• Štýle

aktualizované

Malý interiér

Cítite sa vo svojom byte stiesnene? Potom možno patríte k jednej tretine obyvateľov, ktorí majú obytnú plochu menšiu než štyridsať metrov štvorcových. Byt vám síce nenafúkneme, avšak poradíme pár trikov, ktoré pomôžu byt opticky zväčšiť.

 Moderná rohová sedacia súprava Sorento Biely Rohová sedacia súprava
Moderná rohová sedacia súprava 
Bojujete vo svojom byte s každým metrom? Skúste váš zrak oklamať a miestnosť opticky zväčšiť osvedčenými trikmi. Môžete sa do toho pustiť z gruntu, ale pomôcť môžu aj maličkosti.

V panelákovom byte zbúrajte nepekné umakartové jadro

Ak zariaďujete byt od základu, skúste si v prvom rade pohrať s kompozíciou bytu. Zbúrajte prebytočné priečky a prepojte menšie miestnosti. Napríklad prepojením kuchyne a obývacej miestnosti získate nielen viac miesta, ale naviac vždy budete aj v centru diania. Získať môžete aj pár cenných centimetrov pre kúpeľňu, ktorá často býva v panelákovom byte najväčším orieškom.

Vezmite to od podlahy

Ak chcete, aby váš byt vyzeral, že je o dosť väčší, začať musíte už od podlahy. Ta by mala byť ideálne v celom byte v jednom dekóre a v jednej farbe. Jednotlivé miestnosti neoddeľujte ani prahy, ale naopak ich prepojte. Rovnaké pravidlo dodržujte u plavajúcej podlahy, lina aj v prípade koberca. Ak chcete obývaciu miestnosť či detskú izbu zútulniť kusovým kobercom, zvoľte skôr jednofarebný a obdĺžnikového tvaru. Miestnosť opticky pretiahne.

Veľkú úlohu hraje maľovanie interiéru

Všeobecne sa doporučuje v malom byte voliť skôr svetlé farby. Nezostávajte však len u sterilne pôsobiacej bielej, skúste si pohrať aj s pastelovými farbami. Miestnosť rozsvieti, opticky zväčší a priestor nebude pôsobiť tak stiesnene. Vyhýbať sa však nemusíte ani tmavým farbám. Ak tmavou farbou vymaľujete iba jednu zo štyroch stien, miestnosť sa opticky predĺži. Majte však na pamäti, že úplne nevhodná do malého bytu je červená farba. Priestor vždy zmenší. Opticky zväčšiť miestnosť môžete aj pomocou geometrických vzorov a línií. Vodorovné pruhy miestnosť pretiahnu, zvislé naopak zvýšia.

Nábytok zvoľte menšie

Opticky zväčšiť miestnosť pomôže aj vhodne zvolený nábytok. Miestnosť by rozhodne nemala byť preplnená. Zbavte sa tak prebytočného nepotrebného nábytku a využite aj kúty miestnosti. Zabudnite na masívne jednoliate obývacie steny, vysoké skrine a veľkú sedaciu súpravu. Pre dvoch členov domácnosti postačí malá pohovka. Tú zvoľte buď jednofarebnú alebo s jemným vzorom. Úplne sa vyhnite veľkým a nápadným vzorom! Využiť môžete aj priehľadný nábytok z číreho alebo farebného skla, prípadne plastu. Efektne vyzerá aj napríklad sklenený alebo plastový konferenčný stolík, jedálne stoličky či jedálny stôl.

Doplnky miestnosť nielen doladia a zútulnia

Veľkú pozornosť venujte aj doplnkom. Typickým prvkom, ktorý miestnosť rozžiari a zväčší je predovšetkým zrkadlo. Zvoliť ho môžete jedno väčšie alebo si môžete pohrať s viac kusmi rôznych zrkadiel. Využiť môžete aj drobné lesklé doplnky z mosadze, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako zrkadlo. Odrážajú svetlo do miestnosti. Do miestnosti pusťte čo najviac prirodzeného svetla. Namiesto ťažkých tmavých závesov, zvoľte radšej ľahké, vzdušné a jednofarebné. Záclony zvoľte biele, jemné a bez vzorov.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články