojho vkusu a zariadenia v byte, prípadne ju použite ešte na závesy, čalúnenie stoličky a podobne. Hodiny sa môžu stať tým prvkom, ktorý dodá vášmu obydliu osobitosť. Kúpte si ich buď v designových obchodoch alebo zájdite do bazáru, kde možno natrafíte na vyradené hodiny z osemdesiatych rokov. Sviečky – zútulnia váš interiér a zahrejú vás na duši. Hodiny si zvládnete vyrobiť aj celkom sami bez pomoci. Ste šikovní a viete maľovať? Môžete sa zamerať na svoje umenie. Vyrobte si šablónu a namaľujte alebo nastriekajte si vlastné dielo. Môžete urobiť nejaký abstraktný obraz alebo sa napríklad inšpirujte jednoduchými geometrickými tvarmi. Efektne pôsobia aj nápisy.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články